Kako se možete boriti protiv paukovih grinja? – nekoliko korisnih savjeta i trikova

Imate li paukove grinje u svom vrtu ili na sobnim biljkama i tražite načine za njihovo suzbijanje? Pauk grinje su zapravo među najčešćim štetočinama koje se nalaze u vrtovima. Međutim, ne samo da zaraze biljke na otvorenom i u vrtovima, već i sobne biljke. Sitni štetnici mogu biti vrlo razorni, osobito u stakleniku. Dakle, paukove grinje mogu brzo nanijeti veliku štetu, što možda već znate iz vlastitog iskustva. Borba protiv grinja može biti uspješna ako ih otkrijete što je prije moguće, prepoznate ih i neutralizirate odgovarajućim kućnim lijekom. Korisne informacije o tome možete pronaći u sljedećim …

Borba protiv paukovih grinja – korisni savjeti i trikovi

Borite se protiv grinja Otkrijte paučine

Kako možete uočiti paukove grinje?

Pauk grinje zapravo nisu insekti, već paučnjaci koji pripadaju istoj obitelji kao i krpelji i škorpioni. Grinje stvaraju kolonije na donjoj strani lišća biljke. Ulaze u biljku probijajući lišće i isisavajući sokove sve dok lišće ne požuti ili potpuno otpadne s biljke.

Pauk grinje uspijevaju na vrućim, suhim područjima i mogu brzo napasti biljke. Mogu biti toliko razorni i brzo se širiti da mala mjesta zaraze vrlo brzo mogu postati velika populacija.

Pauk grinje su zapravo paučnjaci

Borba protiv paučina kako izgledaju paukove grinje

Ako se želite riješiti grinja, morate ih prvo identificirati. Ako pomno pogledate zahvaćene biljke, vidjet ćete sitne crvene ili bijele mrlje na biljci koje se kreću. Ovo su same grinje. Ako ih pogledate pod povećalom, paukove grinje izgledaju crvenkastosmeđe ili mogu biti žute i zelene. Tijekom napada paukove grinje, na donjoj strani lišća biljke pojavljuju se mreže. Ova tkanina je bijela i ima strukturu nalik pamuku. Nakon što identificirate zarazu, morate odmah izolirati zaražene biljke i suzbiti grinje.

Pauk grinje nalazi se na donjoj strani lišća biljke

savjeti i ideje kako se boriti protiv grinja

Jasno se vidi bijela tkanina nalik pamuku

Paukove grinje bore se s odgovarajućim sredstvima

Zanimljive činjenice o paukovim grinjama

Paukove grinje prezimljuju kao jaja koja se pričvršćuju na lišće ili koru zahvaćene biljke. U proljeće se šestokrake ličinke počinju izlijegati i hraniti. Kad se dobro razviju, nalaze sklonište mitarenjem. Tada se pretvaraju u potpuno odrasle grinje. Proces pretvaranja ličinke paukove grinje u odraslu grinju može potrajati samo pet dana. U vrućim i suhim uvjetima ženke grinja mogu proizvesti preko 300 jaja dnevno nakon parenja.

Pauk grinje mogu napasti i lišće i cvijeće

Pauk grinje bori se protiv biljaka paučina

Pauk grinje klizi od biljke do biljke na vjetru. Koriste svoju mrežu (pamučne stvari na donjoj strani lišća) za vožnju po povjetarcu. Ova vrsta kretanja omogućuje paukovim grinjama da prošire svoj teritorij kako bi dospjele prilično daleko.

Paukove grinje su sićušne i teško se mogu vidjeti golim okom

Paukove grinje bore se s donjom stranom lišća

Budući da su paukove grinje jedva dovoljno velike da se vide golim okom, mogu upasti u vrt, a da to niste na vrijeme primijetili. Stoga provjerite na donjoj strani lišća biljke male bijele ili crvenkaste mrlje i potražite oštećenja na lišću. Ako pronađete paukove grinje, odmah poduzmite potrebne korake za njihovu ranu kontrolu.

Ovako može izgledati zaraza paukovom grinjom

Pauk se bori protiv paučine prirodnim sredstvima

Kako se možete boriti protiv paukovih grinja?

Borba protiv zaraze paukovim grinjama zahtijeva određeni trud i strpljenje. Međutim, ako ga uočite dovoljno rano, možete se boriti protiv malih pauka prirodnim ili kemijskim otopinama.

Koje kućne lijekove možete koristiti za borbu protiv paukovih grinja??

Prirodan način liječenja vašeg vrta od grinja je izoliranje zaraženih biljaka i poškropljenje vodom kako bi se grinje doslovno bacile s biljke i utopile. Kako bi se ovom metodom obuzdala zaraza grinjama potrebno je nekoliko rundi liječenja jer neke grinje uvijek prežive. Drugi prirodan način liječenja zaraze paukovim grinjama je kupnja bubamara u vrtnom centru i njihovo puštanje u blizini zaražene biljke ili biljaka.

Bubamare su prirodni protivnik paukovih grinja u divljini

Pauk grinje bori se protiv bubamara prirodnim sredstvima

Listove napadnute biljke nekoliko puta biste trebali poprskati vodom

Pauk se bori protiv prirodnih sredstava za vodu

Borite se protiv paukovih grinja neemovim uljem

Neki od uobičajenih tretmana ubijaju sve insekte, ne samo paukove grinje. Međutim, postoje neki tretmani koji su posebno učinkoviti za paukove grinje. Ulje neema (organski insekticid napravljen od indijskog stabla neema), insekticidno ulje i miticid posebno su učinkoviti u suzbijanju paukovih grinja.

Da biste koristili ulje neema ili neko drugo insekticidno ulje za liječenje paukovih grinja, najprije uklonite svu mrežu paučine s donje strane lišća jer one mogu zaštititi sitne grinje od ulja.

Ulje neema – organski insekticid napravljen od indijskog stabla neema

Paukove grinje se bore protiv ulja neema prirodnim sredstvima

Upute za uporabu potražite na naljepnici vašeg insekticidnog ulja. Da biste upotrijebili ulje neema protiv paukovih grinja, pomiješajte tekućinu koja se sastoji od jedne žličice ulja neema po litri vode ili što god piše na etiketi vaše boce. Upotrijebite toplu vodu i ostavite da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi. Pazite da voda bude zaista topla, a ne vruća jer previsoke temperature mogu smanjiti učinkovitost ulja neema. Kako bi se ulje neema zaista pomiješalo s vodom, morate dodati tenzid. Najčešći tenzid koji imate pri ruci je sapun za posuđe. Koristite samo četiri ili pet kapi po litri vaše smjese.

Pauk grinje viđene pod krpom

kako se boriti protiv paukovih grinja domaći lijekovi

Nakon što pripremite mješavinu, raspršite raspršenim biljkama pomoću raspršivača. Pazite da tekućina dođe do vrha i dna lišća.

Ponovite gornji tretman jednom u 10 dana kako biste zaštitili svoje biljke od paukovih grinja. Međutim, prestanite koristiti ulje neema ako imate još tri tjedna za berbu (ako su vaše biljke jestive). Ulje neema toliko je moćno da zapravo može utjecati na okus vaših biljaka.

Dakle, na ovaj način možete suzbiti grinje u svom vrtu ili sobnim biljkama. Budite ipak strpljivi. Koju god metodu liječenja odabrali, bit ćete uspješni!

Kad paukove grinje napadnu vaše biljke …

kako se boriti protiv ideja o kućnim lijekovima od paukovih grinja