Orchid pot: bestem størrelsen og alle hemmelighederne ved det rigtige valg

En utrolig smuk hjemmeplante er en luksuriøs orkidé. Find ud af alle hemmelighederne ved at vælge en gryde til hende, længere inde i artiklen

Orchid er en luksuriøs, utrolig smuk husplante

En orkidé er en plante, der i hovedparten tilhører epifytter, sjældnere litofytter, men begge tolererer ikke vandlogning af rødderne, og derfor er en af ​​hovedbetingelserne for deres sunde eksistens den korrekte krukke til en orkidé. Eksotisk skønhed er en meget populær blomst både blandt professionelle blomsterhandlere og amatører, der er betaget af dens skønhed. Imidlertid er ikke alle nybegyndere i stand til at vokse dette mirakel. Erfarne avlere deler villigt nyttige tips med “juniorerne”.

Orkidé på sommergrunden ved indgangen til et privat hus. Afhængigt af valget af gryden vil denne skønhed kunne supplere ethvert interiør.

Orkidé på sommergrunden ved indgangen til et privat hus. Denne potte skønhed vil supplere ethvert interiør

Med det rigtige valg af en krukke til en orkidé afhænger den videre udvikling af denne plante og naturligvis overflod af blomstring

Den videre udvikling og overflod af blomstring afhænger af det korrekte valg af en krukke til en orkidé.

Utroligt flotte orkideer i keramiske krukker

Orkideer i keramiske krukker

Orkidépotter: typer

Det ser ud til, at den nemmeste måde er at købe en orkidé i en gryde, men det er ikke tilfældet. Selv udvælgelsen af ​​et fartøj til denne kræsne “dame” er et helt epos, og selv at beherske videnskaben om, hvordan man plejer en orkidé i en krukke, er kronen på blomsteravlerens oplevelse. Orkidé er den mest lunefulde plante af hele hjemmets “arboretum”.

Erfarne blomsteravlere har råd til at arrangere en orkidé i en sammensætning i et lille florarium og hente en gennemsigtig glasburk af den passende størrelse

Erfarne blomsteravlere har råd til at dyrke en orkidé i et lille florarium ved at vælge en gennemsigtig glasburk i passende størrelse

Plastikgryder

De er opdelt i to typer – med færdige fabrikshuller og uden dem. Sådanne arter adskiller sig i deres egenskaber, substratet tørrer langsomt ud i dem, lidt salt ophobes indeni, og i kolde perioder og i sommervarme tillader de ikke rødderne at fryse eller overophedes. På den anden side er dette en meget farlig beholder, da den mindste overstrømning af vand kan føre til rådne af rødderne og plantens død. Plastbeholdere med færdige huller er ganske velegnede som et “hus” til en orkidé: de skaber et godt dræningssystem, men plastikpotter uden huller kan ikke bruges.

Meget søde, gennemsigtige frosted plastik orkidépotter

Gennemsigtige matte orkidepotter i plast

Råd! Hvis du vil have en orkidé i en gryde til at vokse sig stærk og sund og samtidig har du allerede en støbt plastbeholder, skal du bruge en varm søm til at brænde et par huller i den på siderne ved bunden. Eller bor dem med en almindelig boremaskine..

13

På trods af at der er huller i plastbeholderne, skal du omhyggeligt overvåge fugtindholdet i rodsystemet..

Fordele:

 • gennemsigtighed – røddernes tilstand er synlig;
 • billighed – prisen for dem er lav;
 • du kan gøre det selv fra enhver krukke mayonnaise ved at bore huller.

Minusser:

 • skal konstant leve i spænding og overvåge fugtighedsniveauet.

Hvide plastik orkidépotter i form af uregelmæssige polyeder

Hvide plastik orkidépotter i form af uregelmæssige polyeder

Glaspotter

Mange ejere af haver på vindueskarme og isolerede balkoner mener, at hjemmearkideer i krukker er et tidligere århundrede og et uæstetisk syn, og bruger derfor i stedet smukke glasbeholdere. Inspirerede nybegyndere køber flotte jumbo -glas eller tager miniakvarier ud. Og helt forgæves: de tager ikke højde for, at sådan skønhed kan spille til skade for plantens sundhed..

13

Hvis vi stadig kan bore eller brænde gennem flere huller i en plastbeholder for at undgå overskydende fugtophobning, kan dette ikke gøres i glas. Derudover vil plantning i en sådan beholder også kræve særlig forberedelse af drænlaget og jorden, ellers vil forstyrret luftcirkulation føre til dannelse af alger, slim, og selve blomsten dør. Det betyder, at kun fagfolk har råd til sådan en luksus..

Utroligt sart arrangement af lyserøde orkideer i glaspotter

Utroligt sart arrangement af lyserøde orkideer i glaspotter

Fordele:

 • gennemsigtighed – rodsystemet er synligt;
 • skønhed – usædvanligt glas glæder øjet.

Minusser:

 • der er ingen huller, og der er ingen måde at lave dem på;
 • du bliver nødt til at organisere dræning;
 • konstant overvågning af kunstvanding.

Ler / keramiske krukker 

Drømmen for hver husmor er en væg-til-væg hylde med en række forskellige orkideer. Vær opmærksom på de mange keramiske grydesign

Drømmen for hver husmor er en væg-til-væg-hylde med vidunderlige orkideer. Vær opmærksom på de mange keramiske grydesign

Disse gryder er lavet med huller, de kendetegnes ved fremragende vandgennemtrængelighed og luftgennemtrængelighed, vand akkumuleres ikke ét sted, men fordeles jævnt rundt i omkredsen. Rødderne fryser ikke og overophedes ikke, plus de behøver ikke at blive vandet ofte.

15

Fordele:

 • god permeabilitet for vand og luft;
 • færdige huller til vandudstrømning;
 • tyngde, der forhindrer fartøjet i at vælte under vægten af ​​sin egen vægt.

Minusser:

 • ruhed af den indre overflade. Rødderne kan “klæbe” til det, hvilket er farligt med planteskader;
 • saltaflejringer akkumuleres hurtigt;
 • porøsitet falder over tid og falder sammen under påvirkning af salte.

Delikate keramiske krukker i en neutral farve til orkideer, velegnet til blomster i enhver nuance

Sarte keramiske krukker i en neutral farve er velegnede til enhver nuance af orkideer

Vigtig! Lerpotter er værd at købe i lyse farver for at forhindre overophedning..

Du kan plante flere orkideer i en stor keramisk krukke. Du kan vælge både almindelige og flerfarvede blomster og få originale kompositioner til at supplere husets indre

Du kan plante flere orkideer i en rummelig keramisk krukke. Vælg både almindelige og flerfarvede blomster, og få originale kompositioner til at supplere husets indre

Inden plantning af orkideen i en keramisk skål, opvarmes den i ovnen med henblik på desinfektion, og derefter gennemblødt i rent vand. Hvis gryden allerede har været i brug, skal du fjerne saltet ved at lægge det i blød i syrnet vand.

Meget sart keramisk orkidépotte i blonder i blå toner

Delikat blonder keramisk orkidépotte i blå toner

Kurve af træ, bambus eller metal

Hvis der bruges en træbeholder, så rødderne ikke vokser til væggene, placeres en netbeholder af samme størrelse inde i en træskål og placeres inde i den første monolitiske beholder. Bambuskurve er glatte og kræver derfor ikke sådanne manipulationer..

Du kan også plante flere planter i en rummelig træpotte af denne usædvanlige form.

Flere planter kan plantes i en rummelig træpotte med en usædvanlig form.

Trækurve er fremstillet af træ- eller bambuslameller i størrelsen på gryden, derefter bores huller på begge sider, materialet placeres i rette vinkler, så hullerne falder sammen. Strimlerne er forbundet med kobbertråd, fra bunden er det snoet i en knude, og opad bindes det i form af ringe, så det kan hænges som en urtepotte.

En kurv med orkideer ser meget harmonisk ud i interiøret.

En kurv med orkideer ser harmonisk ud i ethvert interiør

Råd! For at jorden ikke skal spilde ud af kurven, skal alle huller brolægges med sphagnummos (tørv).

Delikat gryde til orkideer lavet af naturligt lyst træ, neutral skygge velegnet til blomster af enhver farve

Naturlig lys træ orkidépotte egnet til blomster i enhver nuance

Fordele:

 • miljøvenlighed;
 • smukt udseende;
 • velorganiseret dræning.

Minusser:

 • skrøbelighed af naturlige råvarer.

fjorten

Betyder størrelse noget?

Selvfølgelig har den, som for enhver anden husstand bosat i vindueskarmen. Potens størrelse bestemmes enkelt: Diameteren skal svare til orkidéens højde. For store beholdere er farlige på grund af ujævn tørring af jorden og rådne af rødder. Små krukker har en tendens til at vælte fra vægten af ​​selve den voksende blomst. Den ideelle gryde er en, hvor orkideen bliver lidt trang, men bare lidt for at stimulere væksten..

Orkidé i en gryde: hjemmepleje

Potted orchid care har en række funktioner.

Regler for valg af belysning

 1. Det kræver meget lys, men det skal diffunderes. Direkte UV -stråler brænder sarte kronblade.
 2. Om sommeren bliver planten mørkere. Dette kan gøres med uigennemsigtig film eller et stykke plastik..
 3. I efteråret er mørkning ikke nødvendig, da intensiteten af ​​ultraviolet stråling naturligt falder.
 4. Hold styr på længden af ​​lystiden. Normen for en orkidé er 12 timer. Hvis der er mere tid, bliver planten træt, den har ikke nok hvile, og hvis den er mindre, kan den ikke modnes nok, og kunstig belysning skal tænkes ud.

13

Råd! Til kunstig belysning af orkideer er det bedre at bruge lysstofrør, de er mere skånsomme.

Delikate orkideer i plastikpotter med dekorative blonder under kunstig belysning

Delikate orkideer i plastikpotter med dekorative blonder under kunstig belysning

Temperatur i gryden og rundt

Orkideer er varmeglade skønheder, de kommer fra forskellige steder i junglen, hvilket betyder, at de har brug for lyksalighed, og temperaturen skal reguleres afhængigt af arten. Hvem sagde, at det ville være let? Dronning – kongelig omsorg og hæder.

Der er tre typer orkideer:

 1. Varmeelskende hjemmehørende i sletterne og kystjunglerne, og derfor bør temperaturen være mindst 18 ° C. Det er også uønsket, at termometerskalaen overstiger 32 ° С, og om natten bør den ikke falde til under 15 ° С.
 2. Modstår kun gennemsnitstemperaturer vokser de i de bjergrige områder i troperne, for dem er en tilstand fra 18 til 22 ° C acceptabel. Om natten og om vinteren er deres maksimum 12 eller 15 ° С.
 3. Sejglade “piger” fra subtroperne. Deres optimale er omkring 22 ° C om sommeren og 12-13 ° C om natten og om vinteren..

Med den rigtige pleje af denne krævende plante bliver du belønnet med utroligt smukke blomster.

Med den rigtige pleje af denne krævende plante bliver du belønnet med utroligt smukke blomster.

For at opsummere, eller når du ikke er helt sikker på, hvilken type blomst du har købt, kan det bemærkes, at temperaturen fra 19 til 25 ° С i løbet af dagen og 15-20 ° С om natten er behagelig for alle orkideer..

Omsorg for orkideer i en gryde derhjemme kræver også overholdelse af strenge vandingsregler..

Sådan vandes

På trods af at der er sorter af orkideer, der elsker fugtig jord hele tiden, foretrækker de fleste af dem mådehold og kan ikke tåle stillestående vand. Og hvis du vælger det mindste af to onder, vil de bedre udholde en kortsigtet “tørke” end en “sump”. De har kun brug for en øget mængde fugt i blomstringsperioden, især med udstødning af peduncles og aktiv vækst. For at finde ud af, at du har brug for mere vand, er enkelt: bladene begynder at rynke. Og orkidéens overløb signalerer deres gulning.

Hvis det er nødvendigt, når planten vokser, skal orkideen periodisk transplanteres i en gryde, der er lidt større end den forrige. Dette skal gøres meget omhyggeligt for ikke at beskadige rødderne.

Hvis det er nødvendigt, når planten vokser, skal orkideen periodisk transplanteres i en gryde, der er lidt større end den forrige. Dette skal gøres meget omhyggeligt for ikke at beskadige rødderne.

Du skal vande det med blødt vand, for eksempel optøet eller ophobet regn. I ekstreme tilfælde enkel, men kogt. I gennemsnit bør dette gøres tre gange om ugen, men ikke som almindelige indendørs blomster. Orkidéen skal placeres i en beholder med vand i et par minutter uden at fjerne den fra gryden: det er, når den korrekte udvælgelse er særlig vigtig, når hullerne spiller en vigtig rolle! Efter at orkideen er mættet med fugt, placeres karret på en rist for at slippe af med stagnation og derefter returneres til sit sted..

Vigtig! Om vinteren, når temperaturen er lavere, og husene er køligere end normalt, reduceres mængden af ​​vanding fra to til en gang hver syvende dag..

Vandingsplanen skal overvåges meget omhyggeligt for ikke at skade planten.

Vandingsplanen skal overvåges meget omhyggeligt for ikke at skade planten.

DIY orkidépotte med selvvanding

Hvis du pludselig blev præsenteret for en orkidé, og du ikke har en gryde ved hånden, eller du planlægger at tage på en kort ferie, men er bange for at lade “damen” være alene hjemme, kan du lave et vidunderligt hus til hende med egne hænder.

Vi skal bruge 2 mest almindelige plastflasker med forskellig forskydning – to og en liter.

Yderligere handlinger:

 1. Skær en to-liters flaske af, der måler 20 cm fra bunden, tag kun den nederste del.
 2. På den resulterende kop laver vi 8 udskæringer med en dybde på 4 cm – dette er nødvendigt for at danne analoge stativer.
 3. Vi bøjer snittet “kronblade”, skiftevis gennem et. Folden går indad.
 4. Skær halsen af ​​i den afskårne del med en hals.
 5. I den nederste del af den forberedte kop laver vi et hul til fastgørelse af tuden..
 6. Vi limer halsen ind i hullet med vandtæt lim. “Drinker” er klar.
 7. At lave en gryde: Skær en liter flaske, der måler 15 cm fra bunden.
 8. Fra kanten af ​​den øverste del skal du oprette en bøjning i en cirkel udad med 1 cm for at placere “drinkers” stativer i den, som vil holde gryden selv.
 9. Vi borer huller i bunden, træder stærke stofsnore igennem dem, hvorigennem der vil blive tilført fugt. Det samme system vil tjene som en slags dræning, der slipper lidt luft ind. Ledningen skal nå bunden.
 10. Nu fylder vi jorden og planter en orkidé.
 11. Efter behov vil vand nu strømme ind i underlaget.

Råd! Hvis der ikke er nok luft, kan du lave yderligere små sidehuller..

Hothouse forkælet skønheder, fra hvem det er umuligt at fjerne øjnene, blide prinsesser – det er hvad orkideer i en gryde er. Det er ikke nok at købe dette mirakel, du skal lære omsorgens forviklinger og være en meget disciplineret person. Hvis du vælger det rigtige “hus” til hende, omhyggeligt studerer oplysningerne og nøje følger anbefalingerne fra erfarne blomsteravlere, vil denne ædle “dame” utrætteligt glæde dig over hendes skønhed i mange år.

Delikat lyserød orkidé i en hvid gryde

Delikat lyserød orkidé i en hvid gryde