Balzamin (90 kuvaa): tyypit ja hoito

Balzamin (90 kuvaa): tyypit ja hoito

Balsam, hän on herkkä, tuli meille tropiikista ja subtrooppisista alueista. Luonnollisessa ympäristössä se kasvaa Afrikassa ja Aasiassa, mutta Sansibarin saari on tunnetuin siitä. Hän sai lempinimen “Vanka märkä”. Tämä johtuu siitä, että lehtien reunoille ilmestyy paksuja sokerisia nesteitä. Se on “koskettava” – sen kypsien kupujen ominaisuuden vuoksi heittää siemeniä, vaikka niitä vahingossa kosketettaisiin. Balsami kasvaa aktiivisesti asunnoissa, sitä käytetään talojen sisustuksen koristeluun, kun maisemoidaan terassit ja parvekkeet, kun laaditaan juhlakimppuja.

Yleiset luonteenpiirteet

Balsami on monivuotinen nurmikasvi, harvemmin yksivuotinen kasvi. Sen versot ovat suoria, pystyssä ja meheviä, lehdet ovat kirkkaita, meheviä, hammastettuja, soikeita tai pyöreitä, voidaan valettu pronssiin. Herkät kukat piiloutuvat lehtipuiden kainaloihin ja voivat olla täysin minkä tahansa sävyisiä, vaaleanpunaisesta siniseen tai keltaiseen. Yhdessä yksinkertaisen hoidon ja helpon lisääntymisen kanssa tämä teki balsamista yllättävän suositun kukkaviljelijöiden keskuudessa ympäri maailmaa..

Balsami tuotiin Eurooppaan 1500 -luvun loppuun mennessä, ja se voitti nopeasti paikkansa puutarhureiden sydämessä. Voimakas kukinta kestää keväästä myöhään syksyyn. Jos olosuhteet ovat sopivat, balsami voi kukkia jopa koko vuoden..

Monivärinen ja värikäs balsami sopii hyvin yhteen puutarhan monivuotisten kasvien kanssa.

Balsami - Yleiset ominaisuudet Balsami - Yleiset ominaisuudet

Balsamityypit

Luonnossa on satoja Balsaminovs -suvun lajikkeita ja alalajeja. Nämä eivät ole vain nurmikasvien lajikkeita, vaan myös pensaita. Keskipitkillä leveysasteilla sijaitsevissa huoneistoissa käytetään useita erityisiä lajikkeita ja huolellisesti kasvatettuja jalostushybridejä. Ne ovat kirkkaampia, kauniimpia, pienempiä, kukkivat pidempään ja voimakkaammin..

Wallerin balsamia

Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista tyypeistä. Se on matala, jopa 20 cm ja enintään 50 cm, tuuhea, pallomainen. Kirkkaat lehdet – leveä soikea. Ne voivat olla paitsi vihreitä, myös punertavia tai ruskehtavia. Yksittäiset kukat ovat kirkkaita, mutta pieniä. Joissakin lajikkeissa ne kerätään pieniin, epäsymmetrisiin kukintoihin, joissa on korkeat varret. Wallerin perusteella johdetaan tärkeimmät hybridityypit, jotka ovat nyt yleisiä kulttuurissa ja maataloudessa..

Wallerin balsamia

Puutarhan balsam

Vuotuinen, pystysuora, keskikokoinen balsami kasvaa jopa 70 cm: iin. Sen sileät varret haarautuvat aktiivisesti, mutta ne on helppo murtaa solmujen tasolla. Se näyttää mielenkiintoiselta, koska sen epäsäännöllinen muoto, suuret terävät lehdet. Kukat ovat myös suuria puutarhalajeissa. Ne voivat olla säännöllisiä ja frotee, ja sävyvalikoima vaihtelee valkoisesta violettiin..

Puutarhan balsam

Balsami Balfour

Tätä lajia arvostetaan erityisesti sen koristeellisista ominaisuuksista. Se kukkii voimakkaasti ja runsaasti. Samaan aikaan pienet mutta kirkkaat kukat peittävät koko pensaan. Balsam Balfura on koristepuutarhalaji, joka kantaa aktiivisesti hedelmää ja lisääntyy helposti.

Balsami Balfour

Yhteinen balsami

Se on yleisin balsami luonnossa ja kasvaa varjostettujen purojen ja lähteiden lähellä metsissä. Pitkä, suora vuotuinen erottaa kirkkaan keltaisen kukan epätavallinen muoto: se on epäsymmetrinen ja roikkuva. Yhteinen touch-me-not muodostaa jatkuvia paksuuksia. Kansanlääketieteessä sitä käytetään tulehdusta ehkäisevänä aineena..

Yhteinen balsami

Hiipivä balsami

Mielenkiintoinen nurmikasvien lajike tuli märästä Sri Lankasta. Siinä on kaksi erillistä ominaisuutta: punertava sävy ja pitkät versot, jotka leviävät ja täyttävät tilan nopeasti. Myös sydämenmuotoiset lehdet tekevät vaikutuksen. Yksinäiset kukat ovat pieniä, kirkkaita aurinkoisia värejä. Hiipivä balsami tuntuu hyvältä kodeissa ja huoneistoissa.

Hiipivä balsami

Pienikukkainen balsami

Pienikukkainen eroaa tavallisesta balsamista kooltaan. Se on siro ja kirkas. Kasvun ja lisääntymisnopeuden kannalta se on aggressiivisempi rikkaruoho kuin koristekasvi. Tavallisten kukkien lisäksi hänellä on myös pieni cleistogamous, joka on paljon vähemmän vaativa ulkoisiin olosuhteisiin..

Pienikukkainen balsami

Rautaa sisältävä balsami

Yhden vuoden korkea kahden metrin balsami, jossa on haarautuneet oksaiset varret. Suuret lehdet kasvavat jopa 15 cm: iin ja kerätään useisiin pistorasioihin. Lajin nimi tulee niiden muodosta: pohjassa on kaksi havaittavaa rauhasta. Sateenvarjon kukinnot kerätään suurista yksinkertaisista kukista. Tämä on puutarhalajike, joka kukkii kesän puolivälissä ja miellyttää havaittavaa pakkasta..

Rautaa sisältävä balsami

Balsami Uusi -Guinea

Tämä on laaja Hawkerin balsamipohjaisten hybridien luokka. Pohjimmiltaan nämä ovat korkeita pensaita monivuotisia kasveja, mutta on myös pieniä lajikkeita. Tällainen balsami päätettiin erityisesti koristeeksi. Värikkäät kukat ilahduttavat lähes ympäri vuoden, vaikka ne ovat suurempia kuin perinteiset lajit. Lehdet ovat monivärisiä, meheviä ja erittäin koristeellisia. Uuden Guinean hybridit sopivat täydellisesti terassille ja koristavat rauhallisia, auringonpaisteisia puutarhoja.

Balsami Uusi -Guinea

Balsamin hoito

Kotitekoinen balsami on todella monipuolinen ja vaatimaton. Hän rakastaa aurinkoa ja valoa, mutta ei ylikuumenemista. Voit jättää sen ikkunalaudalle, mutta älä unohda suojaa suoralta auringonvalolta kuuman kauden huippuna. Ihanteellinen paikka puutarhassa – vaalea osittainen varjo puiden alla.

Monivuotinen kasvi sietää talvea, mutta sinun on huolehdittava siitä asianmukaisesti: pidä lämpötila yli +15 ja vähennä kastelua. Kesän optimaalinen lämpötila on + 20 … + 22C. Vähimmäisraja elintärkeälle toiminnalle on + 13C. Vie kesällä sisäkukkaruukut raittiiseen ilmaan hengittämään. Ne voidaan jopa istuttaa ulkona, kunnes kausi on ohi..

Ihanteellinen maaperä on kohtalaisen löysä ja kevyt. Pehmeässä maaperässä kukka ei voi juurtua tasaisesti. Ateriat ovat kohtalaisia. Liiallinen ruokinta johtaa siihen, että lehdet alkavat kasvaa voimakkaasti kukinnan vahingoksi. Lisäaineista käytetään turvetta, kompostia, humusta, paisutettua savea tai perliittiä.

Kuumalla säällä kostuta maaperää jatkuvasti. + 20 °: n lämpötilassa suihkuta balsamia pari kertaa päivässä, mutta älä kastele kukkia itse. Jotta juuret eivät mätäne, tyhjennä ylimääräinen vesi heti pannulta.

Kasteluvesi on ihanteellisesti laskeutunutta ja aina pehmeää. Liian kova johtaa maaperän emäksisyyden lisääntymiseen. Laatta ilmestyy päälle ja kasvi on sairas.

Löysää maaperää varovasti säännöllisesti varmistaaksesi, että happea on saatavilla. Monimutkaisia ​​lannoitteita levitetään keväästä noin 2 kertaa kuukaudessa. Lisää kukinnan aikana fosforia ja kaliumia. Lopeta lisäravinteiden käyttöönotto elokuun lopussa. Siirron jälkeen ensimmäinen ruokinta – vähintään 3 viikkoa myöhemmin.

Muista leikata umpeen kasvanut balsami keväällä noin puoleen. Pitkien, terveiden versojen latvat voidaan puristaa ja kehittää uusia. Heikot, kivuliaat ja väärin kasvavat oksat poistetaan säännöllisesti koko kauden ajan.

Balsamin hoito Balsamin hoito Balsamin hoito Balsamin hoito

Elinsiirto ja lisääntyminen

On parempi ostaa valmiita terveitä taimia ruukkuihin heti. Kotona balsamia ei juurikaan kasvateta siemenistä. Tämä on pitkä aika, ja joillekin lajikkeille on myös ongelmallista säilyttää erityispiirteitä. Kun ostat, voit jopa etsiä kukkia, joissa on silmut, mikä on ennalta määrittänyt kukinnan sävyn.

Kasvi on istutettava säännöllisesti sen voimakkaan kasvun vuoksi. Ahdas ruukku on yleinen syy lehtien putoamiseen, ja tilavassa ja suuressa ruukussa kaikki resurssit menevät juurijärjestelmän kehittämiseen, minkä vuoksi maaosa tuskin kasvaa eikä kukki.

Lisääntymiseen käytetään pistokkaita. Leikkaa terveet versot varhain syksyllä ja upota ne välittömästi kosteaan alustaan ​​tai yksinkertaisesti veteen, kunnes ne juurtuvat. Sen jälkeen – valinta. Seuraava menettely on yksinkertainen: talvella – pidä lämpimänä ja keväällä – istuta pysyvään paikkaan.

Jos haluat silti aloittaa siementen istutuksen, sinun on kylvettävä ne kevään alussa. Laatikoille luodaan kasvihuoneilmiö. Kauden jälkeen taimet voidaan siirtää. Jotta balsami kukkii toukokuuhun mennessä, taimet on käsiteltävä talven puolivälistä lähtien..

Balsami siirretään keväällä tai kesällä. On toivottavaa, että hän oli ahdas uudessa ruukussa – silloin hän kukkii voimakkaimmin. Uudelleenistutettaessa myös karsia uusien versojen kasvun edistämiseksi. Nuoret kasvit siirretään ja ladataan uudelleen vuosittain. Kolmevuotiaille ja sitä vanhemmille riittää, jos päivität ne säännöllisesti juurtamalla apikaaliset pistokkaat.

Balsami - elinsiirto ja lisääntyminen Balsami - elinsiirto ja lisääntyminen

Tuholaisten ja tautien torjunta

Suurimmat ongelmat ovat kirvoja, valkokärpäsiä ja hämähäkkipunkkeja. Tämä on sekä puutarha- että kotibalsamin yhteinen epäonni. Muista myös, että väärillä lämpötiloilla ja kosteudella kehittyy kaikenlaisia ​​sieni -infektioita..

Jos kosketuskeppin lehdet putoavat, kukalta puuttuu todennäköisesti lämpö ja järjestelmällinen hoito. Jos kasvi kuihtuu, kiinnitä huomiota kastelutiheyteen. Huono kukinta osoittaa epäasianmukaista lannoitusta tai maaperän olosuhteita. Valon puutteen vuoksi balsami ei juuri kukoista, mutta se venyy voimakkaasti.

Balsam pelkää luonnoksia. Hän ei myöskään siedä happamaa maaperää. Sen takia kehittyy bakterioosi. Jos mustia täpliä ilmestyy, käsittele maaperää antibiooteilla..

Kosketuksen mielenkiintoinen piirre on myös se, että tummien kukkien lajikkeet ovat sitkeämpiä ja vaatimattomampia kuin vaaleat..

Balsami - tuholaisten ja tautien torjunta Balsami - tuholaisten ja tautien torjunta

Balzamin – valokuva

Etkö ole päättänyt minne istuttaa balsamia, jotta se kasvaa terveeksi ja miellyttää kauneutta? Erityisesti sinulle olemme koonneet valikoiman valokuvia, joissa on mielenkiintoisia ja luovia ideoita inspiraation saamiseksi..

Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva Balzamin - valokuva