Veličanstvene svijeće – trajni cvjetači u vašem vrtu koji se lako njeguju

Također nazvane prerijske svijeće, predivno rascvjetale svijeće (Gaura lindheimeri) prava su gozba za oči cijelo ljeto. Bijeli, ružičasti i ružičasti cvjetovi ove izuzetne višegodišnje biljke nalikuju malim leptirima i očaraju svojom ljupkom lakoćom i veseljem. Savršeni su za vrt, kao i za balkon ili sunčanu terasu. Iako je “cvijet leptira” relativno robustan i jednostavan za njegu, trebali biste se jako pobrinuti. Danas ćete ovdje s nama saznati koji su pravi uvjeti za vaše sjajne svijeće i na što trebate obratiti pažnju.

Sjajna svijeća – pravi obožavatelj sunca nježne siluete

sjajne svijeće gaura lindheimeri

Podrijetlo, rast i mjesto

Prekrasne svijeće izvorno dolaze iz južnih prerija Sjeverne Amerike. Postoji ukupno 20 vrsta i sve se jako razlikuju po visini, boji cvijeta i toleranciji na mraz. Gaura lindheimeri može narasti između 40 i 150 cm, ovisno o sorti. Duge metlice ukrašene su mnogim cvjetovima nalik leptirima, od kojih svaki cvjeta samo jedan dan.

Prerijske svijeće cvjetaju punim sjajem od lipnja do listopada. Potpuno su otrovni, ali ipak nisu jedno od jestivih cvjetova koje dodajete u salate i druga jela. Listovi su bujno zeleni do tamnocrveni i imaju izduženi ovalni oblik. Veličanstvene svijeće vole rasti na žarkom suncu, ali i poput polusjenovitih mjesta u vrtu. Važno je da su oni što je moguće više zaštićeni od vjetra. Na primjer, južna strana kuće ili balkon okrenut prema jugu savršena su mjesta za nježne ljepote.

Ako su okolišni uvjeti i mjesto pijeska pravi, cvijeće će uspjeti bez problema 

bijeli ružičasti cvjetovi gaura

Tlo, zalijevanje i gnojenje

Kao i obično u njihovoj domovini, sjajne svijeće ne vole humusom bogata i teška tla. Ali naprotiv. Preferiraju pjeskovito i šljunkovito tlo koje je siromašno hranjivim tvarima i dobro je drenirano. Stoga zalijevanje nije dobro za biljke, dok nemaju problema s vapnom. Nikada ne treba pretjerivati ​​sa zalijevanjem i zalijevajte samo trajnicu samo ako dugo nije padala kiša. U slučaju balkonskih i kontejnerskih biljaka, uvijek biste trebali uliti malo više jer se gornji sloj zemlje suši. Izbjegavajte vlaženje cvijeća i metlica jer to nije dobro za njih. Posebno kad sunce sja, moglo bi opeći osjetljivo, mokro cvijeće. Ako je tlo previše siromašno hranjivim tvarima i kamenito ili ako su biljke u saksiji, potpuno je prikladno tekuće gnojivo jednom mjesečno.

Svakako trebate ostaviti prekrasne svijeće u kanti unutra za zimu

lijepe svijeće gaura u saksiji za cvijeće

Sadnja i razmnožavanje

Veličanstvene svijeće zapravo se smatraju kratkotrajnima, ali se mogu sijati vrlo brzo. Naravno, sjeme možete ručno širiti drugdje. Nemoguće je umnožiti višegodišnju biljku dijeljenjem. Razmnožavanje vrlo dobro djeluje s reznicama. To je najbolje učiniti u proljeće kako bi biljke do sljedeće zime imale dovoljno vremena za razvoj jakog korijena. Da biste to učinili, uzmite mlade izdanke koji još nemaju metlice i cvijeće te ih posadite dodavanjem malo pijeska, šljunka ili lava u iskopanu šupljinu. Zatim sipajte dovoljno i pokrijte tlo oko reznice kamenjem ili pijeskom, kako biste osigurali dobru propusnost i dovoljno topline.

Veličanstvene svijeće mogu se kombinirati s gotovo svakom biljkom 

sjajni savjeti za vrtni dizajn svijeća

Rezanje i zimovanje

Sjajne svijeće možete rezati i u rano proljeće i u jesen nakon što su izblijedjele. Rez bi trebao biti idealan za oko 10 cm iznad tla. Ako to radite u jesen, bolje je pokriti korijenski disk lišćem, jelovim listovima, slamom ili vrtnim runom. Na taj način biljke sigurno prolaze zimu. Ovi trajni cvatovi relativno su izdržljivi. No ako dugoročno temperature ostanu vrlo niske, ipak im je potrebna podrška. Ako imate sjajne svijeće kao kontejnerske biljke, bolje ih je premjestiti po zimi.

Dodatni savjet: Prilikom obrezivanja radite samo s oštrim i dobro dezinficiranim škarama. Vaše prerijske svijeće bolje su zaštićene od klica, a sučelja zarastaju mnogo brže.

Uz pravilan rez, trajno cvjetanje dat će vam svoje divno cvijeće do jeseni

sjajni svijeće višegodišnji savjeti za njegu

Bolesti i štetnici

Ako su svi okolišni uvjeti i uvjeti za njegu u redu, sjajne svijeće pokazale su se prilično otpornima na dosadne bolesti i štetočine. Uz prekomjernu vlagu, trule bakterije mogu oslabiti korijenje ili lisne uši mogu napasti prekrasne metlice i lišće. Puževi ponekad stavljaju sjajne svijeće na svoj dnevni meni i vole jesti zeleno lišće i nježne stabljike. Ako primijetite bilo koje, najbolje ih je odmah prikupiti ručno. A protiv lisnih uši i drugih nepozvanih štetočina često pomažu jako mirisno bilje koje sadrži eterična ulja poput majčine dušice, lavande ili kadulje. Možete uzgajati ove svijeće blizu svojih prerija.

Takav prednji vrt poziva sve sa puderastim bojama i nebeskim mirisima

vrt prednje dvorište dizajn gaura sjajne svijeće

Osim toga, sjajne svijeće izvrsna su i dugotrajna paša za pčele 

sjajne svijeće gaura biljke pogodne za pčele

Savršeno prilagođen posebno za kamene i prerijske vrtove, kao i za druge gotovo prirodne vrtne krajolike 

U vrtu posadite svijeće gaura

Ovisno o sorti, biljke se razlikuju po boji cvijeta i visini 

sjajni svijeće vrtovi vrhovi vrhovigaura svijeće vrtne biljke lijepe svijeće cvijet gauraPravilno se brinete za sjajne svijeće lijepe svijeće gaura lindheimeri ružičastelijepe svijeće bijela sorta gaura sjajne svijeće gaura prekrasno ružičasto cvijećebijeli cvijet gaura sjajnih svijeća svijeće od ružičastog cvijetasjajne svijeće prekrasno cvijeće