Najvažnije ključne točke kada sami gradite kameni krevet

Najbolja godišnja doba za izgradnju podignutih kreveta su proljeće ili jesen. Sada smo na pragu ljeta. Tema je i dalje aktualna. Sada zapravo možete dovršiti povišeni krevet. Ako želite puno vremena provoditi vani, bilo koja ručna aktivnost može vam dobro doći. Samo pazite da pravo vrijeme za uzgoj ne stigne dok ne postane malo svježije.

Suvremeni vrtni dizajn karakterizira sve domaći karakter. Struktura, zanimljivi tlocrti, podjela različitih zona tipične su karakteristike. Uzdignuti kreveti mogu ispuniti ove dizajnerske funkcije, osim što im je glavna funkcija učiniti vrtlarstvo lakšim i učinkovitijim.

Materijal je vrlo važan iz perspektive dizajna, kao i iz praktičnih razloga. Slijedi sljedeće na što treba pripaziti kada sami gradimo kameni krevet. Ovaj materijal je vrlo popularan i ima mnoge estetske i praktične prednosti.

Domaći podignuti kreveti poprimaju najrazličitije oblike

podignut krevet ovalni

Pri izgradnji povišenog kreveta pobrinite se da imate dobru podlogu

Od svih različitih alternativa, kameni krevet jedan je od najstabilnijih. Također se može izgraditi na značajnoj visini. Za razliku od drugih varijanti, poput drvenih ili plastičnih, može trajati dulje. Ako sami izgradite stabilan kameni krevet, može vam poslužiti još mnogo godina.

Ostatak se obično mora zamijeniti najkasnije nakon 2-3 godine.

Baza bi trebala biti od betona, a ispod vam je potrebna vodonepropusna podloga. Potonji se može stvoriti od lomljenog kamena šljunka ili lave. Taj takozvani drenažni sloj mora ležati više od 70 ili 80 cm ispod zemlje. Ovisi o dubini na kojoj počinje vlažno tlo. Drenažni sloj trebao bi biti debljine oko 30-40 cm. Sama baza trebala bi biti otprilike iste visine. Za sabijanje donjeg sloja radije koristite vibrirajuću ploču. Također je važno da podloga sa svih strana strši oko 5 cm iznad zida.

Podignuti kameni kreveti različite visine mogu izgledati sjajno u vrtu

kameni podignut krevet

Ispravan pristup izgradnji

Izgradnja povišenog kreveta od kamena nije previše komplicirano. Međutim, postoje neke kritične točke na koje morate obratiti posebnu pozornost. Spomenuli smo prvi od njih, naime kompresiju ispod baze. Ovo nikako ne smijete izostaviti. Vaš cilj nije pustiti vodu. To će dovesti do nestabilnosti i klizanja strukture nakon smrzavanja zimi. Naravno, to ima i praktične i estetske nedostatke.

Sljedeća kritična točka je polaganje prvog reda. To treba položiti ravno uz pomoć posebnih mjernih uređaja. Bilo koje nejednakosti u ovom trenutku ne mogu se ispraviti s ostatkom strukture.

Također se pobrinite da se mort vrlo dobro osuši nakon polaganja prvog sloja. Tek tada trebate prijeći na polaganje sljedećeg kamenja. Za njihovo zavarivanje možete koristiti uobičajeno ljepilo za građevinske materijale, a ne uobičajeni mort. Možda ćete u vrijeme kupnje moći zatražiti prikladniju alternativu.

Važan trenutak pri izgradnji uzdignutog kreveta od kamena je vidljivi rub. Da biste to učinili, morate kamenje obraditi krekerom za žbuku ili tzv.

Kameni kreveti u obliku spirale također su vrlo česti

spiralno podignut krevet od kamena

Različite mogućnosti s oblicima

Kameni kreveti nude mnogo različitih mogućnosti u smislu stila i oblika. Mogu biti ovalni, kvadratni, dugi pravokutni. Česte su i konstrukcije u obliku stepenica. Podignuti kreveti često se koriste višenamjenski zbog različitih mogućnosti. Ove konstrukcije služe i kao spremišta ili prostori za sjedenje. Oni preuzimaju ulogu ukrasnih naglasaka i zaslona za privatnost.

Baza je vjerojatno najvažniji dio takvog DIY projekta

krevet od kamenog podnožja

Različite mogućnosti u smislu stila

S gledišta dizajna, kamenje može izgledati neutralno, moderno, minimalistički, ali i ruralno, grubo ili industrijsko, ovisno o boji i obliku. Opeke imaju potpuno drugačiji karakter od prirodnog kamena. Podignuti kreveti od kamena općenito su klasični i stoga vrtni dizajn uvijek izgleda vrhunski i stilski.

Kamenje različitih boja moglo bi sačiniti strukturu povišenog kreveta

krevet od opeke

Posebnosti u usporedbi s drugim materijalima

Ako želite sami izgraditi povišeni kameni krevet, morate računati s usporedivo većim naporom. Precizan rad i pridržavanje svih važnih koraka od ključne je važnosti. Morate dobro razraditi detalje kako bi konstrukcija bila vizualno privlačna i stabilna. Velike prednosti u odnosu na druge građevine su ekološki karakter i duga izdržljivost. Kameni kreveti mogu trajati mnogo dulje prije nego što se obnove ili zamijene drugima.

U donjem videu pogledajte sjajan vodič o stvaranju okvirnih konstrukcija uzdignutih kamenih kreveta!

Evo sjajnih uputa za gradnju povišenog kreveta:

Prvi red ključan je za dizajn

Napravite povišeni krevet

Povišeni kameni krevet također bi mogao uljepšati fasadu

uzdignuti krevetni kamen ispred fasade

Možete odabrati različite geometrijske oblike za svoje kamene krevete

zanimljive figure kameni podignuti krevet

Dugi pravokutni podignuti kreveti obično su najpraktičniji

dugački pravokutni podignuti krevet

Kameni krevet može biti zanimljiv naglasak u vrtu

ovalni oblici podignuti krevet

Veliki niz povišenih kreveta s prirodnim kamenjem

kameni krevet povrće dvorište

Oblik kamenja također može učiniti podignuti krevet vrlo zanimljivim

kameni podignut krevet nisko

Konstrukcije stepenica također su vrlo popularne kod kamenih kreveta

kamena konstrukcija stepenica