Maćuhice – vrući cvijetni vrh koji ljeto donosi kući

Mrazna sezona ove godine traje iznenađujuće dugo. Naravno, to ima negativan utjecaj na naše omiljeno cvijeće. Mnoge tipične za ovu sezonu uopće se ne mogu iznijeti van. Drugi su jači i možemo ih premjestiti u vrt ili na terasu. Ova posljednja skupina uključuje i maćuhice. Sad ih možemo početi saditi, unatoč hladnom vremenu. Možda ćemo na ovaj način brže privući ljeto!

Neke od mnogih boja maćuhice su nježne i elegantne

ovo svijetloplavo super elegantno

Maćuhice i rogate ljubičice

Maćuhice se vrlo često brkaju s rogatim ljubičicama. Oboje trebaju vrlo različitu njegu. Maćuhice su stare dvije godine. Rogate ljubičice međutim, rastu tijekom nekoliko godina. Cvijeće maćuhice puno je robusnije od cvijeta “mlađe sestre”.

Nude mnogo širi izbor boja. Time možete “položiti” lijep, mekan tepih u vrt.

S druge strane, rogate ljubičice dostupne su u nekoliko, ali vrlo hrabrih boja. Mekši su i prikladniji za postavljanje naglasaka u vrtu i na terasi.

Prekrasna biljka može uspjeti i po lijepom vremenu

dramatične-boje-maćuhice

Odakle nam maćuhice??

Maćuhice naravno možemo sami posijati ako imamo vrt. Da bi neki mogli rasti ove godine, morali smo to učiniti prošlog ljeta. Ako ne, možemo ih nabaviti s tržišta. Tamo se mogu pronaći po povoljnim cijenama i u velikoj raznolikosti. Prilikom kupnje posebnu pozornost posvetite cvijeću. Najmanje jedno ili dvoje već bi trebalo biti otvoreno. Ako maćuhice kompaktno sjede u saksiji za cvijeće, imaju veće šanse za sjajan razvoj. Po tankoj strukturi i maloj veličini možete prepoznati biljke o kojima se ne brine dobro.

Tu su i crne maćuhice

crna maćuhica

Maknite se van

Kad mlade biljke narastu, mogu se premjestiti u vrt ili presaditi u veći lonac za cvijeće. U drugom slučaju stavili bismo neke štapiće ispod njih. Na taj su način pri nižim temperaturama poput ovog proljeća dobro izolirane i zaštićene.

Maćuhice mogu doseći do 25-30 cm, a nekoliko cvjetova raste jedan za drugim. To vam daje jarke boje vrtnih biljaka na otvorenom jako dugo.

Njega

Savjeta za održavanje koje treba imati na umu nije mnogo. Ovo cvijeće najbolje se razvija na punom suncu i relativno vlažnom tlu. Penumbra bi također radila. Tlo treba biti vlažno i obogaćeno humusom.

Maćuhicama možete stvoriti veliki vrt ili terasu

šik crna sadnica

Dizajnirajte terasu ili vrt s maćuhicama

Oni koji vole živahno ukrašavanje mogu pronaći mnogo ideja s maćuhicama na internetu. Napravite jednobojni “tepih” od jednobojnih maćuhica ili kombinirajte nekoliko boja.

Kontrasti saksija za cvijeće popularna su i učinkovita metoda. Maćuhice se često koriste u drvenim gredicama ili pletenim košarama, kao i pričvršćene na zidove ili zidove.

Kolač od maćuhica bio bi savršen za svaku proljetnu priliku

kolač s maćuhicama

Kulinarski užitak

Maćuhice izgledaju i ne samo da odlično mirišu. Njihovo se cvijeće može jesti. Naravno, ne biste se trebali prethodno ubrizgati, jer ćete u protivnom ugroziti svoje zdravlje. Prilikom kupovine svakako pitajte o tome jer vam je to važno. Sami po sebi nemaju toliko poseban okus, ali postoji mnogo mogućih kombinacija, na primjer s mesom ili s raznim desertima.

Dakle, ako si želite ove godine priuštiti izvrsnu ljetnu poslasticu čak i po hladnom vremenu, maćuhice su izvrsna ideja. Izgledaju ljupko, lako se brinu i robusni su i nude nekoliko mogućnosti dizajna. Svoju obitelj i goste možete razmaziti i velikim iznenađenjem iz vlastitog vrta.

Uljepšavanje šljunčanih staza

obogatiti šljunčane staze

Kombinacija ljubičaste i žute boje vrlo je popularna

plavo žuta popularna

Ponekad se ove biljke mogu koristiti i za širenje mistike

doista mistično

Cvjetni aranžmani s maćuhicama bili bi izvrstan dar

veliki poklon

Maćuhica žuto-narančaste boje

žuta maćuhica

Stepfeeder u učinkovitom loncu za cvijeće – izvrstan za svaku terasu

sjajna posuda od maćuhica

U pustinji

u-vrtu-na-livadi

Cvijeće stvara veliki kontrast pletenim košarama

košulja maćuhica

Cvijet može imati mnogo boja

sjaj boja

 Terasa puna saksija s maćuhicama

terasa odlične saksije za cvijeće

Na tržnici možete jeftino kupiti mnoge sorte cvijeća

mnogo maćuhica na tržištu

Vanjsko područje ukrasite visećim košarama

prekrasna viseća sadilica