Veliki korak za čovječanstvo: prve biljke klijaju na stražnjoj strani Mjeseca

Poznati fizičar Stephen Hawking dugo je tvrdio da ljudi imaju samo 100 godina da pronađu novi planet. Čini se da su istraživači to polako počeli raditi. Kina je 7. prosinca 2018. pokrenula prvi pokušaj čovječanstva da se spusti na drugu stranu Mjeseca. Istraživanje nije bilo ograničeno na istraživanje površine, fotografiranje i uzimanje uzoraka. Chang’e 4 je donio vlastito tlo, vodu, zrak, sjeme biljaka i jaja insekata. Nakon 35-dnevnog putovanja, Chang’e 4 uspješno je sletio 3. siječnja 2019. u krater zvan Von Karman, koji se nalazi u južnom polu Aitken bazenu na drugoj strani Mjeseca. Krater se smatra jednim od najstarijih i najdubljih (13 km duboko) na Mjesecu. Stoga može dati važne podatke o evoluciji nebeskog tijela.

Uspješan početak 35-dnevnog putovanja

Veliki korak za čovječanstvo Prve biljke klijaju na stražnjoj strani mjeseca rakete koja je nosila rover

Rover Chang’e 4 uspješno je sletio i donio život na Mjesec

Veliki korak za čovječanstvo Prve biljke klijaju na stražnjoj strani mjeseca rovera Change e

Prvo uspješno slijetanje na stražnju stranu Mjeseca i još mnogo toga

Rover, nazvan po kineskoj božici Mjeseca Chang’e, pušten je samo 12 sati nakon slijetanja i na brodu je nosio sjeme biljnih vrsta pamuka, sjemenke uljane repice, krumpir i kreš, kao i jaja kvasca i voćnih muha. On je regulirao temperaturu, opskrbu vodom i razinu svjetlosti uzorka. Na fotografijama Rovera, koje je snimio 6. siječnja i poslao natrag na Zemlju, vidi se sjeme pamuka koje klija u njemu. Ogroman uspjeh!

Dječji pamuk klija u kapsuli 6. siječnja

Veliki korak za čovječanstvo Prve biljke klijaju na stražnjoj strani mjeseca, prva biljka je pamuk

Nije to bio prvi put da je život doveden izvan naše atmosfere. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) već su provedeni različiti pokusi. Alge i tardigrade uspjeli su preživjeti izvan ISS -a punih 530 dana. Međutim, ovo je bio prvi put da su biljke na mjesec rastao! Događaj je označio završetak prvog biološkog eksperimenta čovječanstva na Mjesecu.

To nije prvi pokušaj održavanja života u svemiru

Veliki korak za čovječanstvo Prvi pokušaji klijanja na stražnjoj strani Mjesečeve svemirske postaje

U početku je sve išlo dobro. No tada su temperature u biosferi počele dramatično varirati i onemogućile su održavanje života mlade biljke pamuka u njoj. Kontrolni tim morao je prekinuti eksperiment nakon devet dana. Život važnih izdanaka biljke pamuka završio je 13. siječnja. Sada će se raspadati u zatvorenom spremniku sve dok ih ne pokupe kako ne bi kontaminirali mjesečevu površinu.

Veliki korak za čovječanstvo Prve biljke klijaju na stražnjoj strani Mjeseca Kolonisti sadi biljke na Mjesecu

Važan korak za čovječanstvo u budućnost

Biljne vrste bile su sve samo ne slučajne. Odabrani bi trebali pomoći u izgradnji ljudskih naselja na Mjesecu u budućnosti. Krumpir može biti važan izvor hrane za buduće svemirske putnike. Odjeća se može napraviti od pamuka, ulje od uljane repice. Pjenasta kreša može očistiti kadmij iz obradivog tla – kad se biljka izgori, kadmij se može izvući iz pepela i ponovno upotrijebiti za baterije i električne uređaje. Osim toga, kvasac može igrati ulogu u regulaciji ugljičnog dioksida i kisika u mini-biosferi. Voćne mušice bile bi potrošači fotosintetskog procesa.

Ovako izgleda budućnost čovječanstva

Veliki korak za čovječanstvo Prve biljke klijaju na stražnjoj strani Mjeseca budućnost čovječanstva

To je već unaprijed planirano Nacionalna svemirska agencija Kine (CNSA) nastavit će svoj program istraživanja Mjeseca s povratničkom misijom Chang’e 5 krajem 2019. i budućim misijama na stražnjoj strani Mjeseca 2020 -ih.

Ne budi tužan, dragi Mjeseče, jer to je bio tek početak nečeg grandioznog

Veliki korak za čovječanstvo Prve biljke klijaju na stražnjoj strani Mjeseca, nesretna Mjesečeva biljka