Uklonite osinje gnijezdo – na što morate pripaziti?

Ako želite ukloniti osinje gnijezdo, razmislite o tome unaprijed i nemojte se ponašati žurno ili razdražljivo. Jer ovo je zapravo ozbiljna stvar koja je zakonski regulirana u Njemačkoj. Naime, glasno Federalni zakon o očuvanju prirode Zabranjeno je “narušavati ili uništavati staništa divljih životinja i biljaka bez razumnog razloga”. Dakle, ako osinje gnijezdo ne predstavlja hitnu i neposrednu opasnost za vaš život i zdravlje, nikako ga ne smijete ukloniti ili uništiti. U protivnom ćete se suočiti s kaznama od 5.000 eura ili više, koje se mogu povećati na 50.000 eura, ovisno o vrsti ose i saveznoj državi. U sljedećim retcima pronaći ćete korisnije napomene o tome što učiniti u slučaju gnijezda ose u kući ili vrtu.

Neka osinjačko gnijezdo uklone istrebljivači ili pčelari

ukloniti gnijezdo ose djelovati ispravno

Ose su korisna bića

Iako ose nisu toliko popularne kao vrijedne pčele, one su zapravo jedan od korisnih insekata koji ubijaju mnoge štetočine. Kao primjer: velika kolonija osa može pojesti oko 1 kg insekata dnevno. To su lisne uši, gusjenice, koloradske kornjaše i drugi nepoželjni stanovnici u vrtu.

Osim toga, ose aktivno sudjeluju u prirodnom oprašivanju biljaka te su također važan izvor hrane za različite vrste ptica. Mnogo je vrsta osa porijeklom iz ove zemlje, ali one koje nas najviše živciraju uz kavu i kolače na otvorenom ili na roštilju u većini su slučajeva ose iz obitelji osa. U tom kontekstu često dolazi u pitanje obična osa (Vespula vulgaris) i njemačka osa (Vespula germanica).

Ose osiguravaju prirodnu ravnotežu u vrtu

Pravilno uklonite osinje gnijezdo

U principu, ose su miroljubive i postaju agresivne tek kad se osjete ugroženima. Osim toga, posebno ih privlače određene tvari poput slatkih napitaka ili hrane. Ovdje ćete saznati koja jednostavna prirodna sredstva možete upotrijebiti da otjerate leteće uznemirivače i na što biste trebali pripaziti kada se ose približi.

Uklonite osinje gnijezdo

Kada se osinje gnijezdo može ukloniti? Pogotovo kad se nalazi tik uz kuću ili vrtnu šupu. Potkrovlja, kutije za rolete, nadstrešnice na krovu itd. Među najpopularnijim su mjestima koja ose preferiraju. Ako u kući imate malu djecu ili alergične osobe, trebali biste brzo djelovati i potražiti iskusne stručnjake. To su kontrolori / istrebljivači štetočina ili pčelari. Imaju dovoljno znanja o ponašanju osa kao i potrebnu posebnu opremu.

Na sigurnoj ste strani od strane stručnjaka za puštanje u rad

Uklonite osinje gnijezdo s istrebljivača

Međutim, ovo nije besplatna usluga. Uklanjanje osinjeg gnijezda, ovisno o njegovoj veličini i pristupačnosti, može koštati oko 150 do 250 eura. U slučaju iznajmljivanja kuća i stanova, stanodavci preuzimaju troškove pa bi ih stanari trebali na vrijeme obavijestiti.

Postoji i alternativa za gnijezdo ose koje se nalazi izravno. Možete djelovati na način koji je vrlo prihvatljiv za životinje i koji je svjestan okoliša i zatražiti pomoć od pčelara ili organizacije za zaštitu okoliša, koji tada ne uništavaju gnijezdo, već preseljavaju cijelu koloniju ose i gnijezdo. Ovaj postupak je zapravo mnogo jeftiniji. Obično je to maksimalno 120 eura.

Posebno kad su gnijezda još mala, mogu se još lakše premjestiti

uklonite male vrhove gnijezda osa

Važno! Snažno ne preporučujemo pušenje iz gnijezda ose i korištenje visokotlačnog čistača vode. U oba slučaja ose postaju izrazito agresivne i riskirate ne samo da vas više puta ubode, već i izazovete požar ili ozbiljnu štetu na kući.

Fumigacija osinjeg gnijezda može biti prilično opasna

Gnijezdo osa zabranjeno

Mlaz vode uopće nije učinkovit pri uklanjanju osinjeg gnijezda

Uklanjanje osinjeg gnijezda zabranjeno

Zato ostanite opušteni kad otkrijete gnijezdo ose u kući ili u vrtu. Ni pod kojim okolnostima ne smijete ga sami pokušati uništiti. Nemojte se previše približavati koloniji osa i ne činite brze i kaotične pokrete, koje bi insekti mogli shvatiti kao prijetnju. Zatražite stručnu pomoć i postupajte razumno i, ako je moguće, na način koji je prihvatljiv za životinje!

Mnoge vrste osa preferiraju zemlju za svoja gnijezda

gnijezdo ose ukloniti zemlju

No stare grede i trupci jednako su popularni i traženi

ukloniti troškove gnijezda ose

Šupljine i neiskorišteni vrtni namještaj nude dovoljan prostor i sigurnost za koloniju osa

Neka osije gnijezdo uklone profesionalci