Kuinka hoitaa orkideaa kotona: temppuja säännölliseen kukintaan ja hoitovinkkejä heti oston jälkeen

Ylelliset kukat auttavat muuttamaan sisustusta

Ylelliset kukat muuttavat sisustuksen

Orkideat ovat melko hassuja kasveja, niitä kasvatetaan kuitenkin onnistuneesti ikkunalaudoilla asuntoja ja taloja. Näiden kukkien lajike on todella vaikuttava, mutta silti erilaisten orkideoiden ja alalajien hoidosta kotona on ominaista monia yhteisiä kohtia. Harkitse perussääntöjä näiden kauniiden kasvien hoidosta eri elämänvaiheissa..

Ennen ostamista sinun on tutkittava suosituksia tietyntyyppiselle orkidealle.

Ennen ostamista sinun on tutkittava suosituksia tietyntyyppiselle orkidealle.

Kuinka valita ja ostaa orkidea?

On parasta ostaa orkideoita kesällä tai keväällä. Ennen ostamista tarkista kukan juurijärjestelmän vahvuus..

Neuvoja! Heiluta vartta hieman sen pohjassa – jos kasvi istuu tiukasti ruukussa, voit ostaa tällaisen orkidean.

Jos kasvi kasvoi sphagnumissa, se on siirrettävä välittömästi, mutta sen substraatissa oleva kukka voi olla täydellisesti vielä kaksi vuotta, joten se ei tarvitse kiireellistä elinsiirtoa. Vaikka orkidea sopeutuu uuteen elinympäristöön, sitä on ruokittava.

15

Neuvoja! Yleensä kasvi viihtyy korkealla ympäristön kosteudella ja riittämättömällä alustan kosteudella. Mutta ennen kuin aloitat kukasta huolehtimisen, tutustu suosituksiin tietyntyyppiselle orkidealle..

Moderni kylpyhuoneen sisustus luonnollisella maisemalla

Moderni kylpyhuoneen sisustus luonnollisella maisemalla

Miten siirtää?

Kun kukan juurijärjestelmä alkaa valua ruukusta, kasvi on siirrettävä suureen astiaan. Kuinka valmistaa orkideasubstraatti?

  • Sen tulisi koostua turpeesta, hienonnetuista saniaisten juurista, hiilestä, männynkuorista ja pudonneista lehdistä (pajunlehtiä ei suositella). Alustan pääedellytys on alhainen kosteuspitoisuus.

Kasvuprosessissa kukan juuret “tarttuvat” alustaan ​​ja ruukun seiniin, joten orkidean siirto on tuskallista. Älä kastele kasveja ensimmäisten 3-5 päivän aikana siirron jälkeen, kun juurakot “haavat” eivät ole vielä kuivuneet. Älä tiivistä ruukkumaa. Jos kukka ei pidä hyvin löysällä alustalla, kiinnitä kasvi langalla.

15

Neuvoja! Kasvin stressin vähentämiseksi istuta orkidea uudelleen osittain, mutta yhdessä maanpalan kanssa. Tämä välttää suurimman osan kukan juurijärjestelmän vaurioista..

Kasvien siirtäminen maapalloon

Kasvien siirtäminen maapalloon

Kukinta -aika

Kukintaa edeltää aktiivisen kasvun vaihe. Nyt orkidean pitäisi saada mahdollisimman paljon auringonpaistetta. Sveta, myös kastelua on lisättävä ja päällystettä on annettava. Lisää ilman kosteutta suihkuttamalla kukan lehtiä lämpimällä vedellä..

Neuvoja! Voit viedä laitoksen ulkona (parvekkeelle), jos sääolosuhteet sen sallivat, mutta teräviä lämpötilan ja kosteuden muutoksia tulee välttää. Ennen kukintaa on parempi vähentää kastelua. Kukinta kestää jopa kuusi kuukautta.

15

Suositut orkidealajikkeet
Lajike Kuvaus Valokuva
Brassia Sitä kutsutaan hämähäkki -orkideaksi sen kierteisten terälehtien vuoksi, ja verholehdet antavat sille epätavallisen ulkonäön orkideoiden keskuudessa. Brassia kukkii myöhään keväällä ja on yksi helpoimmin kasvavista orkideoista. Se sopii normaaliin huonelämpötilaan, talvella sitä voidaan säilyttää viileässä huoneessa vähintään 10 ° C: n lämpötilassa. Aseta kattila kirkkaaseen paikkaan poissa suorasta auringonvalosta.
LYCASTE Voimakas tuoksu kesän orkidean tuoksuvista keltaisista kukista, jotka tarvitsevat lämpöä ja runsaasti kastelua ja jotka on säilytettävä viileässä paikassa talvella ja hyvin vähän kastelua, kun kukkavarret ilmestyvät ja lehdet putoavat. Kun kasvi kasvaa, suihkuta lehtiä säännöllisesti ja pidä se paikassa, jossa on vaalea varjo..
Odontoglossum (ODONTOGLOSSUM) Tällaisen kukan kotimaa on vuorilla, ei viidakossa, ja siksi ne tarvitsevat viileitä olosuhteita normaaliin kehitykseen – he kärsivät, kun lämpötila ylittää 18-21 ° C.Hybridit ovat vaatimattomampia olosuhteille. , lisää kasteluväliä … Tavoitteena on, että talvilämpötila on vähintään 13 ° C.
Oncidium (ONCIDIUM) Korkeat kukinnot, ulkoisesti samanlaiset kuin perhoset. Kasvia on vaikea kasvattaa kotona, mutta hybridi juurtuu kirkkaaseen, hyvin ilmastoituun huoneeseen ilman suoraa auringonvaloa..
Phalaenopsis (PHALAENOPSIS) Yleisin kasvityyppi. Helppo hoitaa ja kukkii ympäri vuoden asianmukaisella hoidolla. Ruukusta kasvavia juuria ei saa leikata.
Zygopetalum (ZYGOPETALUM) Tätä lajiketta ei ole helppo löytää kaupallisesti. Kasvilla on voimakas aromi ja suuret kukinnot 45-60 cm, jotka ilmestyvät vain talvella ja kukkivat yhden kuukauden ajan. Kukka tarvitsee valoisan huoneen, jossa on pieni aamu- tai ilta -aurinko.

Luova kylvökone lemmikille

Luova kylvökone lemmikille

Kukinnan jälkeinen aika

Ei ole tarpeen leikata kuivauskipua pois – se toimii jonkin aikaa ravinteiden lähteenä koko kasville. Jos kukka muuttuu keltaiseksi, se on poistettava jättäen 2–2,5 cm: n kanto.Nuoria silmukoita voi ilmestyä ja kukkia.

Voi käydä ilmi, että varsi on kuivunut ja vauva on muodostunut. Tarvittaessa varsi voidaan leikata 1-1,5 cm lepotilan silmujen sijainnin yläpuolelle.

Tärkeä! Muista kuitenkin, että pakottamalla vanha varsi kukkimaan uudelleen, estät uusien kantojen syntymistä ja kehittymistä..

Kukinnan jälkeen kastelua, lannoituksen määrää ja tiheyttä on vähennettävä. Jos kasvi on siirretty, uudelleen kukinta voi tapahtua myöhemmin kuin vuoden kuluttua..

15

Neuvoja! Jos orkidea ei kukki pitkään aikaan, muuta sen elinympäristöä. Siirrä ruukkua, kunnes olosuhteet ovat mukavat kukalle. Tässä tapauksessa säännöllinen ja tiheä kukinta varmistetaan..

Kasvun suotuisat puolet - länsi, koillis, itä

Kasvun suotuisat puolet – länsi, koillis, itä

Kuinka orkideat lisääntyvät?

Orkideoiden keinotekoiset kasvatusmenetelmät ovat melko yksinkertaisia. Tarkastellaan kutakin niistä erikseen.

  • Juurakkeen erottaminen. Yleensä kasvi selviää tästä tehtävästä yksin, mutta voit myös jakaa juurakon käsin. Poista kukka ruukusta ja puhdista alustan juuret. Leikkaa juurakko väärennettyjen sipulien välistä. Ripottele juuret hiilellä niiden desinfioimiseksi. Istuta syntyneet kasvit erillisiin astioihin..
  • Yläosat. Jos versojen solmut ovat huomattavan kaukana toisistaan, mikä on tyypillistä joillekin nopeasti kasvaville orkidealajeille, tämä lisääntymismenetelmä on sopiva. Desinfioi veitsi ja leikkaa ampuma puoleen leikkauksen korkeudesta. Desinfioi leikkaus hiilellä ja istuta leikkaus erilliseen ruukkuun.
  • Sivuversot. Jos huomaat sivusuunnan ulkonäön, suihkuta sitä runsaasti, jotta se kasvaa ja muodostaa juuret. Kun tämä tapahtuu, erota uusi kasvi, desinfioi leikkauspaikka ja istuta pieni orkidea erilliseen astiaan..
  • Siemenmenetelmä. Tätä menetelmää käytetään harvoin, koska orkidealla on pieniä siemeniä, joissa ei ole ravitsevaa kudosta. Keinotekoinen ravintoalusta siemenille luodaan steriileissä olosuhteissa, joissa siemenet itävät 3–9 kuukauden kuluessa. Kestää noin kolme vuotta, ennen kuin itä muuttuu täysimittaiseksi kasveksi, ja voit odottaa jopa 10 vuotta ensimmäistä kukintaa..

15

Vinkkejä ruukkukasvien orkideoiden hoitoon

  1. Kun kastat orkideoita, käytä huoneenlämpöistä kylmempää vettä. Kesällä kukkia on kasteltava suhteellisen runsaasti – 2-3 kertaa viikossa, talvella – harvemmin, keskittyen alustan kuivuusasteeseen. Muista, että on parempi kastaa orkideasi veden alla kuin yli.
  1. Sinun on ruokittava orkidea vain kasvukauden aikana, lannoituksen välillä 2-3 viikkoa. Tarkkaile mineraalisuolojen määrää alustassa, huuhtele se säännöllisesti. On parasta vaihtaa ruokintaviikko ja viikon pesu substraatin kanssa..
  1. Vältä suoraa auringonvaloa kasveille. Orkidean päivänvalon kesän tulisi olla 12-15 tuntia. Muista kompensoida talvella päivänvalon puute loistelampuilla..

Vaaleat juuret ruukun pinnalla ovat merkki siitä, että kasvi tarvitsee kastelua

Vaaleat juuret ruukun pinnalla ovat merkki siitä, että kasvi tarvitsee kastelua.

Sinun on ruokittava orkidea vain kasvukauden aikana, lannoituksen välillä 2-3 viikkoa.

Sinun on ruokittava orkidea vain kasvukauden aikana, lannoituksen välillä 2-3 viikkoa.

Nuorissa kasveissa lehdet on pyyhittävä - heille tämä on tärkein osa

Nuorissa kasveissa lehdet on pyyhittävä – tämä on tärkein osa niistä.

Nyt tiedät kuinka hoitaa ruukkukasvi -orkidea oikein. Muista tarkistaa vinkit tietyn orkidealajeesi hoitoon, ja videomme näyttää sinulle, miten Phalaenopsis -orkideaasi hoidetaan: