Mirisne ruže ukrašavaju vrt od kraja svibnja

Nije ruža uzalud nosi lijep nadimak – kraljevi cvijeća, jer je jedna od najveličanstvenijih ukrasnih biljaka koje krase vrt cijelo ljeto. Bilo kao grm, grm, u krevetu ili u loncu, većina vrsta ruža odiše zavodljivim mirisom koji nas tjera da sanjamo o najljepšim stvarima u životu i koji mazi osjetila. Ruže nam nude gotovo neograničene mogućnosti dizajna, za stvaranje pravih otoka rascvjetanog cvijeća u vlastitom vrtu ili za uživanje u stvarnosti koje privlače poglede vani. Naravno, kraljica cvijeća, sa svojom velikom raznolikošću, beskrajna je tema u kojoj se mogu pozabaviti mnogim aspektima uzgoja ruža. U dva uzastopna članka želimo vam približiti svijet ruža i malo podignuti veo tajni njege ruža. Možete se uvjeriti da se većina sorti ovih prirodnih ljepota lako njeguje, ali ima ogroman dekorativni potencijal.

O podrijetlu i simbolici ruža već smo se raspitivali u drugom članku, danas detaljnije razmatramo različite vrste ruža i njihovu njegu. Ako ste pravi ljubitelj ruža, onda ste na pravom mjestu. Jer ovdje ima mnogo zanimljivih podataka o Kraljici cvijeća ……

 Ruža se smatra najljepšom ukrasnom biljkom u vrtu

ruže šarmantan ukras vrtne ograde

Vjerojatno ste već pročitali da se brojne sorte ruža uzgajaju, križaju, njeguju u vlastitom vrtu i u parkovima više od 2000 godina, a sve se to uvijek iznova čini s ciljem da ove vrtne ljepote budu još savršenije i dražesnije . Danas se svi ljubitelji ruža mogu diviti rascvjetanom sjaju više od 30.000 sorti ruža i birati između njih različite boje i arome cvjetova, oblike rasta i dizajn za svoj vrt.

Postoje hibridi koji nas ostavljaju bez riječi svojim sjajem i mirisom, pokazuju iznimnu raznolikost boja, gdje se paleta kreće od bijele do ružičaste i tamnocrvene do crne. Možete saznati više o razvrstavanju ruža prema boji ovdje čitati.

Sorte penjačice jednako su popularne kao i pokrovnost tla, one koje ukrašavaju vrtni zid i one koje ukrašavaju rešetke ruža. Pozivamo vas da uronite u svijet ruža i prikupite više informacija o ovim jedinstvenim ukrasnim biljkama u vrtu. U nastavku želimo predstaviti tri važne i raširene skupine ruža ovisno o njihovom izgledu, a to su ruže gljive, penjačice i grmlje. Dajemo vam i korisne savjete o njihovoj njezi kako biste mjesecima mogli uživati ​​u raznolikosti boja i mirisu ruža u vašem vanjskom prostoru. Naime od kraja svibnja do kasne jeseni …..

 Ruža je kraljica u gredici

ruže grm grm ruže kraljica cvijeća kao ukras u prednjem dvorištu

Cvjetne ruže i njihova njega

Ovo je prilično moderna skupina ruža koja je osobito popularna kod vrtlara amatera. Gredice rastu grmolike, visoke su do koljena i jednako uspješno ukrašavaju male vrtove, ali i velike parkove. Iznenađuju svojom raznolikošću boja, ovdje možete pronaći sorte od bijele do krvavo crvene. Također imaju veliki izbor cvjetnih oblika – često se mogu vidjeti vrlo različiti cvjetovi, na primjer veliki i mali, sferni i ravni, dvostruki i jednostavni. Više zanimljivih informacija možete dobiti u najbližoj cvjećarnici ili od vašeg cvjećara, ovdje samo želimo navesti nekoliko tipičnih sorti posteljnih ruža. Ovaj popis uključuje “Lions Rose”, “Tequila 2003”, “Neon” i “Rotilia”, “Yellow Meilove”, “Innocencia”, ali i klasike otporne na toplinu “Friesia” i Bonica82 “. Valja spomenuti i sorte otporne na kišu “Red Leonardo de Vinci”, “Rosenfee” i “Goldelse”. Vrste “Marie Curie”, “Margaret Merril” i “Friesia” odaju ugodan miris.

Savjeti za njegu posteljnih ruža:

– Ruže s gredicama preferiraju sunčana mjesta, nekoliko sorti također može dobro uspijevati u djelomičnoj sjeni.

– Odabrano mjesto treba biti prozračno, ali ni u kojem slučaju promajno.

– Tlo mora biti bogato hranjivim tvarima, dobro drenirano i umjereno teško.

– Posteljine se moraju rezati svake godine, najbolje u proljeće. Neke sorte ljeti jako intenzivno cvjetaju, te se tada također moraju rezati.

– Stalno uklanjajte ili odsijecajte mrtve izbojke.

 Godišnje obrezivanje ruža apsolutno je potrebno za njihov rast i cvjetanje

ruže Marie Curie u narančastoj boji

Penjanje ruža

Kao što mu ime govori, drveni ili metalni okvir apsolutna je obveza za pravilan rast ruža penjačica. Ova skupina ruža može se popeti i na zidove ili vrtne ograde gdje postoje pomagala za penjanje. Iako se ruže penjačice međusobno uvelike razlikuju po boji, ritmu cvatnje i obliku rasta, sa sigurnošću se može reći – savršene su za ozelenjavanje ograda, pergola, sjenica i cijelih zidova kuće. Posljednjih godina takozvani hibridni čaj postao je vrlo popularan jer raste vrlo obilno i brzo. Tipične, češće cvjetajuće sorte ruža penjačica su “Compassion” i Bienvenue “, dok su nekada cvjetale sorte” Bobby James “,” Wedding Day “i” Paul Noel “. Valja spomenuti i poznate sorte Liana Rose, Rambler Metanoia, Rambler Indigoletta i druge. Cvjetovi su im obojeni u bijelu, žutu, narančastu, crvenu pa čak i plavu boju, što je zapravo rijetkost.

Savjeti za njegu ruža penjačica:

– Više volite svijetla i sunčana mjesta;

– Ruže penjačice prve tri godine moraju se redovito zalijevati. Gnojidba je dovoljna jednom u ljeto;

– režu se stari i osušeni izdanci, uklanjaju se mrtvi cvjetovi;

– Posebno je potrebno donje područje penjačica zaštititi od mraza i preniskih temperatura zimi. U tu svrhu upotrijebite netkanu tkaninu ili staro lišće

 Sorte ruža su raznolike

ruže penjačice ruže u dvorištu

Grmove ruže

Ako nemate vremena za brigu o ružama, ali se ipak želite diviti ovim veličanstvenim ukrasnim biljkama u vlastitom vrtu, onda vam možemo preporučiti grmlje. To su posebno snažne sorte ruža koje rastu najmanje 1,50 m visoko. Neke sorte mogu doseći visinu od 3 do 3,5 m. Ruže grmlje oduševit će vas cijelo ljeto do kasne jeseni svojim veličanstvenim cvjetovima i snažnim mirisom. Otporne su na mraz i robusne su. Ove sorte uspijevaju na svijetlom, sunčanom mjestu i zahtijevaju redovito obrezivanje, najbolje u proljeće. To potiče njihov rast. Klasične sorte grmova ruža su: Lichtkönigin Lucia, Johannes Rau, Tascaria, Julia Renaissance i Certinia.

 Ruže grmlja uvijek u vrtu privlače pažnju

ruže Bonica u svijetlo ružičastoj boji

Savjeti za njegu grmova ruža:

– Odaberite sunčano i prozračno mjesto za grmolike ruže.

– Nikada ne sadite ove sorte ispod drveća, jer grmovima ruža treba puno sunčeve svjetlosti i topline.

– Ove grmove sadite u skupinama od tri ili 0,70 m jedna od druge.

– Omogućite ružama dobru opskrbu vodom i gnojivima.

– Zaštitite ukrasno bilje od štetočina i bolesti.

– Orezivanje ruža u proljeće opet je ovdje potrebno.

– Grmove ruže također je moguće orezati kako bi se postigli bolji oblici rasta. Ali to nije obavezno.

Naš dodatni savjet: Prilikom kupnje reznica ruže pazite da vrsta ruže koju želite nije podložna bolestima ili da je već oštećena. Inače, želimo vam puno zabave uz njegu ruža i nezaboravne trenutke vani u vašem vrtu punom mirisa ruže!

ruže kao ukras fasade kuće

ruže dizajniraju vrt s ružama

ruža sorte grm ruže u vrtu u nježnim bojama

ruža kraljica cvijeća prekrasan ukras

sorte ruža i njega ruže rezanje

Vrste ruža ruža penjačica ruža u vrtu

ruže penjanje ruže uljepšavaju vrt