Gardenia (85 fotos): typer og pleje

Gardenia (85 fotos): typer og pleje

Gardenia er en fantastisk smuk plante hjemmehørende i regnskove i Japan, Indien og Kina. Det fik sit navn fra den amerikanske botaniker Alexander Garden, der studerer denne kultur. Planten glæder sig over sin fremragende blomstring fra juli til sidst på efteråret. Under naturlige forhold når nogle buske to meter i højden, i kulturel dyrkning overstiger det ikke en meter. Dette er virkelig en af ​​de mest populære blomster, der bruges i bryllup blomster, som er en værdig dekoration af borde, sale, bryllup buketter..

Hovedtyper

I naturen er der op til 250 arter af denne vidunderlige plante. Til dyrkning i lejligheder og i havelodder bruges imidlertid mere populære prydafgrøder..

Jasmine gardenia

Denne art er oftest valgt til dyrkning i lejligheder, da den perfekt tilpasser sig disse forhold. Jasmin gardenia ser ud som en tæt, spredt busk op til 80 cm høj. Blanke mørkegrønne blade med en spids kant er op til 8 cm lange. Blomster, der ligner roser, skiller sig stolt ud i deres snehvide baggrund. Over tid får kronbladene en gullig farvetone, så hvide, cremede og gullige knopper kan findes på busken på én gang. De mest almindelige sorter er:

– “First Love” med duftende cremede hvide blomster, op til 13 cm i diameter;

– “Variegata” – kendetegnet ved sine grønne blade, dækket med et hvidligt marmormønster og hvide dobbelte blomster;

– “Fortuna” – dens åbne knopper har en diameter på 10 cm.

Denne type har et andet, helt berettiget navn “Royal” på grund af dets dekorative effekt. Den har mange andre sorter opdrættet efter udvælgelsesmetoden, som hver især adskiller sig i form, størrelse, løvfarve og knopper samt blomstringens varighed..

Jasmine gardenia Jasmine gardenia

Vietnamesisk gardenia

Denne type gardenia kan være et kompakt træ eller en frodig, spredt busk. Det tætte bladdæksel har en smuk skinnende overflade, og store snehvide blomster op til 8 cm i diameter har temmelig usædvanlige kronblade, der krøller sig sammen til bizarre lange rør.

Vietnamesisk gardenia

Gul gardenia

Det pæne træ har oprejste stængler med blanke grønne blade. I løvets aksler blomstrer i første omgang hvide knopper, som derefter bliver gule. Over tid øges farveoverløbet fra citron til lyse orange.

Gul gardenia

Gardenia citriodora

En luksuriøs busk af denne type gardenia har stærkt forgrenede skud med ovale blanke blade. Dens blomst fascinerer med en masse små, ikke mere end 2 cm i diameter, hvide dobbelte blomster. Planten kan også prale af en lækker intens duft.

Gardenia citriodora

Pas godt på din gardenia

Gardenia er en ret finurlig kultur, så en amatørblomsterhandler bliver nødt til at prøve hårdt på at skabe gunstige forhold. Det er ret svært at slå rod på et nyt sted, selv omlægning af urtepotten kan føre til, at knopperne falder. Først og fremmest skal du passe på jordens sammensætning – planten foretrækker et surt miljø, og et overskud af kalk kan føre til dets død. Du kan købe færdiglavet jord i butikken (en sammensætning til azaleaer er perfekt) eller du kan lave den selv. I sidstnævnte version er det nødvendigt, at sammensætningen indeholder sand, tørv og tre jordtyper: blad, nåletræ, græs. Der er også krav til belysning, vanding, temperaturforhold.

Belysning

Gardenia elsker god belysning, men tåler ikke direkte sollys. I haven er det bedre at plante det i varme områder, hvilket skaber delvis skygge. Herhjemme, om sommeren, er blomsterpotter installeret på vindueskarme mod vest eller østsiden, og om vinteren føles kulturen bedre på de sydlige vinduer..

Om vinteren er det også nødvendigt at give ekstra belysning med lysstofrør, der er installeret i en afstand på 50-60 cm over kronen. Rummet skal være oplyst i 12-14 timer. I perioden med lægning og udvikling af knopperne anbefales det ikke at ændre gryden, da ændring af belysningsretningen kan forstyrre processen.

Gardenia - Belysning Gardenia - Belysning

Temperatur

Blomsten elsker varme og er bange for temperaturændringer. Havearter kan tåle skarpe temperaturændringer i området 6-8C. For indendørs repræsentanter er det optimale temperaturregime i foråret og sommeren området fra +22 til +25. Om vinteren skal du opretholde temperaturen omkring + 18 … + 20C i løbet af dagen og om natten – mindst + 15C.

Gardenia - Temperatur Gardenia - Temperatur

Fugtighed

Høj tropisk luftfugtighed er et must under knopudvikling. For at skabe sådanne forhold sprøjtes gardenia i løbet af denne periode, og krukkerne placeres på vådt udvidet ler. Gryden bør ikke have lov til at røre overfladen af ​​vandet, ellers begynder processen med vandlogning af jorden, hvilket vil påvirke kulturen negativt. God dræning ved hjælp af småsten eller udvidet ler hjælper også med at beskytte jorden mod stillestående vand. Når knopperne begynder at blomstre, stopper sprøjtningen, og der fugtes ved at tørre bladene af med en fugtig klud.

Gardenia - Fugtighed Gardenia - Fugtighed

Vanding

For gardenia er både tør jord og vandmættet jord ødelæggende – stillestående vand kan føre til sygdomme i rodsystemet. I foråret -sommerperioden er det nødvendigt at sørge for særlig rigelig vanding, og om vinteren – moderat. Gardenia bør ikke fodres med koldt vand; det er bedre at bruge bundfiltreret, filtreret blødt vand..

Gardenia - Vanding

Gødning og fodring

Som de fleste tropiske planter elsker gardenia at skifte mellem organisk og mineralsk gødning. Fodring er især vigtig for unge planter – gødning påføres skiftevis hver anden uge. Voksne afgrøder har brug for rigelig befrugtning fra det tidlige forår til det sene efterår. Hver uge er det nødvendigt at fodre buskene med en calciumfri sammensætning. Flydende gødning med et højt kaliumindhold bruges ofte..

Gardenia - Befrugtning og fodring Gardenia - Befrugtning og fodring

Skadedyr og sygdomme

Som tidligere nævnt er gardenia ganske finurlig for forholdene. Hvis du ikke sørger for at skabe det nødvendige mikroklima, kan planten blive syg. De mest almindelige problemer er forbundet med vandlogning. Som et resultat af rodnet i rodsystemet begynder blomsten at visne, blive sort, muligvis et massivt fald af blade og knopper. I dette tilfælde er det nødvendigt at fjerne planten fra potten, adskille den beskadigede del af roden, tilføje dræning og udskifte jorden. Efter transplantation skal du omhyggeligt overvåge vanding..

Kulturen bliver ganske ofte en yndlingsdelikatesse af forskellige skadedyr. Den største skade for hende er leveret af thrips, bladlus, insekter, edderkoppemider. Deres udseende kan bestemmes af forskellige tegn, for eksempel er tilstedeværelsen af ​​et insekt karakteriseret ved udseendet af brune pletter, thrips efterlader grålige prikker på bladene, bladlus – klæbrige sekreter og udseendet af et spindelvæv indikerer, at planten angriber en flåt. I kampen mod skadedyr bruges insekticidpræparater, såsom “Decis”, “Intavir” osv. I milde tilfælde kan selv en enkelt sprøjtning hjælpe; i vanskelige tilfælde kan det være nødvendigt med tre gange behandling hver 10. dag.

Gardenia - skadedyr og sygdomme Gardenia - skadedyr og sygdomme

Sådan transplanteres en gardenia

Da en gardenia kan dyrkes indendørs eller i en have, vil vi overveje separat, hvordan man transplanterer den korrekt i dette eller det tilfælde..

Transplantation til åben jord

Transplantationen udføres bedst om foråret, så der er tid til at slå rod. Den første ting at tage sig af er at vælge et solrigt sted med lidt skygge, som vil beskytte planten mod “solskoldning” på varme dage. Samtidig er det vigtigt at opretholde en afstand til andre buske og træer, så rodsystemet får tilstrækkelig plads til udvikling. Ofte plantes gardenier nær vinduer og verandaer for at nyde den vidunderlige duft af blomstring. Hvis jorden er sur, kan du fortynde den med en blanding af kompost og svovl..

Området skal vandes rigeligt, og der skal graves et hul så dybt, at rodklumpen kan passe. Den plantede gardenia skal drysses med jord og vandes igen godt til stampning. Jorden omkring busken skal være dækket af et lag mulch, som vil beskytte rødderne mod mulige temperaturændringer. De første dage er det nødvendigt at sikre regelmæssig vanding og sørge for, at der ikke kommer vand på bladene..

Gardenia - Udendørs transplantation Gardenia - Udendørs transplantation

Grydeoverførsel

Gardenia transplanteres hvert andet år om foråret. Hver gang skal du tage en gryde, der er lidt større end den forrige. Bunden skal være udstyret med dræning, og jordblandingen skal vælges egnet til indendørs planter uden gødning. Jorden skal fugtes og blandes, så der ikke dannes luftlommer. Busken installeres i midten af ​​beholderen og drysses. Du kan tilføje flydende gødning på samme tid som vanding. Der skal være en afstand på 2,5 cm fra pottekanten til bunddækket. Det er tilrådeligt at placere den nyplantede plante et solrigt sted. Vanding er nødvendig en gang om ugen, helst om morgenen..

Gardenia - Gryttransplantation Gardenia - Gryttransplantation

Reproduktion derhjemme

Der er to måder at formere gardenier på – med frø og stiklinger. Ifølge blomsteravlere bidrager dyrkning fra frø til en bedre tilpasningsevne af planten til indendørs forhold. Men denne proces kræver overholdelse af mange betingelser, og det er stadig lettere for nybegyndere blomsterhandlere at øge antallet af frøplanter ved stiklinger..

Reproduktion af gardenia frø

Såning sker om foråret. Frø plantes i en beholder med løs havejord til en dybde på ca. 5 mm. Det er nødvendigt at organisere et drivhus ved at dække beholderen med en seng med film eller glas. Plantning skal holdes ved en temperatur på + 18 … 20C, regelmæssig ventilation og sprøjtning af jorden (det er vigtigt at skabe høj luftfugtighed). Om cirka en måned vises de første skud, som først vokser temmelig langsomt, og indtil det andet par blade vises, bliver de fortsat opbevaret under “drivhus” -forhold. De dyrkede frøplanter dykkes i separate krukker og placeres et varmt, godt oplyst sted.

Reproduktion af gardenia frø Reproduktion af gardenia frø

Reproduktion af gardenia ved stiklinger

Denne metode anses for at være enklere. Om foråret skal du skære skuddene (10-12 cm) med flere par blade. Stiklinger plantes i sandet tørvjord. For at bevare fugt kan du dække skuddene med folie eller plastflasker, men altid gennemsigtige, så der er lys nok. Forankringsprocessen fortsætter i halvanden måned. Med fremkomsten af ​​rødder begynder nye skud at udvikle sig.

Reproduktion af gardenia ved stiklinger Reproduktion af gardenia ved stiklinger

Gardenia – foto

Vores fotoudvalg vil fortælle dig mere om denne vidunderlige plante og dens fantastiske skønhed. Her er indsamlet billeder af høj kvalitet af de mest forskellige typer gardenia, eksempler på at dekorere med deres hjælp personlige grunde og interiører. Glad udsigt!

Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto Gardenia - foto