Napravite vlastite drvene igračke za dječju sobu

Drvene igračke lako je izgraditi sami. Kvalitetne su i dugotrajne te, osim toga, ne predstavljaju opasnost za zdravlje djeteta. Edukativno vrijedne igračke osiguravaju da mališani imaju svjetlucave oči. Prema studijama, drvene igračke također promiču sposobnost koncentracije i finu motoriku. Još jedna prednost je ekološko odlaganje. Bakterije su se polako širile po drvetu. Poznato je da materijal ne izaziva alergije. Astmatična djeca također mogu imati koristi od ove igračke.

drvene igračke-1137943_1920

Drvene igračke su održive i ne štete zdravlju djece

Savjeti za izradu drveta

Postoji mnogo načina za izradu drvenih igračaka. Na Internetu postoje brojne upute i predlošci za petljanje s ovim materijalom, od mramornog trka do konja za ljuljanje. Zainteresirani mogu čak izgraditi i krevet u potkrovlju s toboganom. Drvo koje se koristi može se sakupljati u šumi. Najbolje je borovo drvo. Alternativno, možete otići u trgovinu hardvera. Tamo se materijal može jeftino nabaviti i kupiti odgovarajući alat kao što su pila za rupe, freza i bušilica.

radionica-2640784_1920

Upute za izgradnju igračaka mogu se pronaći na Internetu

Kreativni rad s drvom nije samo zabava za odrasle. Djeca mogu biti uključena u rad i istodobno vježbati svoje ručne vještine. Dijete vidi da se iz ovog materijala može izraditi mnogo lijepih stvari. Osim toga, ako je na odgovarajući način izvađeno i obrađeno, drvo se sastoji od materijal bez zagađivača, što je važno kada se mališani igraju s njim. Vole staviti igračku u usta.

Hobisti bi ipak trebali zaštititi drvo ekološkim sredstvom jer s vremenom neizbježno dolazi u dodir s klicama i bakterijama. Također, često završi na podu. No, ne treba štititi samo drvo, već i dijete koje ga stavlja u usta. Ovisno o vrsti drva, materijal može sadržavati visok udio tanina, što može dovesti do mučnine, upale želučane sluznice ili problema s jetrom. Kako se drvene igračke mogu očistiti prije rada? Površina izrađene igračke je najbolja liječiti ovim. Tada je bezopasno za zdravlje.

  • Djeca su jako sretna zbog domaće drvene igračke. Proizvodnja nije skupa, a mogućnosti za kreativno djelovanje su ogromne. Igračke izrađene od ovog materijala odlikuju visoka razina robusnosti, trajnosti, održivosti i ekološke prihvatljivosti. Također su bez štetnih tvari.

Drvene igračke promiču komunikaciju i samoefikasnost

igre-2801332_1920

Obrazovno vrijedne drvene igračke promiču djetetovu samoefikasnost

Zašto je tradicionalna drvena igračka bolja od bljeskajuće glazbene loptice koja se valja po sobi? Istraživačica Anna Sosa sa Sveučilišta Sjeverna Arizona provela je istraživanje kako bi otkrila gdje su razlike kada se djeca igraju električnom igračkom umjesto tradicionalnom. Promatrala je roditelje s malom djecom između 10 mjeseci i 1,5 godina. Dobili su tri elektroničke igračke, kao i drvenu slagalicu, drvene kocke za slaganje, dodatnu igračku i knjige. Roditelji bi trebali pustiti svoje mališane da se igraju s elektroničkim igračkama, a zatim s drvenim igračkama i knjigama u razdoblju od 15 minuta.

petljajte drvene igračke sami

U svom izvješću Anna Sosa piše da je igranje elektroničkih igračaka jasno pokazalo nedostatke. S jedne strane, roditelji su manje razgovarali sa svojom djecom i nisu davali nikakve povratne informacije; s druge strane, sami su mališani samo malo govorili. Osim toga, tijekom igre gotovo da i nije bilo razmjene. Mališani su bili manje uključeni u igru ​​s mamom i tatom. U slučaju tradicionalnih igračaka, došlo je do intenzivne razmjene između roditelja i djece i oni su češće razgovarali o sadržaju. Također je pokazalo da djeca koja se zabavljaju drvenim predmetima imaju osjećaj kako mogu upravljati ili kontrolirati okoliš.

Ono što djeci treba za ovo je odgovarajuće okruženje za igre, u kojem se mogu razigrano razvijati, a roditelji ih potiču na istraživanje.

Pixabay © TvLith(CC0 Creative Commons)

Pixabay © stanovnici brezovog dvorišta (CC0 Creative Commons)

Pixabay ©Dizajn_Miss_C (CC0 Creative Commons)

    waldorfske drvene igračke