Energija s noćnog neba – solarne ćelije okrenute naglavačke

Znanstvenici su nedavno pronašli način za napajanje LED dioda iskorištavajući noćnu hladnoću. Prototip analoga solarne energije bio je na krovu Kampus Stanforda testirano u Kaliforniji. Nadamo se da će veća verzija ovog noćnog generatora energije jednog dana osvijetliti prostorije, napuniti mobitele ili napajati druge elektroničke uređaje u udaljenim područjima ili područjima siromašnim resursima gdje noću nema energije. Tako bi energija s noćnog neba vrlo brzo mogla postati svakodnevica.

Solarne ćelije su neaktivne nakon zalaska sunca

Energija s noćnog neba - solarne ćelije se okrenule naopačke pri zalasku sunca

Kako možete dobiti energiju s noćnog neba??

U središtu prototipa je termoelektrični generator koji proizvodi električnu energiju kada je jedna od njegovih strana hladnija od druge. Zvuči pomalo kao Sci-Fi, ali inspiraciju crpi iz prirodnih procesa. Strana okrenuta prema nebu pričvršćena je na aluminijsku ploču koja je zatvorena ispod prozirnog poklopca i okružena izolacijom kako bi se zadržala toplina.

Ova ploča ostaje hladnija od okolnog zraka oslobađajući apsorbiranu toplinu kao infracrveno zračenje. Slična metoda također pokreće NASA -in Curiosity Rover na Marsu. Njegov termoelektrični generator crpi toplinu iz zračenja plutonija.

Zapravo, ta energija s noćnog neba je sto posto prirodan proces. Ako noću nema oblaka koji bi zadržali toplinu, predmeti mogu doseći nižu temperaturu od okolnog zraka. Upravo se zato vlati trave mogu smrznuti u čista jesenska jutra, čak i kad je temperatura zraka iznad točke smrzavanja. Ljudi su iskorištavali ovaj učinak tijekom mnogih tisućljeća. Prije šest tisuća godina, na području današnjeg Irana i Afganistana, Perzijanci su izgradili ogromne strukture u obliku košnica zvane yakhchal (ledena kuća) koje su koristile ovaj pasivni učinak hlađenja za stvaranje i skladištenje leda u pustinji.

Led u pustinji? Da, s ovim pametnim trikom!

Energija s noćnog neba - solarne ćelije okrenute naglavačke yakhchal stvara led

Uspješno testiranje prototipa

Inženjer Wei Li i kolege sa Sveučilišta Stanford testirali su prototip svog uređaja od 20 cm u vedroj prosinačkoj noći. Generator je proizveo oko 25 milivata snage po četvornom metru – dovoljno za napajanje male LED diode. Tim procjenjuje da bi daljnja poboljšanja dizajna, poput bolje izolacije hladne ploče, mogla povećati proizvodnju na najmanje 0,5 vata po četvornom metru.

Proizvodnja energije uvijek je znatno niža nego kod solarnih ćelija koje obično proizvode najmanje 100 vata po četvornom metru. Međutim, ovaj noćni generator može biti iznimno koristan za napajanje u nuždi ili za ljude koji ne ovise o mreži. Tim planira koristiti generator za napajanje udaljenih meteoroloških stanica ili za druge senzore okoliša. To može biti osobito učinkovito u polarnim regijama gdje mjesecima ne sija sunčeva svjetlost.

Kaže se da je uređaj mnogo jeftiniji od solarnih ćelija

Energija s noćnog neba - solarne ćelije okrenute naglavačke, prototip tima

U hitnim slučajevima čak i najmanje količine električne energije mogu biti vitalne

Energija s noćnog neba - solarne ćelije se noću okrenule naopačke

Energija s noćnog neba - solarne ćelije okrenule naglavačke solarnu energiju noću električna energija u mraku