Izvorni zaslon za privatnost u vrtu – udoban vanjski prostor za sjedenje

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnom krajoliku, vanjski dnevni boravak

Udoban povjerljiv prostor za sjedenje u vrtu

Pojam “vrtna soba” naći ćete u gotovo svakoj knjizi o dizajnu. Dizajneri vide vrt kao produžetak kuće – kao pozornicu za život. I kao u kući, zidovi su potporne točke koje definiraju vrtnu sobu.

Prema dizajneru, zid je okomita konstrukcija visoka oko 1 metar.

Zidovi se mogu graditi, nadograđivati ​​ili ih se može spojiti u sredini pričvršćivanjem biljaka penjačica na pletenu konstrukciju. Uz toliko mogućih mogućnosti i uporabe zidova, čovjek je spreman isprobati različite varijacije bez razmatranja praktičnih razmatranja.

Razmislite o izgledu – izvornoj zaštiti privatnosti u vrtu

Izvorni zaslon za privatnost u vrtu landchafz masivno drvo

Mora postojati logična komunikacija između zidova i stila kuće, njezinog namještaja i ostatka vrtnih elemenata. Na primjer, ograda od okruglog drveta ne odgovara danom stilu.

Zidovi, koji su tu samo iz estetskih razloga, i dalje moraju odgovarati ostatku vrta, bez obzira na to koliko je vrt eklektičan.

Razmislite o svrsishodnosti. Važno je da su materijali, veličina, položaj, trajnost i održivost zidova, živica ili ograda prikladni za njihovu namjenu. Radi vaše sigurnosti, ponekad je potrebno osigurati zidanje ili visoku željeznu ogradu. Možete postići tajnost inteligentnim rješenjima iznad ograde, tako da se izbjegnu znatiželjni pogledi. Svemirske rešetke zahtijevaju određenu masu stabilnog tla kako bi izdržale silu gravitacije.

Osigurajte granice

Izvorni zaslon za privatnost u prostoru za sjedenje u vrtnom pejzažu

Najprikladnije mjesto za vrtni zid ili ogradu je uz liniju posjeda. U brojnim sličnim kućama na istoj parceli obično se preferiraju jednostavne drvene ograde zbog svoje jednostavnosti. Ovo rješenje je dobro za izvođača, ali ima malu estetsku vrijednost.

Još jedna prednost zidanih zidova je njihova čvrstoća i nepropusnost, tako da mogu prigušiti svaki zvučni val.

Jednostavna drvena konstrukcija uopće nije loša, osobito za vlasnike kuća s opuštenim vrtom

Izvorni zaslon za privatnost u vrtu krajolik drvene ploče drveće

Ako drvene daske jednostavno postavite vodoravno, mijenja se od banalnog do neočekivanog izgleda, bez dodatnih troškova. Uz ploču s kredom za djecu (ili za odrasle koji se žele zabaviti s njom) dobivate osjećaj razigranosti.

Shema boja slobodnog prostora

Izvorni zaslon za privatnost u vrtu. Osvjetljenje krajolika

Budući da su zidovi dominantni element u vrtu, koji je tu tijekom cijele godine, mogu se uzeti u obzir u shemi boja otvorenog prostora. Naravno, mora se uzeti u obzir i dugoročno održavanje. Ovaj topli zid u jugozapadnom stilu savršeno se slaže s cvjetnom nijansom zlatnog stolisnika (Achillea sp), a vrata su u skladu s hladnom nijansom mačje metvice (Nepeta sp) i škabioze (Scabiosa sp)

Suvremeni izgled možete lako postići zamjenom drvenih ploča pločama od valovitog željeza

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnoj pejzažnoj metalnoj vrtnoj ogradiRitmički valovita površina nadopunjuje okomite biljke poput trske (Thamnochortus insignis) u jednostavnom, elegantnom kutu dvorišta, graciozno.

Napomena: Građevinski propisi mogu imati ograničenja u pogledu visine zidova i ograda. Dopustite sebi prvi savjet prije nego što se na to odlučite.

Napravite privatnu sobu

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnom pejzažu namještaj od ratana za zaštitu od sunca

Ako već imate drvenu ogradu koja nije posebna i za koju bi bilo potrebno previše vremena promijeniti, možete je kamuflirati zelenim biljkama. Lišće ima živost koja se ne može postići izgrađenim zidovima. A ako sliku nadopunite cvijećem, mirisima i pticama koje lete, jasno je zašto dizajneri često koriste ovo hortikulturno rješenje.

Naravno, postoje i neke loše strane. Neke biljke ne traju vječno, ponekad samo nekoliko mjeseci. Dugoročni uspjeh s biljkama u vašem privatnom prostoru ovisi o vašim hortikulturnim vještinama. Osim toga, ne biste trebali imati kućne ljubimce i moći liječiti bolesti biljaka. Također biste trebali znati da biste trebali odvojiti vrijeme za odsijecanje novog rasta i živicu.

Mirno raste

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnom krajoliku zelenom području cvijeće crveno

Lagani povjetarac dobrodošao je za toplog dana, ali snažni vjetrovi mogu onemogućiti čitanje novina za stolom na trijemu. Prije izgradnje vjetrobrana, bez obzira na to je li izgrađen ili kultiviran, najprije morate razumjeti dinamiku kretanja zraka.

Dakle, ako vjetar izaziva turbulencije na vašem trijemu, vaši su napori bili učinkoviti samo na kratkoj udaljenosti. Morate tražiti bolju strategiju za postupno isključivanje vjetra izgradnjom elemenata. Na vjetrovitoj strani vrta uzgajajte biljke do koljena poduprte biljkama do ramena, a zatim biljke do glave. Na kraju postoji još viši zid ili ograda ako je potrebno. To stvara laminarni tok i tako imate veću mirnu zonu u kojoj možete uživati ​​u svom vrtu.

Ako nemate dovoljno prostora za vrhunsko rješenje, dijagonalna ploča uz ogradu poboljšala bi učinkovitost vjetrobrana. Druga strategija nije blokiranje vjetra, već puštanje da filtrira, to možete postići uzgojenim grmljem ili biljkama penjačicama koje propuštaju zrak.

Podijelite svoj prostor

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnom pejzažu rešetkastom drvenom ogradom popločanom stazom

Bez obzira na to je li vaš vrt mali ili velik, njegova podjela na manje dijelove – svaki sa svojim granicama i individualnošću – čini da izgleda veće. Jednostavno rješenje je postaviti pregradu koja aludira na zasebnu prostoriju i služi kao kapija. U vrtu na slici otvorena drvena rešetka služi i kao podloga za dominantni fokus.

Zamislite ovaj prostor za sjedenje usred livade

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnom krajoliku, vanjski dnevni boravak

 Sigurno ih ne biste nazvali udobnima. No, kad je okružen biljkama penjačicama i u bogatom zelenilu, to je intiman prostor u kojem možete satima razgovarati i opustiti se.

Napomena: Za privatnu sobu u kojoj možete nesmetano jesti ili čitati, ne trebate ništa više od živice ili zida visoke 1,5 metra. Na većim nadmorskim visinama možete se osjećati klaustrofobično. Tako možete jednostavno upravljati i rezanjem.

 Vaš bi vrt trebao izgledati kazališno?  

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnom pejzažu s rasvjetnim kaminom

Nema problema! Tijekom dana ovaj vrt ima svježu, arhitektonsku individualnost. No noću je ovo dvorište čaroban prostor. Pjeskareno staklo raspršuje pozadinsko osvjetljenje, podsjećajući na čaroliju sumraka pri zalasku sunca.

Povećajte wow efekt

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnom pejzažnom bazenu narančasta moderna stijena

Sam zid može glumiti zvijezdu, ukrašen odvažnim bojama ili izrađen od inovativnih materijala ili postavljen kao galerija za umjetnička djela.

Fokus u ovom suvremenom tropskom krajoliku je narančasti zid s crvenom bugenvilijom.

Ako na zidove gledamo kao na umjetnost, ne bismo trebali zaboraviti ni bojeIzvorni zaslon za privatnost u vrtnom krajoliku drvena ograda šarene ploče

Ova eklektična luckasta drvena rešetka izrađena je od recikliranih ploča. Provjerite ima li takvih materijala u vašem vrtu i upotrijebite maštu.

Dizajnirajte živicu svoje imovine kao umjetničku galeriju kroz čuda vertikalnog hortikulture

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnom krajoliku okomitih zidnih prozora

 Postoji širok raspon zidnih sadilica za DIY. Postoje hidroponski sustavi s ugrađenim sustavima za navodnjavanje ili vrećama, a izrađeni su od saća ispunjenih mješavinom za lončenje. Biljke koje se mogu uzgajati su sukulenti, egzotične orhideje, bromelije, trave, mahovina, jestive biljke i bilje.

Popravite nagib

Izvorni zaslon za privatnost u vrtnom krajoliku, travnjak za rubne kamene površine

Nagnute parcele predstavljaju izazov stjecanja dovoljno obradivog ravnog prostora kako bi život na otvorenom postao praktičan. Budući da su potporni zidovi vrlo uočljivi i često masivni, morate paziti da upotrijebljeni materijali odgovaraju ostalim elementima.

Zidovi od prirodnog poljskog kamena ili riječnog kamena logičan su dodatak trijemu od kamenih pločica. Viši zaštitni zidovi koje građevinske dozvole i nacrti zahtijevaju često su izrađeni od betonskih blokova, a ne najpoželjniji materijal za vaše dvorište. Izgled se može poboljšati kamenom, ciglom ili pločicama ili oblogom od obojene ili teksturirane štukature ili gipsa u Parizu.

Potporni zidovi izvrstan su način da pokažete svoj hortikulturni talent

Izvorni zaslon za privatnost u vrtu krajolik trava biljni kamen

Tamo se mogu uzgajati biljke koje bi inače ostale nezapažene. Za to su sasvim prikladni ružmarin, zvončić, ruže ili klobuka.

Padine je teško obrađivati. Često tlo nije dovoljno duboko da korijenje raste. Potražite savjet od lokalnih stručnjaka i poboljšajte tlo. Osigurajte dobru drenažu iza zida poroznim šljunkom umotanim u vrećaste filtere i dubokim rupama za ispuštanje viška vode iz zone korijena. Oslonite se na domaće biljke koje su već prilagođene lokalnim uvjetima.