Odabir prave kosilice – važni kriteriji i praktični savjeti

Dobro njegovan travnjak srce je svakog vrta. Bez obzira na to hoćete li leći ili se igrati, na marendu ili jednostavno pogledati, lijepo pokošena trava nije samo vizualni užitak, već i pravi užitak na dodir. Baš kao i sve oko kuće i vrta, i vašem travnjaku je potrebna odgovarajuća njega. To je gotovo nemoguće ili vrlo naporno i s malim uspjehom bez odgovarajućih vrtlarskih pomagala. Srećom, vremena košnje kosom ili srpom odavno su prošla. Danas se možemo osloniti na praktične i moćne kosilice koje će našem travnjaku dati redovitu svježinu i sjaj. Kako bismo vam pružili malo više jasnoće u džungli ponuda kosilica i podržali vas u odluci o kupnji, danas vam dajemo neke važne informacije i praktične savjete.

njega travnjaka vrhovima kosilice

Koje kosilice postoje

Prije svega: ako imate pravu Kupite kosilice svakako biste se trebali osloniti na visokokvalitetne proizvode s markom i ne uštedjeti novac na pogrešnom kraju. Ovo je jedini način da budete sigurni što se tiče dugovječnosti, opskrbe rezervnim dijelovima i optimalnih performansi. Inače, kosilice se bitno razlikuju po vrsti pogona. Najvažniji od njih navedeni su u nastavku.

Benzinska kosilica

U principu, benzinski motori su najmoćniji uređaji. Pokreće ih motor s unutarnjim izgaranjem, a pokreću se pomoću vučnog užeta ili električnog pokretača. Velika prednost ovih kosilica je njihova neovisnost o vanjskim izvorima energije. Sve što vam zaista treba je puna kanta za benzin. Nažalost, postoje neki nedostaci, naime benzinske kosilice ispuštaju ispušne plinove i relativno su bučne. Uređaji također zahtijevaju redovito održavanje, što uključuje promjenu svjećica i ulja te čišćenje filtra za zrak.

Odabir prave kosilice

Električna kosilica

Za razliku od benzinskih kosilica, uređaji na električni pogon prilično su tihi. Jednostavni su za uporabu, vrlo laki za održavanje i čišćenje. Takve kosilice imaju znatno lakši motor, pa su i lakše težine. Nije uzalud električna kosilica jedna od najčešće korištenih u privatnim gradskim vrtovima. Idealne su za male i srednje travnjake u blizini kuće. Naravno, potrebna priključnica za napajanje čini ih u nekim slučajevima apsolutno neupotrebljivima, a nažalost kabel ponekad može biti prilično neugodan.

Akumulatorska kosilica za travu

Kosilice s punjivim baterijama savršen su odabir za sve vlasnike vrtova koji pridaju veliku važnost redovitom košenju travnjaka, ali jednostavno su se zasitili dosadnih zamršenih kabela. Obično su opremljene dugotrajnim litij-ionskim baterijama. Iako je nabavna cijena nešto viša, kosilice na baterije imaju mnoge prednosti. Tihi su, bez emisija i vrlo su laki za upotrebu. Dodatne baterije za veće površine definitivno su neophodne.

savjeti za kupnju kosilice

Cilindarska kosilica

Ovi mnogo manji vrtlarski dodaci pokreću se samo mišićnom snagom. Pogodniji su za prednje vrtove i takozvani engleski travnjak. Princip škara koristi se s takvim kosilicama, a vlati trave režu se nježno i precizno.

Robotska kosilica

Slično popularnim robotima za usisavače, robotske kosilice također su potpuno automatizirane. GPS kontroliran, možete stvoriti bilo koji travnjak koji želite u vrtu u kratkom vremenu i uštedjeti vam puno vremena i truda. Međutim, oni imaju svoju cijenu i također su ovisni o priključku na struju zbog potrebne stanice za punjenje. Osim toga, prema NABU -u, roboti mogu biti opasnost za ježeve, osobito kada kose noću.

Za vrlo velike travnjake i u profesionalnom sektoru preporučuju se kosilice ili čak vrtni traktori.

Što treba uzeti u obzir pri kupnji kosilice

koji kosilica Što je za vas najbolje, naravno, ovisi o nekoliko aspekata. Prije svega, veličina i priroda travnjaka igraju odlučujuću ulogu u izboru vrste pogona i dodatnih funkcija uređaja. Ne treba podcijeniti ni vaše fizičko stanje i osobne sklonosti, kao i glavne aktivnosti koje želite raditi na travnjaku. U osnovi, možete reći da su kosilice s pogonom na kotače poželjnije. Budući da više ne morate gurati ove uređaje, samo ih kontrolirajte. Praktična funkcija 5 u 1 važna je plus točka za kosilicu. Jer možete ne samo kositi, već i sjeckati, malčirati i hvatati travu u isto vrijeme.

kupiti visokokvalitetnu kosilicu

Kada kupujete kosilicu, ne gledajte samo dizajn. Jednostavno pokretanje, jednostavan rad i održavanje, kao i prikladno, ergonomsko rukovanje također igraju iznimno važnu ulogu u svakodnevnoj uporabi. Oslonite se na dodatne opcije poput podešavanja visine ručke, mekane ručke i lako uklonjivog hvatača trave kako ne biste opterećivali tijelo tijekom košnje travnjaka. Ako nemate na raspolaganju beskrajan prostor za skladištenje, kosilica sa sklopivim upravljačem definitivno ima smisla. Prije kupnje, savjetujemo vas o mogućnosti podešavanja visine košnje i optimalno prikladne širine košnje kosilice.

Odvojite vrijeme za odabir savršene kosilice i unaprijed razmislite o svim važnim aspektima. Oslonite se na visokokvalitetne proizvođače i dobavljače i iskoristite dugogodišnje iskustvo stručnjaka i besprijekorne robne marke.

kupiti savjete za kosilicu