Zašto je živica od lovora trešnje korisna za vaš vrt – 10 razloga zašto

Živica od lovora trešnje, poznata i kao obični lovor, vrlo je popularna vrsta živica koja je danas u središtu pozornosti kod nas. Neki dan smo izvijestili o zimzelenim biljkama živice općenito, a sada skrećemo pozornost na lovor trešnje. Držite se toga i saznajte više o ovoj veličanstvenoj biljci živice koja može uspjeti i u vašem vrtu.

Živica od lovora trešnje – brzorastuća i zimzelena biljka živice

Živica lovor Prunus laurocerasus vrtni bazen zaslon za zaštitu zaslona

Lovor trešnje kao živi ekran za privatnost 

Lovor trešnje Prunus laurocerasus brzorastuće zimzelene biljke živice

Živica od lovora trešnje (Prunus laurocerasus)

Lovor trešnje veličanstven je, zimzeleni grm koji podnosi sjenu i u proljeće daje nježne, bijele, mirisne cvjetove. Brzo raste i privlači ptice svojim crvenim plodovima trešnje koji sazrijevaju.

Naravno, ova biljka može biti atraktivan i koristan dodatak vašem vrtu, ali prije nego što se dočepate živice od lovora trešnje, saznajte više o njezinim svojstvima i njezi.

Lovor trešnje raste vrlo brzo, ali je prilično jednostavan za njegu

Lovor trešnje Prunus laurocerasus zimzelene biljke živice

Postoji nekoliko vrsta lovorovih biljaka, uključujući obični lovor (Prunus laurocerasus), portugalski lovor (Prunus lusitanica) i lovor (Laurus nobilis).

Postoje biljke živice od lovora koje ostaju male i one koje narastu do 7 m visine. Listovi im mogu biti i tamnozeleni i svijetlozeleni, veliki i mali.

Ovako cvjeta lovor trešnje

Lovor trešnje Prunus laurocerasus cvjetovi zimzelenih živih biljaka

I to su njegovi plodovi

Lovor višnje Prunus laurocerasus voće biljke za živicu

Danas govorimo o Prunus laurocerasus – prilično svestranoj živici. Evo 10 razloga zašto biste trebali zasaditi živicu od lovora trešnje u svom vrtu:

  • Živica od lovora trešnje je brzorastuća i zimzelena živica koja pruža trajnu zaštitu privatnosti u vašem vrtu.
  • Prunus laurocerasus vrlo je prilagodljiva biljka koja može podnijeti puno sunca, kao i puno hlada te uspijeva na svim tlima osim za vlaženje i vapno.
  • Obični lovor ne samo da tolerira različita mjesta, već podnosi i vrlo niske temperature, što ovu izdržljivu zimzelenu živicu čini idealnom za našu klimatsku zonu.
  • Svijetlozeleno lišće ove živice nije samo prekrasna estetska značajka u vašem vrtu, već ima i veliku praktičnu uporabu jer reflektira sunce i tako povećava količinu svjetla u vašem vrtu.
  • Prunus laurocerasus izrasta u gustu, grmoliku živicu. Ne morate se brinuti da će rast izmaknuti kontroli jer se za ovu vrstu prilično lako brinuti i potrebno ju je orezivati ​​samo jednom godišnje. Lako je nabaviti urednu živicu od 1,5 do 2,0 metara.
  • Lovor trešnje dostupan je u svim vrstama korijena, uključujući staničnu kulturu, kulturu lonca, golo korijenje i korijen korijena.
  • Živice od lovora trešnje mogu doseći visinu i do 5 metara kada su potpuno sazrele, pa se stoga jako preporučuju kao paravan za privatnost.
  • Lovor trešnje ima više različitih namjena i može se saditi kao ukrasna živica, zaštita od privatnosti ili vjetrobran.
  • Kremasto bijelo grožđe koje se pojavi u proljeće ima nježan sladak miris i popularno je kod pčela. Bobice, koje se pojavljuju u jesen i s prolaskom sezone postaju crvene u crne, također su vrijedne za divlje životinje jer su vrlo popularne kod gladnih ptica.
  • Živica od lovora trešnje vrlo je učinkovita u smanjenju zagađenja bukom, što je čini savršenom za vrtove koji graniče s prometnicama.

Želite li posaditi živicu od lovora trešnje u svom vrtu??

Lovor trešnje Prunus laurocerasus vrsta živice

Važna nota: Međutim, važno je znati da živica lovorove trešnje sadrži cijanovodik. Međutim, ovo je otrov. Unesena u velikim količinama, cijanovodična kiselina može lišiti živčani sustav kisika i, u rijetkim slučajevima, čak dovesti do smrti.

Brzo rastuća biljka živice

Lovor trešnje Prunus laurocerasus biljke za živicu

Posadite živicu od lovora trešnje

Lovor trešnje posadite u vlažno tlo bogato organskim tvarima. Dobra drenaža važna je za opstanak ove biljke. Podnosi sve vrste svjetla, od punog sunca do potpune sjene, preferirajući više sunca u hladnoj klimi i više sjene u toplijim područjima. Zalijte lovor višnje dovoljno da zemlja ostane vlažna, ali ne i mokra. Orežite ovu biljku u kasno proljeće ili rano ljeto nakon cvatnje.

Živica od lovora trešnje osigurava dodatnu svježinu u vrtu tijekom cijele godine. Uživajte u ovoj zimzelenoj biljci živice!

Robusna vrsta živica sa zelenim lišćem čak i zimi

Lovor trešnje Prunus laurocerasus ostavlja zimzelene biljke živice

Lovor je zbog svojih crvenih bobica tipičan božićni simbol

Lovor trešnje Prunus laurocerasus plodovi zimzelene biljke živice