Drvo rupčića – sitnice, značajke i povijest

Kad cvjetaju rupčići, priredili su spektakularnu predstavu. Drvo rupčića također poznato kao stablo golubova rijetko je i izvrsno stablo s velikom poviješću. Čitajte dalje kako biste bolje upoznali ovo jedinstveno drvo.

Drvo rupčića – Poznajete li ovo jedinstveno drvo?

Rupčić stablo golub Davidia involucrata vrtno drveće

Rupčić stablo golub Davidia involucrata povijest i njega

Drvo rupčića – sjajno cvjetajuće drvo iz Kine

Drvo rupčića zasigurno će privući pažnju u vašem vrtu. Ovo listopadno drvo u proljeće je prekriveno crvenim cvjetovima, uokvirenim velikim bijelim privjescima.

Drvo golubova lijep je pogled u svakom vrtu

Rupčić drvo golub Davidia involucrata rascvjetani sjaj

Botanički naziv

Drvo rupčića jedina je vrsta u rodu i poznato je kao Davidia involucrata. Postoje dvije različite sorte: D. involucrata var. Vilmoriniana i D. involucrata var. Involucrata. Ime Davidia seže do francuskog misionara po imenu otac Armand David.

Botaničari ovaj rod pripisuju obitelji Nyssaceae (Tupelo), Cornaceae (drijen) ili Davidaceae.

Davidia involucrata botanički je naziv stabla rupčića

Rupčić stablo golub Drvo Davidia involucrata botanički naziv

Drvo golubova cvjeta u svibnju i lipnju

Rupčić stablo golub Davidia involucrata Kina

Veličina i oblik

Drvo rupčića visoko je 8 do 15 metara, a široko 7 do 12 metara. Formira piramidalnu krunu koja postaje šira i zaobljenija. Poput mnogih drijena, mali cvjetovi okruženi su velikim, upadljivim kremastim bijelim listovima. U slučaju Davidia involucrata, oni izgledaju kao golubova krila ili rupčići.

Ovako izgledaju privlačni kremasti bijeli listovi stabla

Rupčić drvo golub stablo Davidia involucrata cvijeće

Rupčić stablo golub Davidia involucrata bracts bijela

Listovi, cvjetovi i plodovi

Oko svakog cvijeta mogu se vidjeti dva brakteja različite veličine. To su zapravo listovi. Veće od njih dvoje dugačko je oko 20 centimetara, manje obično samo polovicu veličine. Razdoblje cvatnje počinje u svibnju i traje oko tri tjedna do mjesec dana. Cvjetovi sami po sebi imaju pljesniv miris sličan glogu koji je izrazit, ali nikako neodoljiv.

Plodovi stabla rupčića promjera su dva do tri centimetra. To su koštičavi plodovi sa zelenom kožom.

Ovako cvijet detaljno izgleda

Rupčić stablo golub stablo Davidia involucrata cvjetanje

Listovi stabla su zeleni u proljeće i ljeto 

Rupčić stablo golub Davidia involucrata lišće

Koštuničavo voće sa zelenom ljuskom

Rupčić stablo golub Drvo Davidia involucrata

klima

Drvo rupčića dovoljno je izdržljivo, ali preferira toplo, zaštićeno mjesto na suncu ili u djelomičnoj sjeni. Tlo bi trebalo biti blago kiselo do alkalno, po mogućnosti ilovasto, propusno i ne previše suho. Međutim, stablo golubova osjetljivo reagira na preplavljivanje i zbijanje tla. Najbolje je odabrati mjesto u svom dvorištu koje ima dobru drenažu.

Međutim, golub može napredovati i u vašem vrtu 

Rupčić drvo golub Davidia involucrata vrtno stablo

Razmnožavanje i obrezivanje

Razmnožavanje se može obaviti klijanjem sjemena ili uklanjanjem reznica tvrdog drva. Drvo će više cvjetati ako je izniklo iz reznice.

Ovom stablu obično nije potrebno obrezivanje osim općeg održavanja, koje uključuje uklanjanje mrtvih, bolesnih ili oštećenih grana.

Na ovom drvetu obično nema problema s štetočinama ili bolestima.

Uživajte u istinskoj ljepoti prirode 

Rupčić stablo golubova u cvatu, Davidia involucrata

Drvo rupčića – uzbudljiva priča

Davidia involucrata dolazi iz Kine i nazvana je po prvom zapadnjaku koji je opisao drvo rupčića, francuskom redovniku po imenu Père Armand David koji je dugo radio u Kini. Također je dao ime grmu leptira Buddleia davidii. Otac David otkrio je jedno drvo rupčića 1869. godine, ali nije mogao poslati sjeme natrag u Europu.

Drvo rupčića zapravo ima zanimljivu povijest

Rupčić drvo golub Davidia involucrata povijest

Drugi zapadnjak koji je otkrio drvo rupčića u Kini bio je irski liječnik i botaničar Augustine Henry 1888. Henry nije poslao sjeme ni u Europu, ali je njegov opis dao jednog od najuspješnijih vrtlara tog doba, Engleza po imenu Sir Henry Veitch, ozbiljna želja za biljkama.

Père Armand David prvi je otkrio i opisao drvo rupčića

Rupčić drvo golub Davidia involucrata karakteristike

1899. Veitch je poslao mladog E.H. Wilson u Kinu kako bi donio drvo rupčića u Europu. 23-godišnji istraživač biljaka nikada nije putovao u inozemstvo, ali je preuzeo misiju. Zahvaljujući karti koju je napravio Augustine Henry, Wilson je prešao 1500 milja kako bi pronašao isto drvo. No usamljeno je drvo srušeno. Obeshrabren, ali nije poražen, Wilson je krenuo dalje i na kraju pronašao još drveća. Godine 1901. vratio je stotine sjemena u Veitch. No, slava da je prvi nabavio željeno drvo ne pripada njemu.

Rupčić stablo golub Davidia involucrata

Veitch i Wilson nisu ni znali da je četiri godine ranije francuski misionar u Kini Père Paul Guillaume Farges poslao 37 sjemena Davidije natrag u Francusku. Jedno od drveća proklijalo je u arboretumu Mauricea de Vilmorina 1899. godine. Cvjetala je 1906. godine. Tek 1911. godine Veitch stabla su počela cvjetati.

I tako se možemo čuditi lijepo rascvjetalom drvetu rupčića u Europi.

Gozba za oči!

Rupčić stablo golub stablo bijeli listovi