Begonia (48 kuvaa): tyypit ja hoito

Begonia (48 kuvaa): tyypit ja hoito

Begoniaa, ilman kohtuutonta vaatimattomuutta, voidaan kutsua asuinalueiden silmiinpistävimmäksi sisustukseksi. Vehreän vaaleanpunaisen, keltaisen, oranssin ja valkoisen kukinnan kehystetyt parvekkeet ja ikkunalaudat herättävät välittömästi ohikulkijoiden huomion. Useimmat tämän suloisen talon kukan lajikkeet säilyttävät värikkään ulkonäönsä ympäri vuoden ja uudistavat huomaamattomasti trooppista palettiaan. Tämä ei ole yllättävää, koska begonioiden syntymäpaikka on aurinkoinen Karibia, josta ranskalainen kasvitieteilijä Charles Plumier toi sen Eurooppaan vuonna 1687. Kukka sai nimensä tutkimusmatkan järjestäjän Michel Begonin kunniaksi, joka oli tuolloin Haitin saaren kuvernööri.

Begonioiden päätyypit

Luonnossa Begonia -perheeseen kuuluu yli 1600 kasvilajia. Niiden joukossa on nurmikasvien kukkia, liaaneja, kääpiöpensaita sekä puiden kuoresta kasvavia epifyttejä. Lisäksi koristepuutarhanhoidossa on noin 120 begonian peruslajiketta ja yli tuhat hybridiä.

Ulkoisista ominaisuuksista riippuen ne kaikki on ehdollisesti jaettu mukula-, pensas-, ampelous- (roikkuvat) ja sitoviksi. Begoniat, joilla on epätavallinen lehtien väri ja epämääräiset kukat, jotka ilmestyvät kerran vuodessa, ovat koristeellisia lehtipuita, loput kuuluvat kukinnan ryhmään.

Tuberous begonia

Tämän tyyppistä begoniaa yhdistää monivuotinen mukula, joka ei uusiudu kaudesta toiseen, vaan kasvaa vuosittain keräämällä yhä enemmän ravinteita. Juuren tämän rakenteen vuoksi tällä lajilla on pitkä jatkuva kukinta (jopa 6 kuukautta) ja erinomaiset koristeelliset ominaisuudet..

Runsaan värin, loiston ja koon ansiosta mukuloiden begonialajikkeiden kukat ylittävät usein jopa ruusut, kameliat ja daaliat. Erityisen houkuttelevia ovat suuret froteehybridit, joissa on vesivärisävyjä tai terälehtien reunojen ympärillä oleva kontrastinen reunus..

Tuberous begonia - kuva Tuberous begonia - kuva

Pensas begonia

Sillä on tavalliset kuitujuuret ja se etenee pääasiassa siemenillä tai pistokkailla. Pohjimmiltaan tämä tyyppi sisältää koristeellisia lehtipuulajeja. Kukkia esiintyy harvoin niillä ja ne näyttävät melko vaatimattomilta..

Begonia-mini-pensaita, joissa on epäsymmetriset sydämenmuotoiset lehdet, kasvatetaan yleensä ikkunalaudalla. Samaan aikaan suuret pensaat, joiden korkeus voi olla 2-3 metriä, toimivat puistojen, puutarhojen ja kukkapenkkien koristeena..

Bush begonian lehdet ovat silmiinpistäviä ainutlaatuisella värillään eri vihreän, tummanpunaisen, ruskean sävyissä. On olemassa monia lajikkeita, joissa on kontrastiset suonet, täplät, kuorimaiset kiharat, sileä ja samettinen pinta.

Pensas begonia - valokuva

Ampel begonia

Nämä ovat pitkäkestoisia värikkäitä kimppuja, jotka putoavat avoimille verannoille ja terasseille ripustetuista istutuskoneista. Useimmiten niitä esiintyy mukuloiden lajikkeiden joukossa, ja tämän ryhmän tärkein tunnusmerkki on pehmeät roikkuvat oksat, joissa on tyylikkäät kukka -tupsut..

Suuret ampel -begoniat sopivat myös puutarhan ja puiston sisustukseen – korkeat kukkaruukut, taotut telineet, huvimajat. Tärkeintä on, että keskipäivällä kukat ovat puiden tai rakennusten varjossa ja suojattu myös liialliselta sadevedeltä..

Ampel begonia - kuva Ampel begonia - kuva Ampel begonia - kuva

Convolvulus begonia

Bindweed -begoniat näyttävät olevan luotu kaaria, kaikenlaisia ​​aukkoja, tikkaita ja pergoleja varten. Verkkoja, aitoja, aitoja tai parvekkeen ritilöitä voidaan käyttää yhtä menestyksekkäästi tukena. Tällaisella maisemoinnilla ne muuttuvat ihastuttaviksi kukkaseinäiksi yhden kauden aikana ja ilahduttavat isäntien ja vieraiden silmiä..

Kuitenkin, kuten kaikki muutkin lajikkeet, kiipeily begoniat eivät reagoi hyvin suoraan auringonvaloon, joten on suositeltavaa sijoittaa ne koilliseen ja luoteeseen tai muihin kasveihin enemmän tai vähemmän varjostetuille alueille..

Bindweed begonia - kuva Bindweed begonia - kuva

Ikuinen begonia

Se on erityinen ryhmä kukkia, joita ei voida kasvattaa ulkona lauhkeassa mannermaisessa ilmastossa. Nämä ovat sisäkasveja, jotka kykenevät kukkimaan jatkuvasti ympäri vuoden sopivissa olosuhteissa. Ihanteellinen paikka heille ovat ikkunalaudat (paitsi eteläiset), lämmitetyt lasitetut loggiat, kasvihuoneet, kasvihuoneet.

Verrattuna kausiluonteisiin begonioihin, aina kukkivat begoniat näyttävät yksinkertaisilta – kukinnot eivät ole niin reheviä, kukat ovat pieniä tai keskikokoisia, mutta niitä ei tarvitse kaivaa talveksi ja istuttaa uudelleen joka kevät.

Ikuinen kukkiva begonia - valokuva Ikuinen kukkiva begonia - valokuva

Oikea begoniahoito

Hienoista ulkonäöstään ja eksoottisesta alkuperästään huolimatta begonia on yksi vaatimattomimmista puutarha- ja sisäkasveista. Luonnollisessa ympäristössään – trooppisilla saarilla ja valtamerillä – nämä kukat sopeutuvat helposti kaikkiin olosuhteisiin valitsemalla keskivarjostetut alueet, joissa on alhainen kosteus ja mukava lämpötila..

Valaistus

Ihanteellinen aurinkoinen tila begonialle on pehmeä valaistus aamulla (8-11) ja illalla (18-22). Tässä suhteessa vaativampia ovat suurlehtiset lajit, joissa on valkoisia, hopeisia ja myös punaisia ​​sävyjä. Kuumaa kesää lukuun ottamatta tällaisten pensaiden ruukut voidaan jättää eteläpuolelle. Kukkivat lajikkeet ovat parhaiten sijoitettu itään, länteen, luoteeseen tai koilliseen. Suorassa valossa begonian herkät lehdet palavat nopeasti, varsinkin jos niissä on vesipisaroita..

Luonnonvalon puute kompensoi loistelamppuja, jotka on hyödyllistä sytyttää marraskuusta helmikuuhun. Aina kukkiville ja lehtipuu-begonialle keskimääräinen 12 tunnin päivänvalo on sopiva..

Begonia Care - Valaistus Begonia Care - Valaistus Begonia Care - Valaistus

Lämpötila

Optimaalinen lämpötila begonian kasvulle ja kukinnalle on 18-20 astetta kesällä ja 12-15 astetta talvella. Jo +4: ssä pensaat voivat kuolla menettäen kukkien lisäksi myös lehdet. Sinun ei pitäisi sallia voimakasta lämpötilanormin ylittymistä – tämä on täynnä kasvin kuivumista..

Begonia Care - Lämpötila

Kosteus

Kukkaviljelijöiden havaintojen mukaan begonia kehittyy parhaiten, kun ilmankosteus on noin 50%. Ei ole toivottavaa sijoittaa sitä lämmityslaitteiden, akkujen ja erityisesti kaasuliesi ja konvektorien lähelle, jotka ilman kuivumisen lisäksi heittävät pois myös kukalle haitallisia palamistuotteita..

Voit asentaa automaattisen kostuttimen begonian viereen tai suihkuttaa vettä säännöllisesti suihkepullosta varoen joutumasta lehtien päälle. Tämä toimenpide on parasta tehdä illalla..

Begonia Care - Kosteus Begonia Care - Kosteus

Kastelu

Useimmat begonialajit sietävät lyhytaikaista kuivuutta hyvin, mutta liiallinen kosteus johtaa usein kasvien sairauksiin ja kuolemaan. Riittää, kun kastellaan mukulaisia ​​lajeja, kun substraatti kuivuu puoleen syvyydestä, ja pensaiden haarautuneet kuitujuuret tarvitsevat hieman enemmän nestettä. On suositeltavaa käyttää huoneenlämmössä laskeutunutta tai suodatettua vettä ilman kalkkia.

Begonian hoito - kastelu Begonian hoito - kastelu

Lannoitteet ja ruokinta

Begonioiden ruokinta kivennäisaineilla ja vitamiineilla on suoritettava säännöllisesti kahden viikon välein maaliskuusta lokakuuhun. Loppuvuoden aikana kasvi on lepotilassa, ja tämä koskee myös aina kukkivia lajikkeita..

On monia tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti begonialle ja joita voit ostaa erikoisliikkeistä. Ne sisältävät vesiliukoisen ravinteiden kompleksin, jonka ansiosta pensaat voivat pysyä terveinä aktiivisen kasvun ja kukinnan aikana..

Begonia Care - Lannoitteet ja ruokinta

Begonian tuholaiset ja taudit

Begonian hoidon perusvaatimusten noudattaminen säästää lähes taatusti herkkiä kasveja kaikista ongelmista. Hyönteisten tai sairauksien esiintyminen on ensinnäkin oire virheellisestä sisällöstä. Useimmiten syyt on helppo havaita: kuivat lehdet ilmestyvät kuivina; läpinäkyvät täplät aiheuttavat auringonpolttamia; putoavat lehdet ovat seurausta hypotermiasta; mätää tapahtuu seisovan veden vuoksi, ja mineraalien puute näkyy uusien lehtien koon pienenemisenä ja kukkien määrän vähenemisenä.

Jauhemaisia ​​täpliä ja plakkia begonia -lehdissä voi aiheuttaa jauhemainen tai harmaa hometta. Nämä sairaudet kehittyvät valon puutteen, pysähtyneen ilman ja korkean kosteuden vuoksi, ja sienitautien torjunta, joka sisältää benomyyliaineen, auttaa torjumaan niitä.

Vaarallisin begoniasairaus on keltaisten renkaiden ilmestyminen lehtiin. Ne johtuvat tomaattipistoviruksista ja kurkkimosaiikista, joita vastaan ​​ei ole vielä olemassa tehokkaita korjaustoimenpiteitä. Tällä tavoin vaikuttavat kasvit on tuhottava. Sama tulos odottaa pensaita, joiden juurissa tai lehdissä kasvatetaan sukkulamatoja – matoja, joiden koko vaihtelee 0,5 – 1 mm. Niiden läsnäolo havaitaan pinnan muodonmuutoksilla, kasvujen ja turvonnut pisteillä..

Jos jätät begonian epäsuotuisissa olosuhteissa, se voi saada tartunnan tuholaisista – kirvoja, punaisia ​​hämähäkkipunkkeja, tripsejä, astehyönteisiä. Helpoin tapa torjua niitä on käyttää hyönteismyrkkyjä. Sisäkasveja on käsiteltävä parvekkeella tai lähellä avointa ikkunaa, jotta ilma ei myrkytä kemikaaleja. Joskus myös kansanlääkkeet auttavat – ruiskuttaminen saippuavedellä (20-30 grammaa pyykkisaippuaa 1 litraa vettä kohti), sipulien, valkosipulin, tupakan infuusio. Jotta hoitomenetelmät olisivat tehokkaita, begonialle olisi tarjottava oikea ilmasto, jossa lueteltuja hyönteisiä ei yksinkertaisesti voi esiintyä..

Begonian tuholaiset ja taudit

Kuinka siirtää begonia?

Begonian kapasiteetti on valittava sen juurijärjestelmän ja kruunun koon perusteella. Tämä kasvi ei vaadi suurta syvyyttä, joten on parempi suosia matalia, mutta leveitä ruukkuja, joissa on aina yksi tai useampi tyhjennysreikä. Erittäin hyvä vaihtoehto olisi hilapohja, jossa on tilava lokero, jonka kautta voit kastella.

Alustan valmistamiseksi sekoita lehtimaata (50%) turpeeseen ja humukseen (kukin 25%). On suositeltavaa laittaa viemäröinti noin kolmannekseen ruukusta – paisutettu savi, perliitti, kivet hiekalla. Murskattua hiiltä voidaan kaataa päälle (enintään 3 cm) ja sitten maaperä.

Jotta begonia ei vahingoittuisi elinsiirron aikana, sitä on kasteltava runsaasti ja vasta sitten poistettava varovasti vanhasta maaperästä. Sitten juuret voidaan pestä kevyellä kaliumpermanganaattiliuoksella, leikata ja poistaa rappeutuneet alueet. Sopeutumisaikaan – noin kuukauteen – kasvi tarvitsee useampaa kastelua ja suojaa kirkkaalta auringolta.

Kuinka siirtää begonia Kuinka siirtää begonia

Jäljentäminen kotona

Begonialle on kolme jalostusvaihtoehtoa – siemenet, mukulat ja pistokkaat. Yleensä nuorten itujen saaminen kotiin on täysin helppoa, ja jopa kokematon kukkakauppias voi selviytyä tästä tehtävästä haluttaessa..

Begonioiden leviäminen siemenillä

Ensimmäinen menetelmä on työläin ja aikaa vievin. Begonian siemenet ovat hyvin pieniä – 60 tuhatta yksikköä 1 grammaa kohti. Ennen kylvämistä taimille ne voidaan sekoittaa hiekkaan, tärkkelykseen tai jauhoihin pitoisuuden pienentämiseksi.

Sopiva aika: helmikuun loppu – maaliskuun alku. Maaperä – 2 osaa mustaa maata sekoitettuna 1 osaan hiekkaa ja 1 osa turvetta. Ennen nousua lämpötilan tulisi olla noin 16-18 astetta, sen jälkeen-20-22 astetta. Odotusaika riippuu olosuhteista ja lajikkeesta, joten ensimmäiset versot voivat näkyä 5–20 päivän kuluttua kylvämisestä..

On parasta kastella begonia -siemeniä ripottamalla lämpimällä vedellä suihkupulloa käyttäen. Taimet on varustettava kirkkaalla valaistuksella, hyvällä ilmankierrolla ja kosteudella 50-70%.

Begonioiden leviäminen siemenillä Begonioiden leviäminen siemenillä

Begonioiden leviäminen mukuloilla

Mukulaiset begoniaslajit kaivetaan yleensä maaperästä talveksi, joten voit jakaa sakeutuneen juuren varhain keväällä, juuri ennen istutusta. Riittää, kun leikataan se useisiin osiin ja varmistetaan, että ainakin muutama ulkoneva silmukka jää kumpaankin (ne näyttävät ulkonevilta tiheiltä pisteiltä tai lyhyiltä valkoisilta ituilta).

Päivän aikana on suositeltavaa jättää mukuloiden palaset viileään paikkaan niin, että leikattu alue on peitetty kuorella, ja laita sitten kukin niistä maahan lisäviljelyä varten..

Begonioiden leviäminen mukuloilla

Begonioiden leviäminen pistokkailla

Begonioiden leikkaaminen suoritetaan juurtamalla emokasvin varret (harvemmin lehdet). Onnistuneen lisääntymisen vuoksi on tarpeen leikata varren ylä- tai keskiosa, 8-12 cm pitkä, jonka päällä on oltava vähintään 2-3 silmua. Lehdet poistetaan paitsi 1-2.

Sen jälkeen sinun on upotettava fragmentti pehmeään veteen huoneenlämmössä ja jätettävä se lämpimään (noin 20 astetta), kirkkaaseen paikkaan, kunnes leikkauskohtaan ilmestyy pieniä juuria.

Sitten nuori begonia istutetaan tavalliseen maaperään ja vaatii aluksi huolellista hoitoa – sitä on kasteltava usein, ei jätettävä auringonvaloon ja myös syötettävä.

Begonioiden leviäminen pistokkailla

Video: Begonia – hoitovinkkejä