Priuštite si seoski sjaj u vrtu s prekrasnim božurima

Božur je među najljepšim cvjetovima u ljetnom vrtu. Savršeni su za sve koji žele stvoriti neformalnu, ruralnu atmosferu u vlastitom vanjskom prostoru. Poznati su i pod imenom Peonies.

Briga o ovom prekrasnom vrtnom cvijeću uvelike ovisi o njihovoj raznolikosti. Postoje višegodišnji i grmoliki božuri. Prvi su popularniji soj i većina savjeta za njegu na internetu odnosi se na njih.

Grmoliki božuri prepoznaju se po korijenu. Robusnije su i, za razliku od drugih sorti, ne povlače se u tlo. Ovi božuri ponovno cvjetaju relativno rano i otporni su na mraz. Božur grmlja često ima vrlo jak miris – još jedna velika prednost ovog vrtnog cvijeća.

Odluka za jednu ili drugu vrstu trebala bi se po mogućnosti odnositi na mogućnosti dizajna koje želite postići za svoj vrt. Uz božur grmlje možete naravno vrlo dobro strukturirati svoj vrt. Višegodišnja vrsta bila bi prikladnija za formiranje različitih gredica. Postoje i mješoviti tipovi koji vam omogućuju kombiniranje različitih prednosti ove dvije.

Veličanstveni božuri usred vrta

naglasak-u-vrtu-ružičasta

Tradicija i inovacije

Božur dolazi iz Kine i tamo je poznat više od 2000 godina. Prvo su postale popularne kao ljekovite biljke. Božur je pomogao kod krvarenja.

Samo u Kini uzgajane su tisuće različitih vrsta cvijeća. Od novijeg doba poznato je mnogo različitih hibrida.

To su robusnije ili lakše za njegu vrste božura.

S njim je postignuta i velika raznolikost boja. Saznajte više o povijesti i najpoznatijim hibridima u ovom članku.

Sada nastavljamo s nekim važnim savjetima za njegu.

Sadnja višegodišnjih ruža iz lonca

lonac za cvijeće nojevi božuri

Razlike između trajnica i grmlja

Najvažnija razlika u njezi je prilikom sadnje. Višegodišnje biljke moraju biti posađene u zemlju dubine dubine privremenog lonca za cvijeće u kojoj su bile. Grmlje treba saditi malo dublje: korijenje bi mu trebalo biti oko 5 cm ispod zemlje. To je jedini način da se obje vrste dobro razviju i proizvedu cvijeće. Sadnja na neprikladnoj dubini obično je razlog zašto nedostaje. Usput, čest problem.

Kao što sam rekao, dvije vrste cvjetaju u različito vrijeme. Osim toga, njihov zimski izgled prilično je drugačiji: grmlje se, naravno, ne povlači!

Osim toga, postoje brojni savjeti za održavanje koji se odnose na obje vrste. Sada obratimo pozornost na to!

Fasada kuće s božurima

ukrasite zid izvana

Božune posadite ravnomjerno razmaknute

Svi se božuri razvijaju prilično široko i ispod i iznad zemlje. Iz tog razloga moraju se saditi na dobroj udaljenosti jedno od drugog. Tako se mogu dobro razvijati. Preporučuje se udaljenost od najmanje jednog metra.

Začinite prostor za sjedenje ružičastim božurima

široko raste cvijeće-uglavnom-mješovite sorte

Prava zemlja

Božurima je potrebna vlaga. Međutim, Zemlja bi trebala biti propusna. Ne možete podnijeti zalijevanje vode. Božur se najbolje razvija u djelomičnoj sjeni. Na primjer, izvrsno rastu pod drvećem s ne previše gustim lišćem. Penumbra bi bila još jedna optimalna opcija. Važno je da dobivaju 3 do 4 sata sunca dnevno.

Veličanstveni božuri u raznim bojama

ljubičasto-bijeli-božuri

Strpljenje se isplati

Nakon dvije ili tri godine, božuri će narasti do razumne veličine i uljepšati vrt svojim prekrasnim cvjetovima. Međutim, strpljenje se isplati na nekoliko načina. Cvjetat će do 50 godina. Neki božuri mogu čak i preživjeti stoljećima!

Nježni bijeli cvjetovi ove sorte ugodni su oku

veličanstveno-bijelo-cvijeće

Premjestite biljke u pravo vrijeme

Božur se može pomicati, ali to mora biti učinjeno u pravo vrijeme. U idealnom slučaju, to bi se trebalo dogoditi u razdoblju u kojem su se povukli, između listopada i ožujka. Prilikom kopanja morate biti oprezni kako ne biste ozlijedili korijenov sustav. Promjenu mjesta treba izvršiti u prvim godinama razvoja, kada biljke još uvijek nisu tako široko razvijene.

Božur – mravi mogu pomoći

božuri mravi

Što je s mravima?

Postoje različiti štetnici evolucija božura može spriječiti. U svakom konkretnom slučaju moraju se poduzeti različite mjere. Međutim, prema većini vrtlarskih stručnjaka, to ne uključuje mrave. U nekim su aspektima čak i pozitivni za svoj razvoj. Hraneći se šećernom tvari cvijeća, pomažu im da se jako dobro otvore.

Tipična nježna boja – svijetlo ružičasta vrlo je popularna za ukrašavanje zabava

prekrasan-za-svečani-ukras

Savjeti za aranžmane u vazama

Od božura možete stvoriti sjajne aranžmane u vazama. Možete ga koristiti za izradu izvrsnih ukrasa koji mogu trajati i do 10 dana. Savjetujemo vam da režete samo cvijeće staro najmanje tri godine. Tada su dostigli svoj puni sjaj. To znači da vazu možete napuniti samo s dva ova.

Prekrasna polja s božurima

najpoznatija boja

Sažetak

Božur je vrijedna investicija za vrt. Uz pravilnu njegu, možete uživati ​​u njenom veličanstvenom cvijeću nekoliko desetljeća. Odaberite odgovarajuću vrstu – u smislu njege, funkcionirajte u vrtu iu skladu s vašim željama za različite boje.

Uživajte u ljetnom i tipično seoskom ozračju u vrtu i unutarnjem uređenju koje prelijepi božuri šire!

Božur može biti izvrstan naglasak u vrtu

naglasak u vrtu

 Posadite gredice s bijelim božurima

zaobići put

Poseban korijen grmolikog božura

korijen-grm-božur

Moguće su i kombinacije s drugim biljkama

SONY DSC

Božur je lako upariti s drugim vrtnim cvijećem

kombinacije s drugim biljkama

Različite vrste cvijeća božura

različite vrste cvijeća

Dugi biljni kreveti s božurima

mnogo različitih hibrida