Borite se protiv voluharica prirodnim sredstvima, radi zdravlja i prirode

Iako voluharice izgledaju slatko i slatko, ovi glodavci mogu napraviti veliku štetu u vrtu. Budući da se hrane prvenstveno korijenjem i sjemenkama te na taj način dovode do usahnuća i odumiranja korisnih biljaka, trajnica i voćaka. Nije ni čudo što bezobrazne štetočine nitko ne želi pa ih otjeraju ili čak ubijaju. Za razliku od madeža, voluharice u Njemačkoj nisu zaštićene i doista se mogu uništiti. No ako to nije krajnje potrebno, ipak treba pokušati otjerati životinje što je više moguće. Stoga vam danas dajemo nekoliko savjeta kako se boriti protiv voluharica, koristeći prirodne i mirne metode.

Borba protiv voluharica moguća je i bez kemijskog kluba

Borite se protiv voluharica savjetima prirodnih sredstava

Otjerajte voluharice biljkama i cvijećem

Savjetujemo vam ne samo da jednom od sljedećih mjera otjerate voluharice, već i nekoliko njih. To vam daje mnogo bolje šanse za trajno istjerivanje glodavaca iz vašeg vrta. Počnimo s cvijećem i biljkama koje se voluharicama nimalo ne sviđaju.

Time možete osigurati da životinje odu na drugo mjesto gdje mogu pronaći ukusniju hranu. Tagetes, neveni, kadulja, proljetne ruže, narcisi, sljez, suncokret, boražina, djetelina, ljiljan i iris neke su od najpopularnijih biljaka kod miševa. Naprotiv, voćke i travu uopće ne vole. Stoga bi imalo smisla posaditi takvo cvijeće i bilje između usjeva i voćaka. Na taj način promičete i raznoliko ozelenjavanje koje također doprinosi hranjivom tlu.

Voluharice ne vole određeno cvijeće i biljke

boriti se s voluharicama s tagetesom

Dodatni savjet: Voluharice ne mogu tolerirati čudesno drvo / ricinusovo ulje i brzo bježe iz njega. Dakle, ako uzgajate ovu biljku u vlastitom vrtu, stvarate važan preduvjet za tjeranje glodavaca. No, ako imate malu djecu ili kućne ljubimce, trebali biste na to biti vrlo pažljivi ili se čak suzdržati od toga. Čudo stablo, točnije njegovo sjeme, iznimno je otrovno ako se ne liječi. Ricin koji sadrži jedan je od najotrovnijih proteina u prirodi.

Bukom odagnajte voluharice

Osjetilni organi voluharica djeluju izuzetno dobro, pa ih, primjerice, može otjerati bukom. Jedna od najpoznatijih mjera stvaranja buke su takozvani solarni čepovi. Oni su slični solarnim svjetiljkama koje su zabijene u zemlju i tjeraju nepozvane goste iz vrta kroz rezonantne vibracije. Ove uređaje možete koristiti i protiv madeža.

Takav solarni čep potpuno je bezopasan i ne šteti životinjama niti prirodi

Voluharice se ultrazvukom bore protiv sunca

Dodatni savjet: Sličan učinak ima i PET boca ako je umetnete s izrezanim dnom i grlom prema dolje u rupu za voluharice. Vjetar se tada igra s njim i stvara vibracije koje voluharice smetaju.

Voluharice bježe od neugodnih mirisa

Voluharice također vrlo intenzivno percipiraju mirise. Na primjer, otopina od sapuna i amonijaka prilično je učinkovit lijek protiv glodavaca. Baš poput temeljca od hrena i ulja lavande. Možete ih uliti izravno u rupe voluharica pomoću lijevka za PET boce i uskoro će tražiti udaljenost. Sličan učinak ima i jak miris kisele mlaćenice s isteklim rokom trajanja. Kako biste bili na sigurnom, trebali biste ga koristiti barem jednom tjedno kako bi kućni lijek mogao imati trajniji učinak.

Poljupci se bore s prodornim mirisima

Kisela mlaćenica u borbi protiv voluharica

Dodatni savjet: Karbit (kalcijev karbid) u kombinaciji s vodom oslobađa smrdljivi plin koji tjera voluharice iz njihovih prolaza.

Privucite prirodne predatore

Još jedan prirodan način da se otjeraju voluharice je privlačenje njihovih predatora. A to su, na primjer, mačke, psi, lasice, hermelini, kune i ptice grabljivice. Dakle, ili možete nabaviti kućnog ljubimca ili možete dizajnirati svoj vrt tako da se divlje životinje tamo osjećaju ugodno. U tu svrhu tu i tamo stvorite hrpe kamenja i drva te postavite neke vrtove ptica grabljivica u vrtu.

Stvorite prirodnu ravnotežu!

Poljupci se protiv mačaka bore s prirodnim grabežljivcima

Dodatni savjet: Možete zaštititi svoje voćke od voluharica dok ih sadite okružujući njihovo korijenje zečjom mrežom. Ostavite dovoljno prostora za rast korijena.

Koliko god voluharice bile slatke, samo moraju izaći iz vrta

Voluharice

U tome vam mogu pomoći neki jednostavni kućni lijekovi, poput češnjaka

Borite se s voluharicama s češnjakom

Također možete istjerati voluharice iz njihovih rupa mlazom vode

Savjeti za borbu protiv voluharica

Borite se protiv voluharica vrtnim crijevom s mlazom vode

Nadajmo se da će potražiti drugo mjesto za boravak

voluharice bore se protiv prirodnih lijekova savjeti

voluharice bore se sa savjetima i trikovima

Borite se protiv voluharica prirodnim sredstvima u vrtu