Irga bær: alle hemmelighederne ved plantning, pleje og reproduktion af “vinbær”

Irga er en meget velsmagende og sund bær

Irga er en meget velsmagende og sund bær

Irga er en frugtbar grøn plantage, der har mange navne. Briterne gav hende tilnavnet “skyggebuske”, og et af de andre navne er coryna, ribs-træ, og denne version er givet på grund af ligheden mellem plantens frugt og druer fra Middelhavet. Russerne kalder irgu en vinbær, og i Provence betyder dens bogstavelige oversættelse “at bringe honning”.

Vinbærtræ under blomstringen

Vinbærtræ under blomstringen

På en note! Slægten Irga omfatter mere end 18 arter og vokser mest i Nordamerika, men det føles også vidunderligt på vores område. Planten elsker bjergskråninger med en overflod af sol, skovkanter og lysninger. På bakkerne er det i stand til at klatre til en højde på op til 1.900 m.

Typer af irgi

Irga er en uhøjtidelig smuk plante, som mange gartnere og sommerboere blev forelsket i. Tre hovedsorter af denne busk er plantet i Rusland..

Navn Beskrivelse
Alderbladet Busken, der har flere stammer med en glat mørkegrå bark, når en højde på 4 m. Dens små hvide blomster udstråler en diskret behagelig aroma, efter blomstring bliver de til lilla bær, der vejer op til halvandet gram, op til 15 mm i diameter og meget sød i smagen. Hvis du passer godt på busken, kan du få op til 10 kilo frugt på én høst..
Blodrødt Relativt lav busk, der når 3 meter i højden, tynd med en krone af stigende type. Bladene er aflange ovale i form, op til 5-6 cm lange, om efteråret skifter de farve fra lysegrøn til orange. Blomsterne kendetegnes ved en aflang kronbladform og stor størrelse..
Canadisk Blomsterne er grupperet i løse blomsterstande, op til 30 mm i diameter, bærene når en masse på 1 g, har et kødfuldt og sødt kød af mørkrosa farve. Det maksimale udbytte er 6 kg frugt pr. Busk. Blade af kobberfarve eller lilla med en lyserød farvetone, skifter farve til orange / mørkerød i efteråret.

Irga Lamarca

Irga “Lamarca”

Canadiske irgi -frugter

Canadiske irgi -frugter

Corinka i efteråret vil være en glimrende dekoration til din have

Corinka om efteråret er en uerstattelig dekoration af haven

Hvordan vokser man?

Irga er en uhøjtidelig skønhed, det er nok at vælge det rigtige sted for hende og forberede jorden.

Dyrkning af et vinbær vil ikke være et problem.

At dyrke et vinbær vil ikke være svært.

Små buske kanel i landskabsdesign

Små buske kanel i landskabsdesign

Sådan plantes?

Plantning udføres om foråret eller i efteråret, men eksperter anbefaler at plante et vinbær om efteråret, så det udvikler sig bedre. Planten har brug for et godt oplyst sted, så vil skuddene ikke strække sig ud på jagt efter den rigtige mængde ultraviolet stråling, og al kraft går i den rigtige retning for at danne frugternes størrelse og saftighed.

fjorten

Jorden skal være sandet ler, men ler er også velegnet, det vigtigste er, at jorden er frugtbar, dette vil undgå unødvendig vækst af vækst omkring rødderne og øge antallet af bær. Surhed betyder ikke noget, før plantning er det vigtigt omhyggeligt at grave et sted til buskene med tilsætning af kalium-fosforgødning.

Råd! Dybden skal være ca. 10/15 cm, og gødningsdosis skal være 40 g pr. Kvadratmeter.

Reproduktion

Måder:
  • Frø. Modne frugter ryddes af papirmasse, frø ekstraheres fra dem, som umiddelbart kan plantes i jorden, da procentsatsen for spiring af et vinbær er meget høj. Dybden må ikke overstige 2 cm, derefter skal materialet vandes rigeligt og mulkes (dækket med faldne blade / halm). Derefter venter vi på skud, vi planter om foråret, et permanent sted for busken gives i det tredje år efter såning.

Irgi frø

Irgi frø

Unge skud af kanel

Unge skud af kanel

  • Stiklinger. I veludviklede planter afskæres toppen af ​​15 cm lange med tilstedeværelsen af ​​et par knopper, alle de nederste blade fjernes og efterlader kun de to øverste, derefter dyppes de i en speciel løsning, der forbedrer udseendet af rødder og placeres i en vinkel i jorden i en afstand af 4 cm.

Råd! For at undgå henfald skal du drysse det øverste lag med 7 cm tykt sand. Vand frøplanterne gennem en fin sigte, så der er en sprøjteeffekt.

15

Landingsstedet er dækket af et lavt drivhus, og når stiklinger styrkes, fjernes drivhuset med jævne mellemrum, så de kan ventilere og trække vejret, så dækkes de igen. Senere plantes endnu stærkere planter i særlige senge til dyrkning, fodring med gylle. I den næste sæson sidder de på faste steder..

  • Lag. Om foråret, så snart jorden varmes op, vælger de planter med en stærk vækst og tilføjer dem. Til dette forberedes særlige senge, de graves op, grene bøjes og fastgøres i de resulterende furer. Parallelt klemmes topene. Efter 3 uger drysses de voksede skud igen til det halve, efter et stykke tid adskilles de rodfæstede skud og plantes til permanente steder.

Reproduktion ved hjælp af lagdeling

Reproduktion ved hjælp af lagdeling

Plejning og beskæring

Det er ikke svært at forlade. Faktisk vokser irgen alene, den skal nogle gange vandes og fodres med nitrogengødning, som kan købes i enhver haveforretning. For at få en smuk buskform skal den dog beskæres..

Vinbærbuske kræver ikke hyppig vanding

Vinbærbuske kræver ikke hyppig vanding

Sådan trimmer du?

Et vinbær ser bedst ud som en flerstammet busk, så du skal fjerne alle svage skud. Hvert individ bør have et dusin eller to grene i forskellige aldre..

Råd! Hvis der er en svækkelse af væksten, kræver irga kopning mod ældning – hvert tredje år fjernes det meste af det flerårige træ.

Irga canadian kan nå en højde på 12-18 meter

Canadisk irga kan nå en højde på 12-18 meter

Smukt landskabsdesign af et forstadsområde

Smukt landskabsdesign af et forstadsområde

Råd! Udover at fjerne overskydende “ung vækst” ved rødderne, korrigeres væksten også: klipning udføres i en højde på 2,5 m..

Høst

Et vinbær har en interessant nuance – frugterne vokser ekstremt ujævnt på en børste, hvilket er helt ubelejligt, når man plukker bær. Men der er en anden side – hvis busken bruges mere som et dekorativt element, giver dette unikhed i farven – farven skifter smukt fra rødlig til dyb lilla nuance.

Bærplukning udføres flere gange om sæsonen.

Bærplukning udføres flere gange om sæsonen.

Kanelblomster har en smuk snehvid farve og en behagelig aroma.

Smukke snehvide kanelblomster har en behagelig aroma

Indsamlingen af ​​frugt udføres flere gange, når de modnes. Bær kan sikkert spises rå eller kogt kompott, de laver lækker syltetøj, konserves.

Råd! Du kan også presse juice og endda lave vine, hvilket umiddelbart fremgår af navnet. Bærene i “skyggebusken” er gode som tørrede frugter.

Ifølge nogle gourmeter er tørrede frugter ikke værre end de sædvanlige rosiner..

fjorten

Råd! Søde frugter elskes ikke kun af gartnere, men også af fugle, de formår straks at hakke på den længe ventede høst, derfor anbefaler gartnere i løbet af bærplukningsperioden at dække buskene med meshstof.

Fordel og skade

Bær indeholder mange nyttige elementer – glukose, fructose, en stor mængde C -vitamin og nogle organiske syrer samt vitamin B, B2, A, tanniner, der giver stringens, nyttige salte, mikroskopiske, men nødvendige for en sund krop, sporstoffer.

Frugten af ​​vinbæret er rig på vitaminer og mineraler

Frugten af ​​vinbæret er rig på vitaminer og mineraler

Kanelblomst -te vil lindre spændinger og berolige nervesystemet

Kanelblomst -te vil lindre spændinger og berolige nervesystemet

Bær rige på nyttige komponenter har en helbredende virkning og forhindrer dannelsen af ​​blodpropper. Ofte ordineres de af læger som et homøopatisk middel mod sygdomme i mave -tarmkanalen, som en skylning til munden, hvis der er tandkødssygdom. Ofte ordineret til øjenlidelser.

Kontraindikationer

Sammen med de gavnlige egenskaber adskiller irgi -frugter sig i en række kontraindikationer..

Irgi bliver nødt til at opgive, hvis:
  1. Du er hypotonisk. Disse bær sænker blodtrykket markant..

    Desværre er frugterne af vinbærene for nogle mennesker kontraindicerede.

    Desværre er frugterne af vinbærene for nogle mennesker kontraindicerede.

  2. Hvis du konstant er overanstrengt og har problemer med mangel på energi. Der er en sovende effekt, så det er bedre at spise bær om natten.
  3. I nærvær af tromboflebitis øges blodkoagulationen.

Irgi -frugternes smag og helbredende egenskaber er virkelig storslåede.

Irga kendetegnes ved fremragende smag og helbredende egenskaber.

Sammenfattende og talende i overført betydning, bemærker vi, at Irga snarere er en uhøjtidelig dame med store dimensioner, dette er ikke en tynd lunefuld prinsesse, men en moden, frugtbar kvinde. Hun vil ikke kræve unødvendig pompøst “frieri”, hun har brug for simpel familiekærlighed. Plant hende på det rigtige sted, trim nogle gange hendes krøller og fodre hende med nitrogengødning – og hvert år vil hun gavmildt skænke dig lækre frugter og give sig selv sporløst!