Uštedite vodu u svom vrtu – ideje

Uštedite vodu u svom vrtu

Potražite načine za uštedu vode – i novca – u svom vrtnom krajoliku. Evo nekoliko sjajnih načina za početak.

iz Anne Nieland

Mudre otopine vode

Hodanje stazom ili prilazom ako voda još uvijek teče potpuni je gubitak vode. Riješite to pomoću uređaja za zatvaranje ili mlaznice koji vam omogućuje isključivanje vode po potrebi, čime se omogućuje ušteda vode.

Pametno štedite vodu

Koristite navodnjavanje kap po kap

Voda za raspršivanje gubi vodu zbog isparavanja – pa zadržite užitak svoje dragocjene vlage pomoću crijeva za navodnjavanje kap po kap koje će polako kapati vodu na pod. Pokrijte ga malčem kako ne biste potrošili gotovo ništa.

Navlažene hlače

Prikupite besplatne stvari

Jedna od iznenađujućih stvari o bačvi za kišu je koliko se brzo napuni vodom, čak i pri najjačoj kiši. I kišnica ne sadrži gradske kemikalije za vodu. Spojite cijev za kišu na odvodnu cijev ili upotrijebite lanac za vođenje vode.

Prikupite besplatno

Koristite malč

Korovi u vašem vrtu nisu samo trn u oku, već i usisavaju vrijednu vlagu tla iz vaših biljaka. Jedna od najboljih kontrola korova bez kemikalija je sloj malča. Propušta zrak i vodu i lako se sadi. Štoviše, organski malč (poput malča s korom) vremenom se degradira i poboljšava vaše vrtno tlo.

Koristite malč

Postavite mjerač vremena

Slavina s timerom zaključava vaš sustav za raspršivanje u određeno vrijeme tako da to ne morate učiniti sami.

Evo našeg savjeta: kako biste spriječili istjecanje vode, postavite mjerač vremena, uključite prskalicu, pustite da voda procuri u zemlju, a zatim ponovno zalijevajte.

S tajmerom

Odvojna spojnica crijeva

Promijenite svoje crijevo s priključkom za brzo otpuštanje kako ne biste trošili vodu mijenjajući nastavke. Uštedite vrijeme tako što ne morate hodati da biste isključili vodu.

Brzo otpuštanje

Zalijevajte samo po potrebi

Ako vaša prskalica ima mjerač vremena, jeste li provjerili koliko vode ispušta? Kako možete uštedjeti vodu – Postavite mjerač tlaka za kišu na mjestu gdje se skuplja voda. Zatim postavite mjerač vremena kako bi biljkama dali upravo ono što im je potrebno.

Evo jedan savjet od nas: Većini biljaka tijekom vegetacije je potrebno oko 1 cm vode tjedno.

Potrebna voda

Posadite usjeve otporne na sušu

Jednom uspostavljene, biljke otporne na sušu mogu dugo ostati bez vode. To ne znači da im ne treba voda, samo manje od ostalih vrtnih biljaka. Ako navodnjavate vodu, natjerajte ih da “piju duboko” – tako će biti spremni za sljedeću sušu.

Tanji tolerancija

Popravite propuštanja

Ovo također štedi vodu- promijenite o-prstenove otvrdnute u vremenskim uvjetima. Ovo je jednostavno rješenje za krajeve crijeva koji propuštaju. I ne gubite dragocjenu vodu zbog rupe na sredini crijeva – popravite rupu ili uložite u novo crijevo.

Crijevo curi

Omjer vašeg obroka

Ako vaš grad zahtijeva racionalizaciju vode, racionalizirajte dodjelu u svom selu. Dopunite svoj obrok crijeva vodom koju ste sakupili u bačvi za kišu. Zalijevajte svoje visokokvalitetne biljke, a zatim zalijevajte one manje skupe.

Obrok vrt