Tipično jesensko cvijeće čini da vaš vrt zablista

Dragi čitatelji! Mi u uredničkom timu freshideen nadamo se da ste svi proveli nezaboravno ljeto, puno pozitivnih emocija i sjajnih iskustava. U najtoplijem godišnjem dobu ima toliko toga lijepog i primamljivog oko nas. Ovdje sunce ugodno sja i dopušta našim vrtovima i parkovima da se pojave u svom punom sjaju. A kamoli vlastiti vrtni krajolik! Sada se ljeto polako bliži kraju i dolazak jeseni može se jasno osjetiti ujutro i navečer. Iako nova sezona donosi loše vrijeme, kišu i maglu, ni pod kojim uvjetima ne možemo bez cvjetanja našeg vrta. Ali naprotiv! Pokušajte zadržati ljetni štih u svom vanjskom prostoru što je dulje moguće! Ovo bi vam se moglo učiniti kao nemoguć zadatak, ali postoje prekrasni jesenski cvjetovi koji uz malo brige mogu učiniti da svaki vrt zablista čak i u jesen.

U jesen vrt ne bi trebao nužno postati gol i bezbojan

jesensko cvijeće tagetes u svojoj čudesnoj ljepoti

Već smo u drugom članku predstavili neko kasno cvjetajuće vrtno cvijeće. Sada dolazi sljedeća skupina jesenskih cvjetova, koja u vrt unosi očaravajuće boje i čini ga privlačnim čak i u hladnoj sezoni. Čudesno rascvjetalo jesensko cvijeće suprotstavlja se turobnom vremenu. Svaki dan nas podsjećaju na prošlo ljeto i daju nam bolje raspoloženje.

Vaša šarolika igra boja vani doista je očaravajuća. Jeste li već znati o kojem je cvijeću riječ? Zatim ostanite s nama i uživajte u jesenskom moru cvijeća u slikama i tekstu!

Šareno jesensko cvijeće stvara divnu igru ​​boja u vrtnom krevetu

jesensko cvijeće gladiola u ružičastoj boji uljepšava vanjsko područje u jesen

Ehinacea (Ehinacea)

Šišarica je tipična višegodišnja biljka koja potječe iz Sjeverne Amerike, ali je ovdje rasprostranjena. Stručnjaci i vrtlari iz hobija razlikuju dvije vrste koje izgledaju vrlo slično. Žuti češnjak (Rudbeckia fulgida) još se naziva žutim ili svjetlećim češnjakom i crvenim češnjakom (Echinacea purpurea), koji je poznat i kao glava ježa ili ljubičasti češnjak. Svi su nazivi točni i odnose se na iste lijepo rascvjetale, izdržljive i višegodišnje biljke koje se lako njeguju. Cvate u vrtu cijelo ljeto do kasne jeseni. Sadnja se vrši u proljeće.

Šišarica preferira sunčano do sjenovito mjesto u vrtu i zahvalit će vam na tome svojim prirodnim cvijećem. Veću skupinu šešira za sunčanje možete posaditi u krevet, gdje zbog svojih šarenih cvjetova neosporno privlače pažnju. Ne samo da su užitak za naše oči, već privlače i mnoge pčele i leptire. Ako želite dizajnirati pravi vrt za vikendicu, onda stavite kape za sunčanje. Oni čine da vaš vanjski prostor zablista čak i u jesen!

 Šeširi mogu narasti do 1,50 m visoko

jesensko cvijeće šešir u prekrasnoj jesenskoj boji

Gladiolus (gladiolus)

Gladioli dodaju plemenitu notu vrtu. Baš poput suncobrana, gladiolus raste visoko, njegove duge stabljike u obliku mača ukrašene su posebno zanimljivim cvjetovima. Mogu biti obojene u bijelu, crvenu, ružičastu, žutu, narančastu ili ljubičastu boju. Ovo jesensko cvijeće pripada obitelji irisa, a zbog svog lijepog cvjetanja također izgledaju prekrasno u vazama. Ovo cvijeće vani voli mjesta osvijetljena suncem. Izvorno dolaze iz Sredozemlja i sjeverne Afrike i osjećaju se jako dobro u toplim danima. Lako se brinu, ali trebaju redovito zalijevanje i gnojidbu kako bi iznikli njihovi lijepi cvjetovi. Gladioli su izdržljivi, ali preporučujemo da gomolje izvadite iz zemlje nakon razdoblja cvatnje. Ostavite ih da prezime na hladnom i suhom mjestu.

Gladioli izgledaju divno u jesenskom vrtu

jesensko cvijeće za vrtne gladiole

Tagetes

Neveni su još uvijek poznati pod nazivima cvijet kolača, turski karanfil ili sakupljački cvijet. Ovo jesensko cvijeće dobilo je ime po danu etruščanskog poluboga. Poznato je oko 60 vrsta Tagetesa, podrijetlom iz Meksika, Argentine i Južne Amerike. Ovo su višegodišnje vrtne biljke koje ispuštaju prekrasan miris. No, postoje i vrste koje imaju jak miris i tako tjeraju insekte. To su tipični jesenski cvjetovi koji cvatu tek u listopadu i zadržavaju svoju prirodnu ljepotu do kasne jeseni. Biljke Tagetes vole sunčano mjesto u vrtu i preferiraju blago vlažno tlo koje propušta zrak. Lako ih je njegovati, ali su vrlo atraktivne i donose puno boje i mirisa u vaš jesenski vrt.

Boja i miris čine vrt lijepim mjestom čak i u jesen

jesensko cvijeće tagetes u prekrasnim jesenskim bojama

Jesen (Crochicum autumnale)

Jesenski crocus sljedeći je prekrasan jesenski cvijet na našem popisu, koji pokazuje svoje nježno cvjetanje krajem rujna i listopada. Nažalost, otrovan je za ljude i životinje, pa upozorite! Ovaj cvijet sličan krokusu cvjeta od kolovoza do studenog, vrijeme njegovog cvjetanja ne može se točno odrediti, tj. Bezvremensko je. Upravo po ovoj činjenici jesenski cvijet duguje svoje ime – Herbstzeitlose. Ne zahtijeva nikakvo održavanje. Nakon razdoblja cvatnje ostaje u zemlji i tamo zimi. Ako ga na bilo koji način ne spriječi u razmnožavanju, na proljeće će se od starog gomolja stvoriti novi. Tu u proljeće izlaze prvi tamnozeleni listovi. Jesenski krokus tek kasnije puca u nježne cvjetove. Vlažno tlo preferira se na livadama i pašnjacima, i naravno u vrtu.

Što zapravo znate o Herbstzeitlose?

jesen cvijeće nježna ljepota jeseni bezvremenska

Sedum

Biljka žednjak proglašena je višegodišnjom godinom 2011. Može se naći u mnogim vrtovima. Ovaj jesenski cvijet izvorno dolazi iz Azije i nezahtjevna je višegodišnja vrtna biljka. Biljka žednjak upada u oči svojim debelim zelenim lišćem, ali samo nježni cvjetovi u jesen čine je pravi plijen očiju u vrtu. Ovo vrtno cvijeće je izdržljivo, izuzetno jednostavno za njegu, a prikladno je i za neiskusne vrtlare iz hobija koji nemaju zeleni palac. Biljke Sedum vole sunčano mjesto i mogu se dobro snaći u suhom tlu. Otporne su na sušu i zalijevaju ih samo tijekom dugih sušnih razdoblja. Tek u jesen biljka sedum pokazuje svoje cvjetove, koji su obojeni u bijelu, žutu, crvenu i ružičastu boju. Tako da ovo jesensko cvijeće puno doprinosi prirodnoj ljepoti svakog vrta.

Sedum ima izvanrednu prisutnost u jesenskom vrtu

jedunsko cvijeće čini sjajan jesenski vrt

Želite li i vi unijeti više boje u svoj vrt? Koji ste jesenski cvijet već odabrali??

jesen cvijeće jesen bezvremena donosi svježi štih

jesen cvijeće šešir osvježava vrt u jesen

Sadnja jesenskog cvijeća šešir u dvorištu

jesen cvijeće sedum unosi boju u jesenski vrt