Kako izgleda budućnost nanotehnologije?

što je budućnost nanotehnologije i tehnologija

Fascinantna budućnost nanotehnologije

Sve više ljudi govori i piše o nanotehnologiji i njezinoj temeljnoj važnosti za čovječanstvo. No, znate li točno što je to i kako bi moglo promijeniti našu budućnost?

Što je nanotehnologija?

što je nanotehnologija neke činjenice

Kako je sve počelo

Jeste li čuli za govor “Ima dosta Roomatthe dna”? Dao ga je američki fizičar Richard Feynman 29. prosinca 1959. godine. Predavanje je održano na Tehnološkom institutu u Kaliforniji.

Ovo predavanje opisalo je proces u kojem znanstvenici mogu pojedinačno kontrolirati atome i molekule.

Desetljeće kasnije, profesor Norio Taniguchi oblikovao je nanotehnologiju.

Upravljajte atomima i molekulama

što je nanotehnologija kako je sve počelo

No čovječanstvu su i dalje bili potrebni preduvjeti za brzi razvoj ovog područja, o čemu će ovdje biti riječi. 1981. razvijen je skenirajući tunelski mikroskop. Time su znanstvenici mogli vidjeti i manipulirati pojedinačnim atomima. Tako je započela moderna nanotehnologija.

Kako nanotehnologija mijenja našu budućnost??

nano ćelije što je nanotehnologija

Tinte ispunjene nanočesticama provode električnu struju

U budućnosti nam možda više neće trebati visoko precizne tehnike. Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois u Urbana-Champaign i mnogi drugi timovi rade na vodljivim tintama i bojama. Bili bi tečni i doslovno bi mogli izaći iz kemijske olovke. Mala linija s njom bila bi dovoljna za napajanje antene ili LED zaslona energijom.

Revolucionarne ideje

činjenice o nanotehnologiji

Detektor stanica raka

Kako stanice raka rastu, mijenjaju se geni i proteini u njima. Ovaj proces emitira organske spojeve koji se mogu otkriti vrlo rano. Nanočestice bi ih mogle otkriti u vrlo ranoj fazi. Tako bi liječnicima bilo moguće spasiti još mnogo života.

Nanotehnologija u medicini

nanoćelije i činjenice o nanotehnologiji

Nano-apsorpcija

Jedno od najuzbudljivijih otkrića nanotehnologija zove se Osorb. Tim s koledža Wooster u Woosteru, Ohio, radio je na nanotehnologiji za pariranje eksplozijama u zračnim lukama. Drugo, ništa manje vrijedno otkriće dogodilo se slučajno u tom procesu. S posebnom formulom napravljenom od nanočestica, dobivena tvar se mogla širiti u vodi. Uzelo je sve što je bilo osim H2O. Ovo otkriće moglo bi biti od velike pomoći pri pročišćavanju vode.

Otkriće Osorba

što je nanotehnološki rad u laboratoriju

Borite se protiv raka na izvoru

Sveučilište Missouri možda je na putu razvoja nanotehnološkog liječenja raka prostate. Čestice bi tretirale izvor problema. Pokusi na životinjama već su bili uspješni. Stručnjaci samo trebaju saznati jesu li bezopasni.

Genska terapija i dostava lijekova

Gotovo tjedno izlaze vijesti o inovativnijim nanotehnologijama koje pomažu u isporuci lijekova stanicama. Isto vrijedi i za genske terapije.

Inovativnije nanotehnologije

nanogridi što je nanotehnologija

Zaštitni sloj za kožu

Probir raka kože mogao bi doseći nove, bolje dimenzije. Uz pomoć nanotehnologije razvijaju se i posebni, mnogo učinkovitiji zaštitni slojevi za kožu.

the Budućnost nanotehnologije

što su slike nanotehnologije i zanimljive činjenice