Kako pripremiti svoj ukrasni vrt za ljeto!

Kako biste cijelo ljeto uživali u prekrasnom sjaju cvijeća u vlastitom ukrasnom vrtu, sada biste trebali učiniti mnogo. S jedne strane, prvo imate sjajnu priliku biti aktivni na svježem zraku, a s druge strane vaše će veselje u vrtu kasnije biti još veće. Jer ćete biti kreator i čuvar vlastitog vrtnog raja. Kako bismo vam u tome pomogli, za vas smo danas pripremili neke važne vrtlarske savjete. To će vam također pomoći da optimalno pripremite vrt za nadolazeće ljeto.

Pomoću ovih vrtlarskih savjeta stvorite vlastitu snagu cvijeća u ukrasnom vrtu

ukrasni vrt ljeto

Vratite travnjak u formu

Počnimo s travnjakom. Jer nije mu bilo lako u dugoj zimi. Nakon što snijeg i mraz konačno nestanu, vaš travnjak definitivno mora vratiti snagu. Stoga prvo uklonite mahovinu i sve grančice i lišće. Bilo bi idealno okomiti travnjak ručnim alatom ili kosilicom i sijati novu travu na čistim površinama.

Sada će se koristiti dugoročna gnojiva. Zalijevajte umjereno i izbjegavajte zalijevanje.

S ručnim vertikulatorom ovaj posao možete obaviti u trenu

Ukrasite ukrasni vrtni travnjak

Odrežite trajnice i grmlje

Sada ili najkasnije nakon što su ledeni sveci sredinom svibnja pravo vrijeme za uklanjanje zaštite od mraza s grmlja i trajnica. Obrezivanje bi se također trebalo odvijati otprilike u to vrijeme. Od kraja ožujka do sredine travnja trebali biste odrezati ruže, kao i lavandu i ružmarin. Prilikom obrezivanja bilo bi idealno da se tlo samo malo osuši. Zatim ga olabavite oko ružinih stabljika pomoću viljuške za ruže. Time se osigurava bolja ventilacija korijena. Naravno, nove ruže možete saditi i u ukrasnom vrtu.

Pri obrezivanju najbolje je koristiti vrtlarske rukavice

Pripremite ruže za obrezivanje ukrasnog vrta

Obradite krevete

Svi vrtni kreveti s nestrpljenjem očekuju buđenje novog života na proljeće. Njima sada treba posvetiti posebnu pozornost. Dakle, iskopajte tlo i duboko ga olabavite vilicom za kopanje ili malim lopatom. Uklonite sve korove uključujući dosadno korijenje i grabuljom izmrvite zemlju. Sada je pravo vrijeme za poduzimanje potrebnih mjera opreza protiv puževa.

Najbolje je ostaviti pod da se malo odmori nakon obrade kako bi važni mikroorganizmi mogli izaći na površinu. Robusnije biljke i cvijeće, poput gipsofile i nevena, mogu se sijati na otvorenom od ožujka do travnja. One osjetljivije poput nasturtiuma, na primjer, treba dati prednost u zdjeli s kompostom za sjetvu na blagoj temperaturi i umjerenoj vlažnosti. Prozorska daska je idealna za to. Pobrinite se da komadiće povrća opskrbite kompostom.

Površina tla se grabuljama finije obrađuje

Ukrasna vrtna zemlja s grabuljama se raspada

Posadite ljetno cvijeće

Lukovice i gomolje ljetnih cvatova trebali biste posaditi u tlo najkasnije do sredine svibnja. Nakon početka cvatnje, vaš ukrasni vrt treba nadopuniti kako bi ponovno zasjao u bujnom cvatu. Dalije, ljiljani, anemone, stepske svijeće, kuglasti poriluk i kane … popis najpopularnijeg ljetnog cvijeća dugačak je. Možete odabrati one koje vam se najviše sviđaju i točno ih održavati prema svom profilu. Male košare s biljkama štite sočni luk od voluharica. Zlatno pravilo pri sadnji glasi: lukovice i lukovice treba saditi dva puta dublje u tlo od vlastite visine.

Biljke u saksiji sada se također mogu polako premještati van. Ako je moguće, ostavite ih na stubištu ili pod nadstrešnicom nekoliko dana kako bi se polako prilagodili vremenu.

Iz malih lukovica i gomolja uskoro će niknuti lijepo cvijeće

Sadnja ukrasnog vrta s ljetnim cvijećem

Ukrasni vrt sadi dvostruko biblijsko cvijeće

Održavajte vrtno jezerce

Ako već imate svoje vrtno jezerce, definitivno će ga na proljeće morati ponovno očistiti i začiniti. Sretne će biti i ribe i žabe. Prvo što trebate učiniti je odrezati trave i druge izrasline oko ribnjaka na visinu od četiri centimetra. Mulj koji se skupio na dnu ribnjaka najbolje se usisava posebnim vakuumom za mulj u ribnjaku. Ipak, ostavite ga malo u jezercu kako ekosustav ne bi postao neuravnotežen. Digestirani mulj također je vrlo prikladan kao prirodno gnojivo za ukrasni vrt. Osim toga, uklonite sve plutajuće ostatke lišća i biljaka s površine vode mrežom za slijetanje. potpuna!

Vaš vrtni ribnjak ponovno će zasjati u punoj ljepoti

ukrasni vrt s vrtnim jezercem

S pravim vrtnim savjetima možete ponovno pokrenuti svoj prekrasan ukrasni vrt

ukrasni vrtni savjeti u proljeće

Provjerite svoje vrtne alate i opremu na vrijeme za novu vrtlarsku sezonu

Iskopavanje tla u ukrasnom vrtu priprema za ljeto

Posebno biste trebali biti oprezni pri obrezivanju voćaka

obrezivanje voćki ukrasni vrtovi vrhovi

Prije presađivanja temeljito očistite stare saksije kako biste spriječili širenje štetočina

Tagetes se presađuje u ukrasni vrt

I tako ništa ljeti ne stoji na putu vašoj vrtnoj sreći!    

Ukrasni vrt pripremite za ljeto