Živjeti na način koji štedi prostor – savjeti za minimaliste

Stanovanje je oskudna roba. I cijene nekretnina naglo su porasle posljednjih godina, osobito u velikim gradovima i gradskim područjima. Oni koji ne mogu ili ne žele potrošiti previše novca na svoj životni prostor često se odlučuju za mali stan. No čak i s malo prostora možete se osjećati stvarno ugodno, a da se ne osjećate skučeno. Evo najboljih savjeta kako najbolje iskoristiti malo prostora.

malo prostora

Slika 1: Kad je prostor malo tijesan, talent za improvizaciju postaje važan. Osim toga, postoje mnogi trikovi za optimizaciju životnog prostora. Izvor slike: @ Mike Marquez / Unsplash.com

Korištenje dnevnih kreveta: rješenje 2u1

Krevet zauzima puno prostora koji se samo djelomično koristi tijekom dana. Najbolje rješenje ovdje je dnevni krevet – kauč koji se lako može pretvoriti u krevet. Na taj način cijela soba može ispuniti dvije funkcije: dnevni boravak danju i spavaća soba noću. Ne može biti više uštede prostora.

Naravno, potencijalni kupci trebali bi obratiti pažnju na krevet koji odaberu kako bi se dobro naspavali. U idealnom slučaju, ležeća površina trebala bi omogućiti visoku kvalitetu sna. Također je važno da se krevet može preurediti u samo nekoliko jednostavnih koraka i uz malo truda. na Daybed.org predstavljen je veliki pregled koji na kraju dana uvelike olakšava odluku o kupnji.

Postoje krevetići za razne potrebe i ukuse. Evo nekoliko primjera različitih vrsta kreveta, koji su naravno dostupni i u različitim veličinama i materijalima:

  • Dvosjed ili trosjed s funkcijom spavanja
  • Dnevni kreveti na izvlačenje za djecu ili odrasle
  • Kauč ​​na razvlačenje
  • Neprekidna sofa za spavanje
  • Dnevni krevet s ladicama
  • Dnevni krevet s krevetom

Ako dnevni krevet želite redovito koristiti za noćni san, preporučuje se duga kauč za spavanje. Budući da kauč za spavanje nudi vrlo visoku kvalitetu sna i da je i dalje ugodno za sjedenje tijekom dana.

Koristite visinu prostorije

Ako nemate puno prostora, trebali biste ga dobro iskoristiti na svim razinama. Posebno u malim stanovima u starim zgradama, preporučljivo je uključiti uglavnom natprosječnu visinu sobe. Visoke police i ormari jednostavan su način za uštedu prostora i dobivanje puno prostora za pohranu.

Još jedan klasik je krevet u potkrovlju. Kreveti u potkrovlju više se ne nalaze samo u dječjim sobama ili u zajedničkim stanovima. Budući da u vrijeme nedostatka životnog prostora, oni imaju svoje opravdanje za svaki stil života, a postoje i kreveti u potkrovlju s najsofisticiranijim dizajnom. Na primjer, ako proširite razinu kreveta u potkrovlju, dobit ćete drugu sobu na ovaj način. U velikim gradovima već postoje stolari koji su se specijalizirali za izgradnju individualnih i posebnih kreveta u potkrovlju.

andrea-davis-89Y7EE4WXdQ-unsplash

Slika 2, Izvor slike: @ Andrea Davis / Unsplash.com

Naravno, nema svaki mali stan visoke stropove stare zgrade. No, čak i ako dvije punopravne razine nisu moguće, možete se igrati s visinom sobe. Na primjer, kut kauča može se postaviti na postolje ispod kojeg se mogu spremiti svi svakodnevni predmeti koji vam ne trebaju previše često.

Više savjeta za više prostora u vlastita četiri zida

Naravno, možete pronaći gotovo beskonačan broj ideja za optimalno korištenje vlastitog životnog prostora. Ove obećavaju poseban uspjeh:

  1. Razmišljajte u kutu

Da, dobro ste pročitali, ne radi se o razmišljanju iza ugla, već razmišljanju u kutu. U malom stanu postoje neslućene mogućnosti za uštedu prostora za skladištenje prostora u nišama, kutovima i rubovima. Garderoba se, na primjer, može lako integrirati ispod stubišta. Male police mogu nestati ispod prozorskih klupčica. Cijeli ormari mogu se ugraditi u kosi strop. Jedva da postoje granice vaše mašte.

  1. Višenamjenski namještaj

Dnevni krevet kao višenamjenski komad namještaja već je predstavljen gore. Ali namještaj koji se koristi u više svrha ili koji se jednostavno može učiniti “nevidljivim”, postoje u mnogim područjima. Sjetite se klasičnog sklopivog stola ili sklopivog kreveta koji nestane u ormaru tijekom dana. Kome je potreban dodatni stol kada koristi blagovaonski stol za rad tijekom dana? Krevet se može podići kako bi se stvorio dodatni prostor za pohranu ispod s ladicama i pretincima. Kutije na valjcima mogu se bez problema premještati iz jedne prostorije u drugu ako vam je potrebno više prostora u prostoriji u kratkom roku. Lijepa stara škrinja ili kutija nudi prostor za pohranu, a ujedno je i vizualno privlačan stolić.

  1. Manje je više – osobito u malom stanu

Kako mali stan ne bi izgledao previše pretrpan, ne samo da biste trebali biti štedljivi s namještajem. Ako malom prostoru date previše ukrasa, mali dom možete učiniti još manjim. Nekoliko odabranih omiljenih komada i slika također osiguravaju da mala soba izgleda prostranije.

jean-philippe-delberghe-PVQnaFyePvU-unsplash

Slika 3, izvor slike: @ Jean-Philippe Delberghe / Unsplash.com

  1. Postavite granice

Oni koji se snalaze sa samo nekoliko soba mogu stvoriti različite stambene prostore u stanu: Na primjer, dnevni boravak može se podijeliti na dnevni boravak i radni prostor ili blagovaonicu. A ako ne želite uvijek gledati svoje radne papire ili neuredan blagovaonski stol sa svoje sofe, možete postaviti ograničenja u prostoriji pomoću zavjesa ili paravana kao razdjelnika soba. Police su također vrlo prikladne kao pregrade za sobe. Prednost je u tome što osim vizualnog izgleda ispunjavaju još jednu funkciju i mogu se koristiti kao skladišni prostor.

Dodatni savjet: Na kraju, ali ne i najmanje važno, poseban savjet za vizualni dizajn malog stana. Vještim korištenjem zidnih boja, u stanu se barem vizualno može dočarati veća veličina. Na primjer, uska soba nastavit će imati učinak ako su kraći zidovi obojeni tamnijom nijansom. Niski strop čini nam se višim ako je svjetlije boje od zidova. Osim toga, boja zidova također se može koristiti za vizualno omeđivanje različitih stambenih prostora. Ogledala i rasvjeta također puno doprinose optičkom povećanju stambenog prostora.

Visoke police

Slika 4: Ako dobro iskoristite visinu, možete smjestiti mnogo prostora u mali prostor. Izvor slike: @ Pickawood / Unsplash.com

Zaključak: optimalno iskoristite mali stambeni prostor

Sa smanjenim namještajem, višenamjenskim namještajem i nekonvencionalnim idejama, možete dobiti mnogo prostora iz malog stana. Ovdje je važno dobro planiranje. Oni koji unaprijed planiraju namještaj mogu ciljanije tražiti pravi namještaj i namještaj i ne stvaraju nikakve nepotrebne troškove. Uz pravo osvjetljenje, prave boje zidova i stilski ukras, to znači: mali, ali lijep!

minimalistički namještaj koji štedi prostor