Sadnja saksija: brze upute i najbolji savjeti za trajnu sadnju

Kako pravilno posaditi saksiju za cvijeće? Vrlo lako! Uputama i savjetima u sljedećim redovima uskoro ćete moći ispuniti životom ne samo jednu, već mnoge sadilice. Napravite vlastitu svježu oazu blagostanja u vrtu, na krovnoj terasi ili na balkonu i uživajte u svježem cvijeću i biljkama.

Sadnja saksija: upute

Trebali biste unaprijed znati da je jedna od najvažnijih stvari pri sadnji lonca za cvijeće ili čak jednostavnog lonca za cvijeće prava drenaža. To bi trebalo spriječiti zalijevanje vode i osigurati dobru cirkulaciju tekućine i zraka. U nastavku vam prikazujemo različite materijale i varijante dobre drenaže. Ostanite s nama ako želite saznati nešto više o tome!

Saditi prave saksije nije raketna znanost

Pravilno posadite saksije

 1. Uzmite odgovarajući lonac za cvijeće: trebao bi biti otporan na mraz i vremenske uvjete te imati donju rupu za drenažu. Po potrebi možete izbušiti i dodatne rupe za ispuštanje vode.
 2. Postavite takozvanu drenažnu rešetku ili žičanu mrežu s unutarnje strane kante na odvodni otvor kako se sadržaj posude kasnije ne bi previše ispirao.

 3. Dodatni sloj kuglica od ekspandirane gline ili mineralnog granulata tada se postavlja na rešetku i osigurava odgovarajuću drenažu. Kuglice čak mogu skladištiti vodu, što također sprječava vlaženje.
 4. Prije nego što stavite tlo na vrh, trebate nešto odvojiti od loptica ekspandirane gline kako se dva sloja ne bi miješala. Najbolji način da to učinite je da uzmete krpu od flisa i stavite je na drenažu u saksiji za cvijeće.
 5. Sada je na redu zemlja za sadnju. Od temeljne važnosti nisu samo hranjive tvari, već i struktura supstrata. Najbolje je uvijek odabrati tlo koje je dobro propusno za vodu.
 6. Stavite malo organskog gnojiva na tlo za sadnju kako bi biljka i cvijeće postali još bogatiji hranjivim tvarima.
 7. Željene biljke stavljajte jednu za drugom u saksiju za cvijeće. Najbolje je svaki pojedinačni korijenov sustav prethodno uroniti u kantu punu vode i dobro zalijevati kako bi se brže prilagodio novim uvjetima u sadilici.
 8. U gornjem dijelu kante obavezno ostavite takozvani kotač za lijevanje.

Sadite saksije sa puno ljubavi i osjećaja

Saditi kontejnere za trajnu sadnju

Važni savjeti za trajno ozelenjavanje sadnica

S vremenom ćete zasigurno postati mnogo iskusniji u tome da sami sadite saksije za cvijeće. Uskoro ćete pridošlicama moći davati razne praktične savjete. No sada su sljedeći savjeti iz našeg članka zamišljeni kao korisna pomoć za vas. Pogledajte ih i iskoristite ih po potrebi!

 • Kombinirajte višegodišnje biljke s jednogodišnjim biljkama i cvijećem za trajno ozelenjavanje vaših saksija.
 • Ako je moguće, pronađite odgovarajući unutarnji spremnik sa kompletom za navodnjavanje za svoju kantu – oni će sigurno biti dostupni od specijaliziranih prodavača.
 • Također koristite netkanu tkaninu preko tla za sadnju kako biste spriječili rast korova.
 • Umetnite poseban mjerač vlage u tlo već posađene cvjetne kade kako biste spriječili prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje.

Dodatni savjet: Prijelaz između biljaka i ruba saksije prekrijte mahovinom. Dodaje dodatnu vlagu na površinu zemlje za sadnju i jednostavno izgleda sjajno.

Možete čak dodati malo malča u tlo ako želite

Upute za sadnju saksija

Kratke upute za sadnju saksija prirodno se odnose i na bilje …

Posadite cvjetne kade lavande

… i povrće

Sadnja saksija i uzgoj povrća

Pronađite odgovarajući set za navodnjavanje za svoju sadilicu

saksije za cvijeće dizajn terase

Za pravilnu odvodnju u sadilici prikladni su i drugi materijali

vrhovi za sadnju saksija

Posadite šljunak i šljunak u saksije za cvijeće

Posadite šljunak u saksije za cvijeće

Za to možete čak koristiti i jednostavne krhotine keramike

U lonce za cvijeće posadite krhotine keramike

Prilikom gnojenja preferirajte organska gnojiva ili svoj kompost

Gnojiti biljne posude za cvijeće

Sadnja kompostnih saksija

Prije umetanja biljaka dovoljno rastresite tlo za sadnju

posude za cvijeće biljka lonac tlo

Uskoro će vam biljke i cvijeće zahvaliti bujnom svježinom i dodatnim cvjetanjem

Savjeti i trikovi za sadnju saksija

Saksije za cvijeće krovna terasa