Crna rupa u svemiru – stigle su prve fotografije!

Jučer, 10. travnja 2019. bio je važan dan za čovječanstvo, za znanost i, točnije, za istraživanje svemira. Nakon godina pripremnog rada međunarodnog istraživačkog tima, javnosti su predstavljene prve slike crne rupe u svemiru. Svjetska mreža radio teleskopa omogućila je dobivanje prvih snimaka crne rupe u svemiru. Znanstveni projekt teleskopske mreže “Event Horizon” napravio je temeljni proboj i pokazao tamnu točku ispred zamagljenog užarenog prstena. Ovako vidite ono što je prije bilo nevidljivo! Ovo je izuzetno masivna crna rupa Messier 87, koja je u središtu galaksije udaljena 55 milijuna svjetlosnih godina. Ova senzacija brzo je obišla cijeli svijet. Izaziva poštovanje i uzbuđenje u isto vrijeme posvuda.

 Senzacionalno! Ovako izgleda crna rupa u svemiru!

Crna slika u svemiru prve fotografije konferencije za novinare znanstveni proboj

  • Crna je rupa u svemiru prvi put fotografirana!

Istraživači i astronomi iz različitih zemalja svijeta bili su uključeni u ogroman znanstveni projekt. Na tome su radili godinama dok se jučer nisu mogli predstaviti temeljni rezultati s prvim fotografijama crne rupe M87.

Svjetska mreža radio teleskopa prvi put je uspjela fotografirati sjenu crne rupe. Konferencije za novinare organizirane su istovremeno u nekim većim gradovima svijeta. Na primjer, održavali su se u Bruxellesu i Washingtonu, ali i u Čileu, Kini, Tajvanu i Japanu. Ono što možemo ukratko sažeti: Albert Einstein je to predvidio prije gotovo 100 godina. Istraživači su to izračunali i sada je uspjelo! Prve slike crne rupe u svemiru potvrda su opće teorije relativnosti Alberta Einsteina u ekstremnim uvjetima svemira i otvaraju novu eru u svemirskim istraživanjima!

 Svi su iznenađeni slikom crne rupe!

Prve slike crne rupe u svemiru

  • Sada znamo kako izgleda crna rupa u svemiru!

Do sada se samo nagađalo kako bi crna rupa mogla izgledati. Sada sigurno znamo da je stvarna slika M87 ista kao i prethodne ilustracije. No, što je zapravo crna rupa? Znanstvenici kažu da postoji crna rupa u središtu mnogih, čak i svih galaksija. Ovo je ekstremno mjesto gdje je velika masa koncentrirana na vrlo malom prostoru. Gravitacijski učinak je toliko snažan da čak ni svjetlost ne može pobjeći od njega. Iz tog razloga, crnu rupu često nazivaju gravitacijskim čudovištem. Do sada, međutim, nitko nije mogao vidjeti takav događaj u svemiru. Zbog toga su crne rupe bile gotovo nevidljive.

Ranije se smatralo da su crne rupe nevidljive!

Crne slike u svemiru prve slike do sada nazivane nevidljivim

Ovo se sada promijenilo. U priloženom videu izvještava se o velikom događaju i senzaciji u stvarnom svijetu!

Prve slike s “Event Horizon Telescope” (EHT) pokazale su nešto zanimljivo. Prije nego što se materija uvuče u crnu rupu, ona se iznimno snažno zagrijava, a zatim jako sjaji.To je zapravo ovaj karakteristični sjaj crvene boje koji vidimo na prvim slikama crne rupe. Mogli biste fotografirati masovnog čudovišta! Od sada počinje novo doba koje će zasigurno biti puno iznenađenja!

 U središtu gotovo svih galaksija postoje mjesta gdje je velika masa koncentrirana u iznimno uskom prostoru.

Crne rupe u svemiru prve slike u središtu galaksije udaljene 55 milijuna svjetlosnih godina

 Tu se stvara crna rupa!

Crne fotografije rupe u svemiru snimljene prve fotografije gravitacijskih čudovišta