Dva drona i robot za gašenje požara pomogli su u zaustavljanju požara Notr Dam

Svjetski poznata 856 godina stara katedrala Notre Dame gorjela je u ponedjeljak navečer. Suzbijanje vatre bio je herojski pokušaj desetaka ljudi. Iako je požar bio neprocjenjiv dio UNESCO -va svjetska baština na sreću to nije bio potpuni gubitak. Dio plaće ide robotu za gašenje požara na daljinsko upravljanje i dva drona.

Tragedija za cijeli svijet

Dva drona i robot za gašenje požara Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notre Dame od onoga što ostaje nakon požara

Dva drona i vatrogasni robot Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notr Dam. Pogled odozgo na katedralu

Dronovi su pomogli spasiti dva poznata zvonika Notre Dame

Dva drona kineske tehnološke tvrtke DJI, Mavic Pro i Matrice M210, dostavio je vatrogasnoj ekipi na licu mjesta neprocjenjive HD krupne planove i zračne podatke u stvarnom vremenu o intenzitetu požara, njegovom položaju i rasprostranjenosti. Toplinske kamere omogućile su gledanje kroz nadirući se dim i identificiranje žarišta. Zbog svoje brze spremnosti, svestranosti, upravljivosti i isplativosti u usporedbi s helikopterima, sve se više vatrogasnih postrojbi u svijetu okreće sličnim bespilotnim letjelicama.

Dronovi su timovima dali bolji uvid u situaciju

Dva drona i vatrogasni robot Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notr Dam prijeteći da će priskočiti u pomoć

Dva drona i robot za gašenje požara Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notr Dam. Slika drona za kontrolu

Zahvaljujući ovom stalnom protoku informacija, timovi za odgovor mogli su brže obuzdati vatru i spasiti dva poznata zvonika. Međutim, drvene grede koje su padale s potkrovlja i dalje su predstavljale preveliki rizik za ljude, ali takve opasnosti ne bi bile izazov za specijaliziranog robota. Iz tog razloga, tim za odgovor odlučio je upotrijebiti Colossus. Robot za gašenje požara mogao bi se boriti s vatrom iznutra.

On je stvorio Colossus gdje bi bio previše opasan za ljude

Dva drona i vatrogasni robot Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notr Dam. Roboti Colossus

Dva drona i robot za gašenje požara Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notre Dame, robota u akciji

Robot za gašenje požara Colossus ugasio je plamen u lađi

Kolos osnovala je 2017. francuska tehnološka tvrtka Robotika morskih pasa Odobreno. Tvrtka se posebno usredotočuje na razvoj i proizvodnju daljinski upravljanih “bespilotnih kopnenih vozila”.

Robot je napravljen da izdrži teške uvjete, upravlja vatrogasnim crijevom, premješta teške alate u neprijateljska okruženja i spašava ozlijeđene osobe. HD kamera od 360 stupnjeva sa zumiranjem od 25x i termalnim slikama daje operateru sveobuhvatan pregled situacije. Čak i ako robot od 500 kg nije vidljiv.

Roboti poput ovog spašavaju živote i već su neizostavan dio u opasnim uvjetima

Dva drona i vatrogasni robot Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notr Dam u vatrogasnoj jedinici od 500 kg

S obzirom na to da bi Notre Dame mogao biti udaljen samo još oko pola sata od novog kvara, korištena tehnologija zasigurno se pokazala vrijednom. Iako su u petosatnoj tučnjavi ozlijeđena dva policajca i vatrogasac, nitko nije poginuo. To je djelomično zahvaljujući brzom postavljanju robota Colossus i dva drona. Uzrok požara se još uvijek razjašnjava.

Francuska vatrogasna jedinica borila se s plamenom pet sati

Dva drona i vatrogasni robot Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notr Dam. Rad Kolosa je završen

Dva drona i vatrogasni robot Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notre Dame. Roboti koji su se koristili u slučaju požara

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je obnoviti Notre Dame u roku od pet godina

Notre Dame je oduvijek bila mnogo više od katedrale. Simbol je francuske i europske kulture, povijesno i vjersko čudo arhitektonske ljepote te inspiracija književnim i umjetničkim profesionalcima. Stoga je globalni poriv da se popravi šteta i da se katedrali ponovno procvjeta, naravno, vrlo jak. No, mogu li inženjeri dovršiti misiju ovih razmjera u roku od pet godina? S najnovijom tehnologijom u posljednje vrijeme to bi moglo biti moguće!

Macronovi planovi na prvu se mogu činiti malo nevjerojatnima

Dva drona i vatrogasni robot Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notre Dame Predsjednik obećava popravak u roku od pet godina

I ovdje bi u pomoć priskočili dronovi. Oni bi bili opremljeni sićušnim kamerama, laserskim skenerima i rendgenskim cijevima koje bi inženjeri mogli koristiti za dokumentiranje oštećenja i izradu točnih 3D karata. Druga metoda pregleda i popravka mogla bi uključivati ​​penjanje robota. Takvi su strojevi već bili u uporabi nakon katastrofe u Fukushimi, a također i u Brazilu, gdje je 90% zbirke Nacionalnog muzeja također uništeno u požaru prošle godine.

Čak bi i popularna video igra mogla biti digitalni izvor informacija o Notre Dameu. Umjetnica Caroline Miousse, koja je radila na videoigri Assassin’s Creed Unity, posvetila je dvije godine razvoju točnog 3D modela katedrale.

Kopija je prilično impresivna

Dva drona i vatrogasni robot Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notre Dame. Model atentata na vjeru iz katedrale

Nakon što inženjeri dobiju jasnu, sveobuhvatnu sliku o strukturalnom integritetu Notre Dame, mogu projektirati odgovarajući krov. Prema Gary Howes, Glavni izvršni direktor The Durable Group, konzorcija povijesnih restauratorskih tvrtki, “Najveći izazov nije zamijeniti izgubljeni materijal. Ovaj projekt više govori o emocijama nego o strukturi. “

Dva drona i vatrogasni robot Colossus pomogli su u zaustavljanju požara Notr Dam iz daleka