Pravilno se brine za zimski jasmin – svježe cvijeće u hladnoj sezoni

Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) pravo je cvjetno blago usred zime. Oduševljava naše oči veličanstvenim, žutim cvjetovima, svih vremena, kada gotovo sve ostale biljke i cvijeće spavaju zimski san. Jedinstvena biljka prilično je robusna i laka za njegu. Pogodan je i za ozelenjavanje živica i za zidove te fino izrezuje čak i u kanti. U nastavku ćete saznati više o pravilnoj njezi ove prekrasne zimske cvjetnice i na što biste općenito trebali obratiti pozornost.

Nježno cvijeće čak i po snijegu

rezanje vrtova za vrtlarstvo zimskog jasmina

Zimski jasmin – podrijetlo, mjesto i tlo

Ova vrsta jasmina naziva se i žuti jasmin i pripada obitelji maslina. Za razliku od ostalih rođaka, ne miriše. Njegovi žuti cvjetovi vrlo su slični onima forzicije, ali imaju više latica i cvatu od siječnja ili čak u prosincu na višim temperaturama.

Robusni jasmin dolazi iz istočne Azije, Meksika i Gvatemale i često raste na prilično velikoj nadmorskoj visini od preko 1000 m nadmorske visine. Dakle, biljka je istinski preživjela. Iako njihovi pupoljci mogu izdržati temperature ispod -15 stupnjeva Celzijusa, njihovi su cvjetovi osjetljiviji i stoga rastu u koracima. Savršeno mjesto za vaš zimski jasmin stoga je sunčano do djelomično zasjenjeno mjesto koje je također zaštićeno od vjetra. Sunčane padine i nasipi, na primjer, idealni su, ali žuti jasmin također dobro služi kao pokrivač tla. Iako biljka nije previše izbirljiva prema tlu, najbolje se osjeća na kredastom, pjeskovitom tlu koje je dobro drenirano i bogato hranjivim tvarima.

Savršena puzeća ili viseća biljka zimi

savjeti za njegu zimskog jasmina u vrtnom dizajnu

Sadnja, zalijevanje i razmnožavanje

Najbolje vrijeme za sadnju zimskog jasmina je proljeće. Dakle, ima dovoljno vremena za razvoj do zime. Obično će biljka procvjetati u drugoj godini. Bolje je gnojiti jakim kompostom odmah nakon sadnje, kako biste optimalno podržali rast. Zimi ne morate zalijevati jasmin, a ljeti ili kad se tlo osuši bilo bi preporučljivo zalijevati ga s vremena na vrijeme. Ipak, ne pretjerujte jer biljka ne voli zalijevanje. Tada je bolje imati sušnije razdoblje nego previše vlage.

Prilikom razmnožavanja nemojte se oslanjati na sjeme, već prije svega na tonula ili izdanke. Obično izbojci koji dosegnu tlo sami tvore korijenje. Tako ih možete odvojiti u proljeće i posaditi na drugo mjesto. Metoda razmnožavanja reznicama također je relativno laka i jednostavna.

Zimski jasmin zahvaljuje vam svake zime na brizi o ljubavi

Izrežite zimski jasmin

Izrežite zimski jasmin

Robusno zimsko cvjetanje ne mora se nužno često rezati. Ipak, uvijek vrlo dobro podnosi obrezivanje, čak i ako je malo jače. Izbojke biljke najbolje je odrezati na otprilike petinu nakon cvatnje. Živice i starije biljke, kao i pokrivač tla mogu se dublje rezati i oblikovati ili jednostavno prorijediti.

Sunčano žuto cvijeće za veselo raspoloženje čak i u hladnoj sezoni

vrtlarski savjeti rezanje zimskog jasmina

Zimski jasmin u kanti

Osim što ste u vrtu, možete uživati ​​i u žutom jasminu u kadi. Isto vrijedi i za postavljanje kante na osunčano do djelomično zasjenjeno mjesto. Saksiju za cvijeće također trebate omotati runom ili najlonom ako je vani. U kadi biljka u pravilu može biti visoka do 2 m. Za to mu je, međutim, potrebna odgovarajuća pomoć pri penjanju. Uvijek preferirajte nešto veću sadilicu kako bi jasmin postao stabilniji i imao na raspolaganju više hranjivih tvari. Zimski jasmin u kadi možete odrezati svake godine nakon cvatnje, kao što je već gore opisano, tako da zimi formira više cvjetova.

U vrtu ili u kadi – sjajna zimska biljka koja se izuzetno lako održava

prekrasni zimski cvjetovi jasmina

Iako je zimski jasmin jedna od robusnih biljaka i ne treba mu mnogo brige, prema njemu se trebate odnositi i s ljubavlju. Tako vam donosi svoje veličanstveno cvijeće zimi i postaje nenadmašivo privlačno oko, koje širi veselo raspoloženje čak i u tmurnim danima.

Svježe zelena fasada u žutoj boji

vrtlarski savjeti zimski jasmin

Sunčane mrlje boje u snijegu

veličanstvena vrtna biljka zimski jasmin

zimski jasmin u snijegu

U travnju zimski jasmin obično još uvijek cvjeta

zima jasmin žuto cvjetanje

savjeti za njegu zimskog jasmina

Njegovo cvijeće dobro posjećuju zaposlene pčele

zimski jasmin prerezao rano cvjetanje  rezanje savjeta za njegu zimskog jasmina