Kako se travnjak može očuvati u izrazito suhim uvjetima?

Ljeto 2018. već ulazi u njemačku povijest kao izuzetno vruće ljeto. Trenutno još nije jasno, hoće li pobijediti i ekstremno ljeto 2003. godine – Poljoprivrednici, mještani i vlasnici vrtova trebali bi se, međutim, već nadati da se ovako nešto, nadam se, više nikada neće ponoviti. Nažalost, na to se ne možemo osloniti pa je jedno od pitanja koje se postavlja vlasnicima vrtova kako vlastiti travnjak u vrtu treba izdržati sušu. Evo nekoliko zanimljivih savjeta koji će vlasnicima vrtova pomoći da se snađu.

Travnjak zelen

Slika 1: Bujni zeleni travnjak: san svakog vrtlara iz hobija. Ali što učiniti kada je izrazito suho? U tom slučaju potrebne su mjere intenzivnije njege.

Kako se travnjak može unaprijed pripremiti za sušu??

Koliko se travnjak u vašem vrtu može nositi s vremenskim stresom odlučeno je već u proljeće. Oni koji se brinu za travu shodno tome dobivaju mnogo otporniji travnjak i mogu se dulje radovati bujnoj zeleni kod kuće. Važni koraci za njegu u proljeće su:

  • Kosite travnjak pravilno: Kosidba travnjaka važna je mjera održavanja koju treba provoditi jednom tjedno između ožujka i listopada. Idealno bi bilo da vlasnici vrtova kosite kada su vlati trave visoke približno 8-10 centimetara. Na taj način mogu se prikladno rezati na 4 cm. S druge strane, kraći rez osigurava da se korijenje može oštetiti, a trava prelako izgorjeti. Međutim, ako dopustite travnjaku da raste predugo, riskirate i smeđu boju.
  • Uklonite korov: U jesen i proljeće, nažalost, nije neuobičajeno da se korov proširi travnjakom. Time natječaj travnjaka postaje njegovo mjesto i slabi ga. Upravo je zbog toga osobito važno u proljeće ožiljiti zelenu površinu. Vlasnici vrtova koriste scarifier za prodiranje u gornje slojeve tla travnjaka i uništavanje korijenske mreže odgovarajućeg korova. Mahovina se također može boriti na ovaj način. Istodobno se travnjak prozračuje, što također ima pozitivan učinak.
  • Gnojiti travnjak: Posebna gnojiva za travnjak sadrže sve hranjive tvari potrebne travnjaku za rast i napredovanje. No, to ovisi o pravom trenutku, ravnomjernoj raspodjeli gnojiva. Iz tog razloga najučinkovitije je ravnomjerno nanositi gnojivo posebnim posipačem. Ako i gnojite prije skarifikacije na oblačan dan u ožujku, možete iskoristiti druge prednosti. Hranjive tvari u gnojivu prenose se izravno kroz sljedeći pljusak. To čini zelenu površinu robusnijom protiv “napada” štetočina i drugih biljaka. Primjena vapna pomaže i protiv mahovine.

Uz dobru njegu travnjaka, vrtlari mogu postaviti temelje za jak i izdržljiv travnjak što je ranije moguće u godini. Bilo gnojivo ili sjeme za sjetvu travnjaka – tu bi trebali biti ljubitelji vrtlarstva oslonite se na kvalitetne proizvode od profesionalaca. Dobro gnojivo ovdje definitivno može promijeniti.

Održavanje travnjaka kad je suh

Travi je potrebna voda – još više kad je suha

Posebno tijekom dugih sušnih razdoblja, travnjak u vrtu treba odgovarajuće zalijevati ako ne bi trebao izgledati smeđe i osušiti se u roku od nekoliko dana. Naravno, to se odnosi i na ostale biljke u vrtu, iako ovdje mogu postojati znatne razlike. No, što treba uzeti u obzir pri zalijevanju, a što izbjegavati? Najbolji savjeti za zalijevanje travnjaka na prvi pogled:

  1. Pravo vrijeme za zalijevanje

Kad slijedi jedan suh i vruć dan, najbolje vrijeme za zalijevanje je rano jutro. Na taj način manje vode isparava, a korijenje vrlo učinkovito upija tekućinu. Dakle, može doći sljedeća vrućina i travnjak je pripremljen. Preporučuje se da se travnjak zalijeva 2-3 puta tjedno u slučaju velike suše.

zalijevati travnjak

  1. Bolje je zalijevati intenzivnije

Druga se točka odnosi na intenzitet navodnjavanja. Važno je da korijenje travnjaka dobije vodu na dubini od 15 cm. Iz tog razloga intenzivno zalijevanje treba provoditi ujutro. Ako želite biti na sigurnoj strani, iskopajte lopatom travnjak i provjerite je li i korijenje vlažno.

  1. Ispravno postavite prskalicu

Posebno kod intenzivnog navodnjavanja, vrlo je važno ne trošiti vodu bez potrebe. Iz tog razloga, vlasnici vrtova trebali bi pažljivo provjeriti gdje se nalaze prskalice za travnjak. Ako zanemariv dio vode zaobiđe travnjak zbog lošeg položaja, to može brzo postati skupa stvar.

Obratite li pažnju na ove točke, svom travnjaku ćete posvetiti upravo onu pozornost koja mu je potrebna u posebno vrućim danima.

Pažnja: U ekstremnim vrućinama i dugim sušnim razdobljima, vlasti imaju pravo koristiti vodu za piće zabranjujući navodnjavanje vrta. To je važno kako ne biste preopteretili cijevni sustav i sustave filtera. U takvim slučajevima, odgovorni okrug mogao bi na kraju izreći novčanu kaznu ako vlasnici vrtova postupe protiv toga. To se može riješiti prikupljanjem kišnice u prvih nekoliko mjeseci u godini. Bilo da se radi o bačvi za kišu ili čak spremniku za kišnicu – na ovaj način se može uštedjeti voda, a ciklus vode na kraju je manje opterećen.

 Kosilica crvena

Slika 2: Pravilna njega travnjaka osigurava da se travnjak može bolje nositi s vodenim stresom i da se brže oporavlja nakon suše. Unatoč tome, navodnjavanje je vrlo važno kada je izuzetno suho.

Uz pravilnu njegu travnjaka proći će i suša

Suša s ekstremnom sušom ne muči samo nas ljude. Vrt kod kuće također pati od vrućine i nedostatka kiše. To se posebno odnosi na travnjake, koje ekstremna suša može brzo odbaciti s kursa. S druge strane, izgleda malo bolje ako su vlasnici vrtova već u proljeće profesionalno pristupili njezi travnjaka. Uz dobru gnojidbu, redovito obrezivanje i uklanjanje korova, vrtlari amateri već su zaradili pola uspjeha.

Ipak, vlati trave će u nekom trenutku trebati odgovarajuće navodnjavanje. Između dva i tri puta tjedno dobra je mjera u ekstremnoj suši. Ako se najvažniji aspekti pravilno uzmu u obzir, vrtlari i travnjaci također će preživjeti sljedeću sušu.

Izvori slika:

Slika 1: @ MabelAmber (licenca CC0) / pixabay.com

Slika 2: @ Alexas_Fotos (licenca CC0) / pixabay.com

plijevljenje travnjaka