Sukulenti za vani – izdržljivi i egzotični

Ako već čitate ovaj članak, to znači – ljubitelji ste sukulenata ili želite saznati nešto više o osebujnoj ljepoti ovih posebnih biljaka. Mi u uredničkom timu radujemo se vašem dolasku. Došli ste na pravo mjesto jer u nizu zanimljivih članaka izvještavamo o raznim sukulentima i njihovim svojstvima, dajemo vam korisne savjete za njegu i pomažemo vam u uzgoju ovih biljaka kod kuće ili vani u vrtu. Na našoj web stranici pronaći ćete kreativne ideje za ukrašavanje sukulentima i savjete o tome kako uspješno stvoriti terarij u svoja četiri zida ili rock vrt izvana. Također možete saznati mnogo zanimljivih činjenica o sukulentima za zatvorene prostore. Danas ćemo pomnije pogledati drugu skupinu ovih biljaka – naime vanjske sukulente.

 Sukulenti izvan kuće ukrašavaju vrt i daju mu egzotičan dodir

sočne vrste za vrt kreativne ideje uređenja

Na otvorenom se preporučuje sadnja višegodišnjih vrsta od ovih savršenih preživjelih. Među mnogim sočnim vrstama ima i onih koje su definitivno izdržljive. Kao i svi drugi, i za ove se sukulente lako brinuti. Biljke izvorno potječu iz suptropskih područja, gdje je mnogo toplije nego ovdje, i razvile su dobre organe za skladištenje.

Imaju mesnate listove i debele stabljike, gdje savršeno talože vodu i lako preživljavaju duga razdoblja suše. Sukulenti vole sunčana mjesta izvan gdje je tlo dobro drenirano. Ako želite posaditi ove egzotične biljke izravno u vrt i tamo formirati grozdove sukulenata, unijeli biste snažan egzotični dodir u svoj vanjski prostor. Bez potrebe za posebnom pažnjom ili trudom, sukulenti izvana će poboljšati izgled vašeg vrta i učiniti cijelo vanjsko područje još atraktivnijim.

Naš savjet: Budite oprezni pri zalijevanju jer egzotične biljke s debelim lišćem teško podnose previše vlage.

 Tipični “južnjaci” napadaju njemačke vrtove

Sočne vrste za vanjsku agavu i šljunak

Sukulenti rastu vani u njemačkim vrtovima

Izdržljivi sukulenti klasici su u svakom mediteranskom vrtu. Ovdje kod nas ti tipični “južnjaci” među vrtnim biljkama lako mogu preživjeti snježnu zimu. Debeli sloj snijega tijekom hladnih zimskih mjeseci čak ni ne morate čistiti jer služi kao zaštitni sloj za sukulente. Ali kiša i vlaga nisu dobri za biljke. Odaberite zaklonjeno, moguće južno mjesto na padini za njih i na taj način stvarate najbolje uvjete za njihov daljnji razvoj.

 Savjeti za njegu svih sočnih vrsta su slični

sukulenti u vrtnoj vrtnoj stazi od kamenja

 Ako ih dobro poznajete, možda nećete imati problema s njegom ovih egzotičnih biljaka

sočne eheverije daju vrtu elegantan izgled

Naših 5 favorita među izdržljivim sukulentima za vani

Kako bismo upotpunili sliku, u nastavku želimo ukratko predstaviti popularne sukulente za boravak na otvorenom. Ovdje se ne radi samo o poznatoj biljci seduma i atraktivnoj domaćici. Odabrali smo druge sorte i želimo vam odmah skrenuti pozornost na njih.

Echeveria

Ovo su zimzelene sočne biljke koje su izvorno došle iz Meksika. Ove biljke s debelim lišćem duguju svoje ime meksičkom crtaču i ilustratoru Atanasiu Echeverriji y Godoyu. Biljke tvore dobro oblikovane lisne rozete s lišćem debelog mesa, često bez stabljike. Njegovi cvjetovi privlače pažnju, uglavnom obojeni ružičastom, crvenom, narančastom ili žutom bojom. Trenutno postoje vrste Echeveria koje su izdržljive i prilagodile su se hladnom zimskom vremenu u Europi.

Echeveria su egzotične biljke s debelim lišćem koje prkose hladnoći

uzgoj sočne eheverije u vrtu n

Sedum

U svijetu je poznato oko 420 vrsta seduma; te biljke s debelim lišćem nazivamo i sedum ili kljenak. To su izdržljive sočne biljke koje svako ljeto ukrašavaju brojne njemačke vrtove.

Vrste seduma neophodne su u njemačkim vrtovima

Kombinirajte sočan sedum u vrtu s kamenjem

agava

Agave su upadljive sočne biljke koje uspijevaju u zatvorenom prostoru u loncima i na otvorenom u loncima ili izravno u vrtnoj zemlji. Izvorno dolaze iz pustinjskih područja Amerike. U svijetu je poznato preko 200 vrsta. Svi se ističu uglavnom svojim debelim, mesnatim lišćem zelene boje u obliku mača. No, postoje vrste agave kod kojih je lišće plavkasto-zeleno i ima bijele pruge. Ova promjena boje pojačava dekorativni učinak ovih sukulenata. Biljke pohranjuju dovoljno vode u svoje lišće i lako i bez problema prežive svaku sušnu sezonu. Ovdje rastu neke izdržljive vrste. Vani u vrtu moraju se posaditi u dobro dreniran supstrat siromašan hranjivim tvarima. Međutim, kako bi ove egzotične vrste kod nas dobro prezimile, trebaju im dobro zaštićene zimnice ili se moraju zaštititi vani od mraznog zimskog vremena u sjevernoj Europi.

Listovi agave zelene boje u obliku mača odmah su uočljivi

sočna agava u vrtu u saksijama za cvijeće ukrašava stepenice

Bodljikava kruška (opuntia)

Za kraj, pokazat ćemo vam dva kaktusa koji će vaš vrt učiniti još egzotičnijim. Opuntia je poznata i pod imenom bodljikava kruška. Biljka izvorno dolazi iz Sjeverne i Južne Amerike, gdje se navikla na različite temperaturne fluktuacije. U Europi se kaktus najbolje smjestio u južnim sredozemnim područjima, ali se može pronaći i ovdje. Postoje vrste koje su izdržljive i mogu podnijeti mrazne zimske hladnoće na našim područjima, no u načelu bi ova vrsta kaktusa morala hibernirati na zaštićenom mjestu. Opuncija krasi vrtove od početka proljeća, gdje dobro uspijeva na temperaturama iznad 10 stupnjeva C. Bodljikava kruška može doseći ogromnu visinu od 5 m i zasigurno će se pretvoriti u oko na vašem otvorenom prostoru. Ali oprez! Ima fino, ali opasno trnje! Njegovi cvjetovi su očaravajuće lijepi i nježni, obično obojeni žutom, ružičastom i narančastom bojom.

 Opuncija – definitivno privlači pažnju u vrtu

Sočne vrste za vanjske svrdla Opuncija

Loptasti kaktus

Sljedeći sočan s trnjem je kaktus loptice, popularno poznat kao punica ili punica. Sferni kaktus voli svijetlo, sunčano mjesto u vrtu, izravna sunčeva svjetlost je dobra za to. Samo zimi egzotiku treba hladno mjesto gdje je temperatura oko 10 stupnjeva. Početkom hladnog zimskog vremena počinje razdoblje odmora, tako da morate prestati zalijevati i gnojiti. Osim toga, smatra se da je loptni kaktus jednostavan za njegu, a čak je i vrlo pogodan za početnike u vrtlarstvu.

Neka vaš vrt bude što zanimljiviji i raznolikiji

uzgoj sukulenata za vani

Učinite svoj vrt što zanimljivijim i raznolikijim s izdržljivim sukulentima

sukulenti u vrtu kaktus bodljikavice u loncu za cvijeće

 Vanjski sukulenti obično su izražajne i izdržljive biljke

sukulenti u vrtnom echeverienu

Listovi s debelim mesom uglavnom su zeleni, ali mogu imati i drugu boju

sukulenti u vrtu donose dozu egzotike

 Sukulenti izvana mogu se saditi pojedinačno ili u skupinama

sočne vrste koje se mogu uzgajati u vrtu

U oba slučaja uvijek su vrlo uočljivi

sukulenti za vanjsku agavu

 Robustan, izdržljiv, a opet upadljiv u oči!

Sočne vrste za van uljepšavaju ulaz

 Otkrijte neograničeni svijet sukulenata!

kamenje sočnih vrsta i elegantni biljni spremnici uljepšavaju vrt

deco ideje za sočne vrste s biljkama za vanjsku uporabu

sočne vrste gredice i šljunčane staze

Ukrasite sukulente kamenjem za vani

Rasporedite sukulente za vanjski rock vrt i ukrasite ih sukulentima