Chlorophytum (50 kuvaa): tyypit ja hoito

Chlorophytum (50 kuvaa): tyypit ja hoito

Chlorophytum on suosittu kotimainen yrtti. Jopa kymmenen vuotta sitten hän tapasi melkein missä tahansa kodissa. Nyt se ei ole niin yleistä, mutta hän on edelleen kaikkien suosikki. Tällaisen suosion salaisuus on hyvin yksinkertainen: klorofytumi on vaatimaton hoidossaan, se kasvaa nopeasti ja juurtuu. Jopa kokemattomat viljelijät voivat helposti selviytyä siitä. Pitkien roikkuvien, terävien lehtien vuoksi se sai jopa lempinimen “vihreä hämähäkki”. Kukinnot muistuttavat valkoisia tähtiä korkeissa versoissa.

Yleiset luonteenpiirteet

Chlorophytum tuli meille Etelä -Afrikasta ja Etelä -Amerikasta. Tämän kasvin lajikkeita on yli kaksisataa. Luonnossa se asettuu puiden oksille, kiinnittyy kuoreen ja on metsän peiton tärkein osa..

Tämä on monivuotinen yrtti jopa puoli metriä korkea. Siinä ei käytännössä ole varsia, ja tyvilehdet kasvavat melkein maasta. Juurakko on valkoinen, ohut, köysimainen verso, joka on juurtunut tukevasti maahan pitkänomaisten mukuloiden vuoksi. Näihin mukuloihin kerääntyy kosteutta, mikä säästää kukan kuivuuden aikana..

Chlorophytum kuvattiin ensimmäisen kerran vuonna 1794. Se tuotiin Eurooppaan 1800 -luvun lopulla, ja se levisi heti kaikkialle. Luonnossa se viihtyy lämpimillä trooppisilla alueilla ja on hajallaan ympäri maailmaa. Tämä on syy niin moniin eri lajeihin. Chlorophytum -lehdet ovat lineaarisia, sileitä, kirkkaan vihreitä tai kirjavia. Keskimääräinen pituus on 15 – 60 cm, sileä ydin näkyy hyvin keskeltä.

Lehdet voivat olla lyhytaikaisia ​​tai istumattomia. Kukat näkyvät kesällä. Kotona klorofytumi voi kukkia useita kertoja vuodessa. Silmut on ryhmitelty solmuiksi. Kun ne haalistuvat, vauvoille kehittyy varret. Paikalle muodostuu ruusuke, josta ilmajuuret itävät. Heti kun ne koskettavat maata, ne juurtuvat lähes välittömästi. On myös hedelmiä: kuivat pitkänomaiset laatikot, joissa on kolme osaa siemenille.

Ominaisuuksia ei edelleenkään ymmärretä täysin. Mutta klorofytumi kosteuttaa varmasti kuivaa ilmaa hyvin, tuo huoneeseen raikkautta ja luo mukavan mikroilman. Sen antiseptinen vaikutus tunnetaan myös. Se tuhoaa tehokkaasti ympärillä olevat vaaralliset bakteerit.

Fytonidit poistavat vaaralliset höyryt: tupakansavun, hiilimonoksidin, formaldehydin. Huoneen ilmapiiri muuttuu paljon terveellisemmäksi. Lisäksi kukka on täysin turvallinen lemmikeille. Kissat voivat jopa syödä sitä erityisen yrtin sijasta kehon puhdistamiseksi..

Lopuksi se näyttää hyvältä ja kirkkaalta, täyttää huoneen väreillä ja sopii harmonisesti sisustukseen..

Chlorophytum - Yleiset ominaisuudet Chlorophytum - Yleiset ominaisuudet

Chlorophytum -tyypit

On lähes mahdotonta luetella kaikkia klorofytumityyppejä. Niitä ei voi edes laskea tarkasti, koska eri lähteistä saadaan erilaisia ​​tietoja. Luokkaan kuuluu keskimäärin yli 200 kasvilajia, mutta vain harvat niistä ovat koristeellisia. Niitä kasvatetaan taloissa ja huoneistoissa. Nämä sisältävät:

Chlorophytum harjakas. Kirkkaan vihreä, symmetrinen ruusuke ja kapeat pitkät lehdet. Ruusukkeen halkaisija on jopa 50 cm, ja siitä kasvaa korkeita kukkivia nuolia. Visuaalisesti aikuinen pensas muistuttaa suihkulähdettä. On olemassa useita alalajeja: vittatum – valkoisella raidalla lehtiä pitkin, laxum – kirjavilla lehdillä, joissa on vaalea reuna, variegata – hopeisella reunuksella vaalean lehtien ja valtameren kehää pitkin – lehtien kierrejärjestelyllä.

Chlorophytum Cape. Siinä on pitkiä, jopa 60 cm: n vaaleita lehtiä, joiden leveys on enintään 3 cm ja ruusukkeet ovat erittäin tiheitä. Toinen ominaisuus on lyhyet kukkivat varret. Tällainen kasvi lisääntyy useammin jakautumalla eikä menetelmällä, jolla muodostetaan tytärrosetteja, jotka ovat tyypillisiä klorofytumille. Tämä laji on muita suurempi ja voi saavuttaa 80 cm korkeuden..

Chlorophytum siivekäs tai oranssi. Se on lyhyt kasvi, jolla on suhteellisen leveät soikeat lehdet. Niiden petioles ovat lyhyitä ja meheviä. Väri on tumma, ja varsi ja suonet ovat oransseja. Kukinto muistuttaa maissikorvaa ja muodostuu lyhyelle varsille. Hän muistuttaa ennen kaikkea trooppisia kavereita. Kauneimmat lajikkeet – Fire Flash ja Green Orange.

Chlorophytum Bonnie. Se on pieni kihara klorofytumi, jossa on spiraalilehdet. Levyn keskellä on leveä valkoinen raita.

Chlorophytum - Laji Chlorophytum - Laji

Chlorophytumin hoito

Chlorophytum on erittäin helppo hoitaa. Hän ei tarvitse melkein mitään. Mukavissa olosuhteissa se ei ole lainkaan hassu, se kasvaa upeasti, muuttuu vihreäksi ja kukkii säännöllisesti.

Mitä kirkkaampi päivänvalo, sitä parempi, mutta suojaa suoralta auringonvalolta. Auringon puuttuessa kukka ei kuole, mutta kasvaa tylsää ja kasvaa huonosti. On parempi sijoittaa klorofytumi ikkunoiden läheisyyteen valossa tai osittain varjossa. Ihannetapauksessa nämä eivät ole eteläisiä ikkunoita paahtavien säteiden alla..

Ihanteellinen lämpötila on noin + 25C. Talvella – jopa + 20C. Vältä hypotermiaa alle + 10C. Mitä kylmempää se on, sitä alhaisemman kosteuden pitäisi olla. Chlorophytum rakastaa suihkuttamista ja uimista. Jos ilma on liian kuivaa, lehtien kärjet kuivuvat. Sama tapahtuu akun tai lämmittimen kanssa..

Suunnittele istutus, istutus ja jalostus helmikuussa tai maaliskuussa. Nuori ja aktiivisesti kasvava kukka istutetaan vuosittain. Kypsät ja kypsät kasvit – muutaman vuoden välein. Uudelleenistutettaessa puhdista juurten juuret ja poista mätä ja vaurioituneet palaset. Kaikkien toimenpiteiden jälkeen kastele kasvi ja jätä se varjoon.

Muista, että chlorophytum tarvitsee suuren, tilavan kattilan. Kukassa on voimakas haarautunut juurakko, joka tarvitsee tilaa. Mutta samaan aikaan sinun ei pitäisi ottaa liikaa kapasiteettia “kasvuun”: juurijärjestelmä pyrkii täyttämään tilavuuden maaosan vahingoksi.

Kastele kasveja runsaasti kesällä ja keväällä, mutta älä käytä liikaa. Anna maaperän kuivua vähintään puolet. Chlorophytum varastoi kosteuden juurakoiden mukuloihin niin, että se riittää. Älä koskaan anna seisovan veden ja tyhjennä pannu 20 minuuttia kastelun jälkeen.

Ihanteellinen neutraali tai lievästi hapan maaperän seos koostuu soista ja lehtimaasta, hiekasta, lehtihumusesta ja murskatusta havupuun kuoresta suhteessa 2: 1: 1: 1: 1. Lannoitteina voit lisätä maaperään ajoittain lehtipuiden mineraalikompleksiliuosta. Tämä on parasta tehdä maalis-elokuussa 1-2 kertaa kuukaudessa.

Chlorophytum - hoito Chlorophytum - hoito Chlorophytum - hoito

Elinsiirto ja lisääntyminen

Chlorophytum lisääntyy erittäin helposti. Et tarvitse tähän käytännössä mitään. Voit tietysti kasvattaa kukan itse siemenistä tai käyttää yksinkertaisia ​​kasvullisia menetelmiä. Vaihtoehdot ovat:

Siemenet. Muista, että niiden itämisaste on melko alhainen, vain 25-40%. Voit ostaa niitä erikoisliikkeestä tai koota ne itse, mutta jälkimmäisessä tapauksessa sinun on ensin hämmästyttävä kukan keinotekoisesta pölytyksestä. On parempi istuttaa klorofytumi varhain keväällä. Jätä siemenet kosteaan kankaaseen päiväksi. Sen jälkeen siemenet haudataan maahan noin 7 mm. Suihkuta pinta vedellä ja peitä muovikelmulla. Jätä hätävara kasvihuone lämpimänä ja auringossa. Lämpötila – jopa 25C. Auringonvalo hajautuu. Ilmaa päivittäin ja ruiskuta säännöllisesti. Kukka nousee epätasaisesti noin 5 viikon kuluttua. Kalvo on poistettava vähitellen, aluksi – ei pitkään, jotta heikot taimet saadaan totutettua ulkoilmaan. Kun muutamia todellisia vahvoja lehtiä ilmestyy, taimi voidaan siirtää erilliseen ruukkuun.

Juurtumiset. Jalkoihin muodostuvat vauvat ovat pieniä ruusukkeita, joissa on ilmajuuri. Riittää, että haudataan ne hieman maaperään, ja luonto tekee oman tehtävänsä. Lapset erotetaan paosta, kun he ovat jo juurtuneet. Toinen vaihtoehto on katkaista ulostulo ja laittaa se hetkeksi astiaan, jossa on pieni määrä vettä. Kun juuri on muodostunut, se voidaan istuttaa maaperään..

Division. Suuremmat kypsät kasvit voidaan erottaa istutettaessa. Tämä on parasta tehdä keväällä ja yli 4 -vuotiaiden kukkien kanssa. Leikkaa juurakko varovasti terävällä terällä. Jauheta leikkaus puuhiilellä desinfiointia ja suojaa varten. Jaa kasvit välittömästi eri ruukkuihin. Yleensä jopa pienet osat, joilla on pieni juuri, juurtuvat onnistuneesti. Tämä on yksi klorofytumin tärkeimmistä ominaisuuksista..

Chlorophytum - elinsiirto ja lisääntyminen Chlorophytum - elinsiirto ja lisääntyminen Chlorophytum - elinsiirto ja lisääntyminen

Tuholaisten ja tautien torjunta

Jos huolehdit oikein klorofytumista, se ei pelkää sairauksia ja loisia. Jos kosteus on liian korkea, sieni voi kehittyä. Juuret mätänevät, lehtiin ilmestyy täpliä, hometta on näkyvissä. Jos näin on, vaihda maaperä, levitä sienitautien torjunta -aine ja leikkaa vaurioituneet alueet pois. Kukka toipuu nopeasti, joten se ei ole hänelle pelottava..

Kadulla klorofyyttiin hyökkäävät loiset: skaalahyönteiset, hämähäkkipunkit, skaalahyönteiset. Siksi lehdet on tutkittava säännöllisesti ja käsiteltävä hyönteismyrkkyillä ja akarisideilla..

Chlorophytum - tuholaisten ja tautien torjunta

Chlorophytum – valokuva

Jos haluat tietää, miltä chlorophytum näyttää, tutustu valokuvavalikoimaamme. Tämä auttaa sinua navigoimaan valinnassa ja ymmärtämään, mihin uusi lemmikkisi laittaa..

Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva Chlorophytum - valokuva