Ficuses (yli 60 valokuvaa lajeista, joissa on nimiä): kotihoito – neuvoja kokeneilta kukkakaupoista

Uudistuneet nuoret versot mahdollistavat punotun rungon muodostumisen

Uudistuneet nuoret versot mahdollistavat punotun rungon muodostumisen

Fikusit ovat hyvin erilaisia, ja siksi niiden monimutkaiset nimet ja joskus hieman erilaiset valokuvat erilaisista ficus -lajikkeista voivat aluksi järkyttää kokematonta kasvien rakastajaa. Nämä ovat kuitenkin joitakin halutuimmista ja suosituimmista kasveista, joita käytetään maisemointitiloihin. Ja tämä huolimatta siitä, että fikussit eivät melkein koskaan kukki – ne houkuttelevat kauniilla eri muodon ja värin lehdillä, nopealla kasvulla ja melko vaatimattomalla luonteella!

Ficuses -tyypit (valokuva nimillä)

Nimi, valokuva Kuvaus
Ficus Benjamin (F. benjamina)

Suosituin puulaji on korkeintaan 2 metriä korkea, pieniä lehtiä ja roikkuvia oksia.Lehtien reunat voivat olla joko tasaisia ​​tai aaltoilevia ja lehdet voivat käpristyä. Tämä laji ei halua muuttaa asuinpaikkaa, Ficus Benjamin ei pidä sekä veden kastelemisesta että maaperän kuivumisesta. Kasvi sietää leikkaamista hyvin, minkä ansiosta se voi muodostaa halutun muodon kruunun. Tälle lajikkeelle on ominaista ilmajuurten muodostuminen, kun ne kasvavat, niistä voidaan muodostaa kauniita kutoja, mikä tekee puusta entistä koristeellisemman.

Ficus -kumi (F.Elastica)

Yleisin ja vaatimaton ficus -tyyppi. Se puhdistaa huoneen ilman hyvin ja kyllästää sen hapella. Tämä nimi johtuu siitä, että sen maitomainen mehu sisältää kumia, jota käytetään kumin valmistukseen. On suositeltavaa leikata aikuisen kasvin kruunu, niin kasvi on enemmän "rehevä". Jotta ficus ei menettäisi lehdet, on mahdotonta sallia maaperän kastumista, jyrkkiä lämpötilan muutoksia ja ylimääräisiä lannoitteita. Jos ficus pitää olosuhteista, se antaa 1 uuden lehden joka viikko. Talvella lepoaika. Ripottele lämpimällä vedellä.

Ficus -lyra (F.Lirata)

Ficus -lehti voi kasvaa jopa 50 cm: iin, joten sillä on vaikuttavat mitat ja se vaatii paljon tilaa. Rakastaa hajautettua kirkasta valoa ja kohtuullista lämpötilaa. Talvella – viileä sisältö 12-15 ° lämpötilassa. Kastellaan lämpimällä vedellä, mutta maaperän ei pitäisi olla jatkuvasti märkä, kasteluiden välillä on suoritettava ylikuivaus. Siirrä kukka, kun ruukku on täynnä juurijärjestelmää.

Ficus binnendijkii tai Ali (Ficus binnendijkii)

Ikivihreällä puulla on pitkät kapeat roikkuvat lehdet ja se kasvaa melko nopeasti. Ficus Ali on termofiilinen eikä siedä kylmää ja vedettä lainkaan. Voit levittää pistokkaita, jotka juurtuvat ongelmitta..

Ficus deltalihas (kirjava)

Aikuinen ficus kasvaa rehevänä pensaana, jossa on monia ilmajuuria. Kotihoidossa ficus on termofiilinen ja rakastaa ruiskutusta. Pitäisi saada tarpeeksi valoa. Jos hän pitää olosuhteista, se kerää suuren määrän ilmajuuria. Usein viljellään bonsai. On hitaasti kasvava laji.

Ampel ficuses
Ficus (Ficus radicans)

Kukka rakastaa lämpöä ja vettä. Jopa maaperän lyhytaikainen kuivuminen ei ole hyväksyttävää, kasvi voi kuolla tästä. Tämäntyyppinen ficus ei myöskään siedä kuivaa ilmaa. Se on parasta säilyttää pienessä akvaariossa tai kasvihuoneessa, jossa kosteus on helppo ylläpitää. Ei siedä auringon säteitä. Kasvaa hyvin kirkkaassa ympäristön valossa tai keinotekoisessa valossa.

Kääpiöficus (Ficus pumila)

Pienlehtinen ficus, jota kutsutaan myös pieneksi ficukseksi. Voidaan kasvattaa hiipivänä ja kiipeilykasvina. Ohuet versot voivat kasvaa jopa 5 metrin pituisiksi. ja kasvaa maaperään satunnaisilla juurilla. Lehdet kasvavat 2,5 cm sydänmuotoisina, joissa on aallotetut reunat. Kasvi ei siedä suoraa auringonvaloa. Versojen kasvu kiihtyy lämpimässä huoneessa, jossa on korkea kosteus.

Pullon fikusseja
Ficus palmeri

Se eroaa tynnyrin alkuperäisestä muodosta pullon muodossa. Tällainen epätavallinen “muotoilu” on välttämätön laitokselle kosteuden keräämiseksi ja kestämään pitkäaikaista kuivuutta. Keväällä siirtymisen normaaliin kasteluun pitäisi olla sujuvaa. Kesällä kasveja kastellaan runsaasti, mutta ei liian usein. Valoa rakastava kasvi, joka maistuu kirkkaalta hajavalolta.

Ficuses – puut
Viikuna (Ficus carica)

Viikunoita kutsutaan myös viikunaksi, viikunapuuksi, viinimarjaksi. On syötävä hedelmä. Ficus -siementen itämisen suositeltu lämpötila on 25 – 27 astetta. Samaan aikaan päivittäinen tuuletus ja maaperän kostutus ovat tarpeen tarpeen mukaan ruiskuttamalla. Siemenistä kasvatettu kasvi kantaa hedelmää vain 4-5 vuotta, toisin kuin pistokkailla saadut kasvit, jotka voivat alkaa kantaa hedelmää toisena vuonna. Viikuna valoa rakastava kasvi.

Ficus pyhä tai uskonnollinen (Ficus religiosa)

Kuuluisin muinainen yksilö on oletettavasti noin 3 tuhatta vuotta vanha. Luonnossa se kasvaa jopa 30 metriin ja kasvaa iän myötä tuulen muodostaviin ilmajuuriin. Se on lehtipuuta. Kulttuurissa se tuskin sietää kuivaa ilmaa ja lämpöä. Voi pudottaa lehtiä tällaisissa olosuhteissa. Pyhä ficus pystyy ennustamaan säämuutoksia muodostaen kosteuspisaroita lehtiin ilmanpaineen muuttuessa.

Bengal ficus (Ficus benghalensis)

Puu laajenee jatkuvasti leveydeltään muodostaen jatkuvasti lisää runkoja. Kun sitä pidetään sisätiloissa, banyan -puun kasvua on estettävä säännöllisellä karsimisella ja ahtaassa ruukussa pitämisellä. Voivat levitä pistokkailla ja ilmakerroksilla. Inhoaa lämpötilan muutoksia ja luonnoksia. Kastelu on runsasta ja säännöllistä kaikkina vuodenaikoina, koska tällä ficuksella ei ole kasvun heikkenemisaikaa.

Lyre ficus on kukkaviljelijöiden suosikki. Siinä on suurimmat lehdet kaikista suosituista lajikkeista.

Lyre ficus on kukkaviljelijöiden suosikki. Siinä on suurimmat lehdet kaikista suosituista lajikkeista.

Korkea koristekasvi vihertää uskomattoman sisätiloja

Korkea koristekasvi on loistava tapa sisustaa sisustus.

Kulttuurissa tunnetaan kaikkiaan noin 40 ficus -lajia, joista viime vuosina yleisin on saanut ficus benjamin ja sen värikkäitä hybridejä, vaikka sitä ei ole helppo kasvattaa, koska se reagoi kapriisisti kaikkiin ongelmiin ja irtoaa lehtineen kokonaan. On kuitenkin olemassa useita erilaisia ​​fikusseja, jotka eivät ole yhtä koristeellisia, mutta samalla paljon vaatimattomampia hoidossa..

Yksi ficus Benjaminin risteyksistä

Yksi ficus Benjaminin risteyksistä

Ficuksen suosituimmat lajikkeet

Ficus -kumi

Muut nimet – joustava ficus, ficus elastica. Yksi suosituimmista ruukkukulttuurityypeistä, josta on tullut yksi kodin ja perheen hyvinvoinnin symboleista. Ja jopa jonkin aikaa kylpyammeessa oleva ficus toimi pilkallisena filistelyn symbolina..

Ficus elastica -lehdet - pienet ja terävät päistä, kiiltävät, joustavat

Ficus elastica -lehdet – pienet ja terävät päistä, kiiltävät, joustavat

Vaatimattomuutensa ja helppokäyttöisyytensä vuoksi, ympäristöystävällinen, se sopii erinomaisesti aloittelijoille ja sitä käytetään aktiivisesti myös eteisen maisemointiin, talvipuutarhat tai suuri kaupan ikkunat. Luonnossa se voi nousta jopa 30 metrin korkeuteen, mutta kulttuurissa se ei yleensä kasva yli 2 metrin korkeuteen..

15

Nuoret lehdet ovat väriltään pronssisia, mutta ajan myötä ne muuttuvat vihreä. Ficus -kumi rakastaa paljon Sveta, mutta sietää vaaleaa varjostusta riittävän hyvin, vaikka se vaikuttaa kasvuun. Ei kukki kotona. Ficuksen hyvän kehityksen tärkein vastustaja on luonnokset: kasvi on jatkuvasti sairas, lehdet kehittyvät huonosti, muuttuvat keltaisiksi ja putoavat. Siinä on monia lajikkeita, jotka eroavat lehtien väristä, mutta samalla kaikki kirjavat lajikkeet ovat kapriisimpia ja vaativampia hoidossa.

Leikkaamalla ficus -pensas saadaan kruunun suurimmalle loistolle ja sitä käytetään suojauksena. Sitten he huolehtivat hänestä, leikkaavat ja muotoilevat.

Leikkaamalla ficus -pensas saadaan kruunun suurimmalle loistolle ja sitä käytetään suojauksena. Sitten he huolehtivat hänestä, leikkaavat ja muotoilevat.

Lämpötilajärjestelmä

Se on termofiilinen, optimaalinen lämpötila on + 20-25 ° С. Se sietää hyvin lämpöä (jopa + 35 ° C), mutta samalla se on ruiskutettava vedellä useammin. Pienin sallittu lämpötila on +13 ° С, vaikka se kestää myös lyhytaikaisen laskun +5 ° С.

Kastelu

Kohtalainen, siisti, kun maaperä (substraatti) on kuivunut 1-2 cm, talvella – kastellaan enintään kerran 2 viikossa.

Hoito

Lehdet on pidettävä puhtaina, sillä ne pyyhitään määräajoin (kerran kahdessa viikossa) kostealla sienellä. Kesällä voit järjestää lämpimän suihkun, peitä maaperä kalvolla estäen sen kastumista.

Ficus elastica rakastaa kosteutta, joten se tuntuu hyvältä ikkunallisessa kylpyhuoneessa

Ficus Elastica rakastaa kosteutta, joten se tuntuu hyvältä ikkunallisessa kylpyhuoneessa

Neuvoja! Voit lisätä kiiltoa lehtiin hieromalla ne alkoholittomalla oluella..

Yläpukeutuminen

Se suoritetaan aktiivisen kasvun aikana (huhti -syyskuu) kerran kahdessa viikossa vuorotellen nestemäisten orgaanisten ja mineraalilannoitteiden kanssa, joissa on korkea typpipitoisuus.

Kumipitoisen ficuksen kukkivat lehdet ovat enimmäkseen kellertäviä, myöhemmin ne muuttuvat vihreiksi

Kumimaisen ficuksen kukkivat lehdet ovat enimmäkseen kellertäviä, myöhemmin vihreitä

Leikkaaminen

Kasvaessaan alemmat lehdet vanhenevat ja putoavat ja paljastavat rungon. Suurempien lehtien ja houkuttelevuuden saavuttamiseksi sekä pensaan pitämiseksi hyväksyttävän kokoisena muodostava karsiminen suoritetaan talven lopussa. Jos haluat saada rehevän, haarautuneen pensaan, poista 5-6 ylempää solmua.

Lämpiminä kuukausina ficus voidaan siirtää tai istuttaa puutarhaan. Mutta kylmän sään alkaessa muista siirtää se takaisin - se ei elä paikallisen kylmän kauden olosuhteissa.

Lämpiminä kuukausina ficus voidaan siirtää tai istuttaa puutarhaan. Mutta kylmän sään alkaessa muista siirtää se takaisin – se ei elä paikallisen kylmän kauden olosuhteissa.

Ficus bengali

Ikivihreä puu, joka on arvokas runsaasta lehdestään ja joka huolehtii hyvin, voi saavuttaa 3 metrin korkeuden vain muutamassa vuodessa, joten sitä käytetään usein tilavien toimistojen ja tilojen maisemointiin. Hän rakastaa valoa erittäin paljon, talvella voidaan tarvita lisävalaistusta, mutta suoraa auringonvaloa on vältettävä, mikä voi aiheuttaa palovammoja lehdissä. Ei siedä luonnoksia.

Nuoret ficus lyre -kasvit (vasemmalla) ja Bengal (oikealla)

Nuoret ficus lyre -kasvit (vasemmalla) ja Bengal (oikealla)

Lämpötilajärjestelmä

Optimaalisesti- + 16-23 ° С, mutta se voi talvehtia melko alhaisissa ( + 12-16 ° С) lämpötiloissa.

Kosteus

Kesällä yli +25 ° C: n lämpötiloissa vaaditaan säännöllistä ruiskutusta, talvella, kun keskuslämmitys toimii ja kosteus laskee, kasvi on sijoitettava pois jäähdyttimestä, lehdet pyyhittävä ja ruiskutettava optimaalisesti lavalle, jossa on sammal tai märkä paisutettu savi.

Kotona Ficus Bengalia voidaan kasvattaa bonsai -muodossa, vähintään 50 cm korkea, tavallisen puun kanssa tai kietoutuneena useiden fikusten runkoihin.

Kotona Bengal ficusta voidaan kasvattaa bonsai -muodossa, jonka korkeus on vähintään 50 cm, vakiopuu tai kietoutuneet useiden ficus -runkojen keskenään

Tämäntyyppinen ficus on arvostettu suurista samettisista lehdistään.

Tämäntyyppinen ficus on arvostettu suurista samettisista lehdistään.

Kastelu

Kohtalainen, säännöllinen, koska pintamaa kuivuu 2-3 cm syvälle.

Yläpukeutuminen

Keväällä ja syksyllä – kerran kuukaudessa, kesällä – 2 kertaa kuukaudessa käyttämällä mineraalilannoitteita pieninä pitoisuuksina, lisäämällä 2-3 kertaa enemmän vettä kuin suositellaan. Kesällä tarvitaan lannoitteita, joissa on paljon typpeä..

Kotona kasvi voi päästä kattoon, joten useimmiten se löytyy tilavista huoneista.

Kotona kasvi voi päästä kattoon, joten useimmiten se löytyy tilavista huoneista.

Ficus Benedict

Toinen varsin suosittu nimi on ficus Ali. Ikivihreä puu, jolla on pitkät, kapeat, terävät lehdet, peitetty luonnollisella kiilolla. Kun puu kasvaa, alemmat lehdet putoavat ja paljastavat tasaisen ja korkean rungon (nuorilla se on tumma, kypsässä iässä kuori ruskea värit) vaaleilla raidoilla. Ei siedä vedettä ja äkillisiä lämpötilan tai valaistuksen muutoksia; kotona kukintaa ei tapahdu.

Kapeille teräville lehdille ficus Ali kutsutaan myös pajuksi

Kapeille teräville lehdille ficus Ali kutsutaan myös pajuksi

Neuvoja! Älä kierrä ficusta, se on erittäin herkkä kruunun asennon muutoksille suhteessa valonlähteeseen.

Lehtien väri riippuu suoraan kasvin lajikkeesta ja sen elinympäristöstä. Se voi olla tavallinen tai kirjava. Lehtien pituus voi olla 30 senttimetriä ja leveys 5-7 senttimetriä.

Lehtien väri riippuu suoraan kasvin lajikkeesta ja sen elinympäristöstä. Se voi olla tavallinen tai kirjava. Lehdet voivat olla jopa 30 cm pitkiä ja 5-7 cm leveitä

Yksi vaatimattomimmista fikustyypeistä. Ei pidä kirkkaasta auringonvalosta (paremmin hajallaan), mutta samalla se tuntuu varsin mukavalta osittain varjossa – pohjoiset ikkunalaudat sopivat siihen hyvin.

Lämpötilajärjestelmä

Optimaalinen lämpötila on +20-22 ° С (mutta ei yli +27 ° С), talvella-noin +16 ° С, vaikka lyhytaikainen lasku +12 ° С.

Kosteus

Vaatimaton kosteuden kannalta, mutta kuivana aikana ja talvella, kun kosteus laskee, se vaatii säännöllistä ruiskutusta lämpimällä, laskeutuneella vedellä.

Kasvi on melko vastustuskykyinen sairauksille ja haitalliset hyönteiset asettuvat siihen hyvin harvoin. Jos hoidat laitosta noudattamalla kaikkia sääntöjä, se ei sairastu.

Kasvi on melko vastustuskykyinen sairauksille, haitalliset hyönteiset asettuvat siihen hyvin harvoin. Jos hoidat ficuksen ja noudatat kaikkia sääntöjä, se ei sairastu.

Kastelu

Säännöllinen estää kooman kuivumisen. Samalla vesi ei saa kerääntyä pannuun, se on tyhjennettävä juurijärjestelmän hajoamisen estämiseksi.

Leikkaaminen

Ficus sietää karsimista hyvin, sitä tarvitaan kruunun oikeaan muodostumiseen sekä kasvin nuorentamiseen, auttaa antamaan sille koristeellisen houkuttelevan muodon aiheuttaen haarautumisen oikeaan suuntaan ja estäen rungon altistumisen.

Ficus banyan on erityinen ficus -kasvun muoto, kun runko sakeutuu ja leviää alaspäin. Näin ficus -puut kasvavat luonnossa.

Ficus banyan on erityinen ficus -kasvun muoto, kun runko sakeutuu ja leviää alaspäin. Näin ficus -puut kasvavat luonnossa.

Yläpukeutuminen

Se suoritetaan intensiivisen kasvun aikana, huhtikuusta syyskuuhun, ja syksyn saapuessa ja lepotilan alkaessa ruokinta on lopetettava. Se suoritetaan 2 kertaa kuukaudessa vuorotellen orgaanisten ja kivennäisaineiden kanssa, samalla kun se lisätään suoraan savipalloon välttäen kosketusta runkoon tai lehtiin.

Siirtää

Se suoritetaan, kun juuret ympäröivät kokonaan potin maan (substraatin). Nuoret yksilöt siirretään vuosittain, vanhemmat (4-5-vuotiaista alkaen)-2-3 vuoden välein, valitsemalla ruukku, jonka halkaisija on 2-3 cm suurempi kuin edellinen. Maaperää voidaan käyttää ja vanhaa, osittain uutta.

Kuva Ficus -hedelmistä kasvitieteellisestä puutarhasta. Kotona ficus ei kukki.

Ficus -hedelmät kasvitieteellisessä puutarhassa. Kotona fikusten kukintaa ei tapahdu

Neuvoja! Hyvin suuria Benedictuksen ficus -näytteitä ei siirretä, ne poistavat yksinkertaisesti (enintään 5 cm) maaperän ja lisäävät uuden.

Toisin kuin Bengalin ficus, Ali ficus reagoi tuskallisesti asennon muutoksiin suhteessa valonlähteeseen. On parempi olla kiertämättä kylpyammeita ja kukkaruukkuja tarpeettomasti.

Toisin kuin bengali, ficus Ali reagoi tuskallisesti asennon muutokseen suhteessa valonlähteeseen. On parempi olla kiertämättä kylpyammeita ja kukkaruukkuja tarpeettomasti.

Ficus -lyra

Toinen nimi on ficus lyrata. Tämä on suuri ikivihreä puu, joka voi kasvaa jopa 2,5 metriin, joten se sopii hyvin hallien, toimistojen ja kasvihuoneiden maisemointiin. Se erottuu muista fikusseista sen suuren koon ja suurten aaltoilevien lehtien ansiosta. Itse asiassa juuri lehtien erikoisen muodon vuoksi, jotka muistuttavat viulun tai lyyrän siluettia, se sai nimensä. Lehdet itse ovat kovia, suuria, hieman ryppyisiä, ohuita, jopa 25 cm leveitä ja enintään 50 cm pitkiä, reuna on hieman aaltoileva, väri on kiiltävä, tummanvihreä, takalevy on vaaleanvihreä.

Kiinteän koon, mutta hyvin valoa läpäisevän kruunun vuoksi kylpyammeissa olevia aikuisia ficus -kasveja käytetään jopa huoneiden visuaaliseen jakamiseen vyöhykkeisiin

Kiinteän koon, mutta hyvin valoa läpäisevän kruunun vuoksi kylpyammeissa olevia aikuisia ficus-kasveja käytetään huoneiden visuaaliseen jakamiseen vyöhykkeisiin

Neuvoja! Koska rungon ympärillä olevat lehdet kasvavat spiraalina, jotta kasvi muodostuu yhtenäinen, säännöllinen pensas, kasvi on pyöritettävä viikoittain oman akselinsa ympäri 90°.

15

Lyre ficus on yksinäinen, hän rakastaa tilaa, joten sen sijoittaminen muiden lähelle on vasta -aiheista kasveja. Etusijalla on valoisa paikka (päivänvaloaika vähintään 8 tuntia, joten talvella saatetaan tarvita lisävalaistus), mutta samaan aikaan se ei siedä suoraa auringonvaloa. Varjoa sietävä, mutta kehittyy hitaasti varjossa, lehdet pienenevät. Ei siedä luonnoksia.

Lyre ficus sopii hyvin viljelyyn olohuoneissa, joissa ei ole luonnoksia.

Lyre ficus sopii hyvin viljelyyn olohuoneissa, joissa ei ole luonnoksia.

Lämpötilajärjestelmä

Optimaalinen lämpötila on + 20-25 ° С, talvella- + 15-20 ° С, mutta samalla se voi sietää lyhytaikaisen lämpötilan laskun + 12 ° С. Tärkeä asia: et voi asentaa ruukkua kylmälle ikkunalaudalle – ficus on erittäin herkkä juurien hypotermialle.

Kosteus

Tämäntyyppinen ficus vaatii korkeaa kosteutta, joten varsinkin kesällä on tarpeen ruiskuttaa sitä säännöllisesti, järjestää suihku (mutta samaan aikaan kosteuden ei pitäisi päästä maahan) ja pyyhkiä lehdet. Jos talossa ei ole ilmankostutinta, on hyvä sijoittaa vesisäiliö laitoksen viereen..

Lähellä suihkulähteitä talvipuutarhoissa, lyre ficus talvehtii hyvin. Mutta et voi laittaa sitä kylmälle lattialle tai ikkunalaudalle - kylmässä maaperässä tämän ficuksen juuret kuolevat

Lähellä suihkulähteitä talvipuutarhoissa, lyre ficus talvehtii hyvin. Mutta et voi laittaa sitä kylmälle lattialle tai ikkunalaudalle – kylmässä maaperässä tämän ficuksen juuret kuolevat

Kastelu

Kasteluun käytetään hyvin laskeutunutta, pehmeää, lämmintä vettä. Tiukkaa kastelujärjestelmää ei ole, tärkein merkki on, että maa on kuivunut hieman. Lisäksi kastelun jälkeen sen ei pitäisi muuttua märkäksi paksuksi lietteeksi..

Yläpukeutuminen

Se suoritetaan aktiivisen kasvukauden aikana, kerran kolmessa viikossa. Käytettäessä valmiita mineraali- tai orgaanisia lannoitteita niiden pitoisuuden tulee olla puolet alhaisempi kuin pakkauksessa ilmoitettu.

Hajautettu luonnonvalo - ihanteellinen lirata ficukselle

Hajautettu luonnonvalo – ihanteellinen Lirata ficukselle

Leikkaaminen

Kasvua (kokoa) on rajoitettava, leikkaus suoritetaan sisäpuolen yläpuolella, ilmajuuret voidaan leikata ilman rajoituksia. Leikkaamisen aikana sinun on oltava varovainen: iholle joutunut mehu aiheuttaa voimakasta ärsytystä..

Siirtää

Varhain keväällä tehdyt nuoret (enintään 4 -vuotiaat) kasvit siirretään vuosittain, vanhemmat – kolmen vuoden välein.

Kun karsit lyre ficusta, ole varovainen ja jos vuotanutta mehua pääsee iholle, huuhtele se heti juoksevalla vedellä, jotta vältytään ihon ärsytykseltä.

Ole varovainen karsiessasi lyre ficusta. Jos vuotava mehu pääsee iholle, pese se heti juoksevalla vedellä ihon ärsytyksen välttämiseksi.