Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle

Bordlamper til bord

Hvis du arbejder hjemmefra, har alle brug for en god bordlampe. Derfor, før du køber, studer dette spørgsmål for at gøre alt rigtigt..

Belysning påvirker karakteren og stemningen i vores hjem, og bordlamper supplerer universelt enhver belysning. De er velegnede til at levere retningsbestemt lys eller til at belyse hyggelige hjørner af et hjemmekontor eller læsesal. Du kan bruge belysning som et genstand for kunst. Her er en guide til valg af en bordlampe til studie og arbejde – herunder både praktiske og designmæssige overvejelser.

Hvad er bordlampen til?

Den mest oplagte anvendelse af et armatur er til bord – dette er praktisk belysning af opgaveområdet, det vil sige belysning af det ønskede område, så du kan se, hvad du læser eller skriver (eller, hvis du er i et “retro” billede, skriv med en pen).

Praktisk dækning af opgaveområdet

Praktisk dækning af opgaveområdet

Men fra et indretningsperspektiv kan de bruges til accentbelysning eller generel belysning i et rum..

For eksempel hvis din arbejdsplads er i en åben plan og ikke i en profil kontor, du vil bruge en retningsbestemt bordlampe til at fremhæve et ornament eller en funktion. Eller ved belysning i et rum kan bordlamper arbejde sammen med lofts- og gulvlamper for at skabe en overordnet stemning..

Endelig kan en bordlampe også være rent dekorativ – den er designet til at se smuk ud på dit skrivebord, måske endda uden et arbejdslys indeni..

Perfekt bordindretning

Perfekt bordindretning

I virkeligheden vil du sandsynligvis have en kombination af generelt, accent, retningsbestemt og dekorativt belysningsarbejde eller sætte dem alle sammen. Derfor vil den perfekte bordlampe passe til dit specifikke formål, og det første spørgsmål, når du vælger: hvad skal den til?

Når du har besvaret det, er det næste trin at løse øvelsesspørgsmålet og stilspørgsmålet..

En praktisk tilgang til valg

Hvis du leder efter en model til retningsbestemt belysning, er der nogle grundlæggende praktiske overvejelser..

Tilføjer hygge til interiøret

Tilføjer hygge til interiøret

Arbejder område

Jo højere strukturen er, jo bredere lyser den, så find ud af, hvor meget plads du har brug for for at lyse op, og sørg for, at den har et stativ med tilstrækkelig højde. Hvis du har et stort bord, har du brug for en høj struktur – og muligvis et langt, justerbart stativ, der kan nå hele overfladen.

Position og retning

Uanset om du udfører forskellige former for arbejde (læsning, tegning osv.), Der kræver forskellige lysintensiteter eller har et par arbejdsområder på dit skrivebord, har du brug for fleksibiliteten i et lys, der kan manipuleres og vippes..

Korrekt mængde lys

Du får brug for mere og mere lys, når du bliver ældre. LED-pærer er normalt bedst egnet til belysning af et opgaveområde, og til de fleste skrivebordsopgaver har du brug for mindst 5-10W LED.

Jo højere struktur, jo bredere vil den skinne

Jo højere struktur, jo bredere vil den skinne

Stil og design til armaturer

Hvis arbejdet ikke tager dig meget tid, og du bare vil have en smuk ting, der vil supplere interiøret, så tag en lampe – lyseffekten vil aldrig skade.

1 Lagdeling

Som alle gode indretningsarkitekter ved, er hovedjobbet med stemning i et rum lagdelt belysning. Bordpladebelysning er et andet våben i dit lysdesignarsenal, når det matches med dine gulvlamper, arbejdslys, overlys og naturlig belysning. Du kan tilslutte en bordlampe sammen med andre lyskilder til et centralt kontrolpanel med forudindstillede belysningsscener til forskellige stemninger og tidspunkter på dagen.

Unikt design

Unikt design

2 Accentuering

En høj standerlygte, der kan stå skråt, vil være det perfekte værktøj til belysning af fokus, f.eks. En smuk genstand eller et dekorativt hjørne af et værelse. Sørg for at have en lommelygte, der kan være retningsbestemt, og brug et lys, der er cirka tre gange stærkere end normalt omgivende lys i rummet..

3Decor

Bordlamper har alle mulige interessante moderne, minimalistiske, futuristiske stilarter samt klassisk, industriel, retro. Så du har ikke svært ved at finde noget, der passer ind i resten af ​​din indretning og bliver konstruktivt, selv når du ikke arbejder ved dit skrivebord..

Kan blive et dekorativt element

Kan blive et dekorativt element

Sådan vælger du den bedste belysning til dit skrivebord?

Smart belysning alle har brug for. Uanset om du har et fuldt udstyret hjemmekontor eller et enkelt bærbart skrivebord til brug om aftenen, bliver det en nødvendighed, at nogle mennesker undervurderer. Uden en god enhed bliver dine øjne anstrengte og forårsager irriterende symptomer som træthed, smerter, mørke rande omkring øjnene, sløret syn, hovedpine og endda undertiden dobbeltsyn.

Heldigvis er der mange praktiske og stilfulde skrivebordslamper, der maksimerer mængden af ​​lys på din arbejdsplads og minimerer reflekser og blænding. Gør dig bekendt med disse situationer i forskellige tilfælde for at træffe dit valg af model..

En uerstattelig ting på ethvert kontorEn uerstattelig ting på ethvert kontor

Hverdagens arbejdsplads

Situation: Du bruger hovedsageligt dit bord til underholdning og fra tid til anden om aftenen. Den har en computer, og du læser nogle gange noget ved dit skrivebord.

Bedste spotlight: i betragtning af at der allerede kommer meget lys fra din computerskærm til dit skrivebord, behøver du ikke en meget lys armatur. Du kan gå efter en traditionel lille bordlampe eller overveje en dekorativ model. De er ikke designet til målrettet belysning, men kan stadig levere tilstrækkelig belysning til de daglige aktiviteter, du ønsker at lave ved dit skrivebord. Hvis dit skrivebord er meget lille, kan en klampelampe spare dig plads..

Hjemmekontor

Hi-tech stil

Hi-tech stil

SituationA: Du laver hele eller det meste af dit arbejde derhjemme på din computer, men du læser også meget off-screen. Du har en computer på dit skrivebord samt andre stationære enheder. På bordet eller ved siden af skabe, som indeholder dokumenter og bøger vedrørende arbejde.

Bedste spotlight: Selvom der er meget lys på computerskærmen, har du også brug for en god indikator til læsning uden for skærmen. Det er vigtigt, at hjemmekontorlampen er skraveret og retter lyset, så den ikke reflekterer på computerskærmen.. Et klampelys kan være nyttigt, selvom det er lyst nok til at læse det. Alternativt kan du bruge vedhængslamper, men sørg for, at de er lave nok og tæt på skærmen for at undgå blænding..

Plads til et manicure bord og andet og manuelt arbejde

I det indre af manicure rummet

I det indre af manicure rummet

Situation: du bruger dit skrivebord til kunsthåndværk eller lignende aktiviteter – til både hobbyer og erhverv – og udfører forskellige omhyggelige opgaver over et relativt stort område.

Bedste spotlight: Denne type job kræver, at du har masser af lys. Da der ikke er nogen computerskærm til at afspejle den, kan du let hænge et eller flere mellemstore til store vedhængslamper over dit arbejdsområde for at give tilstrækkelig belysning. Især hvis dit skrivebord er stort, er der brug for en bred diffusion af lys. En skrivebordslampe med en justerbar arm (f.eks. I Pixars tegnefilm) er imidlertid også yderst nyttig.. Du kan flytte den tættere og længere, når du har brug for mere eller mindre lys til særligt præcist arbejde..

Studie, elevbord

Arbejdsplads for en skolepige

Arbejdsplads for en skolepige

Situation: du bruger dit skrivebord til at studere i skolen, til læsning. Du læser meget ved dit skrivebord og arbejder muligvis også på din computer.

Bedste spotlight: Denne situation ligner et hjemmekontor, selvom du sikkert læste meget mere ved dette bord. En lav, men lys armatur er din bedste mulighed, så du kan forberede dig uden ubehag for blænding eller refleksion fra computerskærmen. Lysstofrør, for eksempel, er gode til dette formål, men der er faktisk mange egnede modeller rundt omkring.

Den justerbare armmodel kan også fungere, hvis den er i den korrekte position. Det har den ekstra fordel at sætte lyset højt, når computeren slukkes. Hvis en computer ikke er tilgængelig, er højere og mindre fleksible modeller også mulige, f.eks. Stativbordslamper.

I det indre af vuggestuen

I det indre af vuggestuen

Endelig, hvis du bare er i tvivl om, hvor du skal placere eller hænge din bordlampe, er en god tommelfingerregel at placere den cirka 40 cm over bordet, på den anden side af den hånd, du skriver med. Dette forhindrer refleksioner og blænding, der kan forårsage belastning af øjnene.. Hvis du har en computerskærm, skal du placere en skrivebordslampe cirka 50 cm væk fra skærmen, så lyskilden skinner fra siden, under øjenhøjde.

Hvad er retningsbestemt belysning, og hvordan bruges den?

I alt er der tre store typer belysning – generelt, dekorativt og retningsbestemt (arbejder). Med hensyn til bordlamper taler vi ofte om dekorative og arbejdende. Lad os undersøge det andet.

Interessant lampedesign i hvidt

Interessant lampedesign i hvidt

Korrekt belysning er et vigtigt og ofte overset aspekt af et arbejdsmiljø. Retningsbelysning er lokaliseret belysning, der leverer den rigtige mængde lys præcis der, hvor det er nødvendigt for opgaven. Denne type bordlampe retter en lysstråle direkte på overfladen og fremhæver derfor det område, du arbejder på.. Retningsbelysning er nødvendig for:

 • læsning;
 • bogstaver;
 • arbejde;
 • computerbrug;
 • Manuelt arbejde;
 • madlavning;
 • skabe makeup;
 • barbering osv..

Det er designet til netop dette formål. Det er en bærbar enhed med en ledning og et stik. Typer af belysningsprodukter er, men er ikke begrænset til:

 • skrivebordslamper;
 • med drejelig arm;
 • hængende pletter;
 • væglæselamper;
 • forlygter under kabinettet.

Det er ineffektivt at bruge den samme mængde lys i hele rummet som i arbejdsområdet, så vi har brug for retningsbelysning..

En god bordlampe er især vigtig i et moderne arbejdsmiljø eller hjemmekontor, da visning af en computerskærm kræver meget mindre lys end at læse en maskinskrevet side..

Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle

Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle

Overliggende belysningsniveauer kan sænkes for at matche skærmens oplevelse, hvilket skaber en blødere, mere behagelig overordnet atmosfære og sparer energi. Arbejdsfladerne suppleres derefter med læselamper for at give fuldstændig kontrol over, hvor og hvor meget lys der er brug for til andre opgaver, f.eks. Læsning af et dokument..

Faktorer ved valg

Bordlamper findes ofte i forskellige stilarter og finish. Alle har deres egen smag, så der er ikke noget rigtigt eller forkert valg – stil, størrelse, form og finish – det afhænger af dine præferencer. Dog skal du overveje at vælge en lampestil, der matcher indretningen af ​​dit rum..

Hvis du har en moderne eller moderne indretning, skal du bruge en moderne eller moderne model. Har dine skabe og skuffer håndtag af nikkel eller bronze? Kombiner din spot med andre overflader, når det er relevant. På samme tid skal du ikke vælge lyset bare ved dets udseende..

Art Nouveau

Art Nouveau

LED lys

Hvis du sætter en bordlampe et sted, der bruges til andre aktiviteter såsom visning TV, du ønsker måske et lys med en dæmper på og muligvis en mere fokuseret, kontrolleret lysstråle. En 30-graders diffus lampe vil lede lyset til den overflade, du ønsker at fremhæve, men sender ikke noget vildt lys ud for at påvirke andre aktiviteter i rummet.

LED bordlamper har en tendens til at have de mest kontrollerede lysstråler, da lysdioder er retningsbestemte lyskilder.

Hvis det er planlagt at køre 24/7, vil en LED være billigere at bruge end en halogen- eller glødelampe. Selvom de oprindelige omkostninger ved en LED -bordlampe normalt er højere, er ejeromkostningerne betydeligt billigere, da den kun bruger 1/5 af energien sammenlignet med et halogen. Plus, LED -lys forbliver kølige, og halogenpærer kan blive varme.

Dette tilbehør vil gøre soveværelset hyggeligt

Dette tilbehør vil gøre soveværelset hyggeligt

Det bliver interessant for dig:

255+ DIY køkkenlysekroner i moderne interiørstilarter

Hvilke moderne lysekroner og lysarmaturer er velegnede til gangen / køkkenet / soveværelset? 205+ fotomuligheder med stræklofter

Bordmonteret armatur

Hvis du har et stort skrivebord, skal du bruge en langærmet bordlampe til retningsbestemt belysning. Hvis du arbejder på et skrivebord og en bærbar computer, skal du overveje konfigurationen af ​​dit arbejdsområde og sørge for, at lyset dækker hele arbejdsområdet på dit skrivebord. Eller vælg en, der kan vægmonteres eller klemmes fast.

Lampe på en klemme (på en tøjklemme)

En klemmelampe er den mest funktionelle, der er i stand til at assimilere i næsten ethvert miljø, bærbar og ofte uerstattelig. Den er drevet af batterier eller trådløs og har et brugervenligt design, der giver dig mulighed for at flytte og flytte det, når du har brug for det. Moderne modeller med en tøjnåle har justerbare og fleksible hoveder og håndtag på lamperne, der giver dig mulighed for at justere lysets retning. Det her tilpasningsevne er blevet forbedret siden introduktionen af ​​LED -teknologi.

Takket være brugen af ​​LED -lamper har bordlamper nu tyndere profiler, 360 ° rotation af lampehovedet og forbliver kølige at røre ved.

Metal model på en tøjklemme

Metal model på en tøjklemme

Samlet set er dette den mest praktiske type bordlampe, der altid vil være praktisk i hjemmet..

Hvor meget lys er nødvendigt afhængigt af alder?

Jo ældre du er, jo mere lys har du brug for – en person over 50 år bruger dobbelt så meget lys som ved 25 år. Samtidig er ældre øjne meget mere følsomme over for blænding, hvorfor det er vigtigere end nogensinde at få en bordlampe af høj kvalitet med en kontrolleret lysstråle (i modsætning til en almindelig skrivebordslampe, der afgiver lys i alle retninger ).

De fleste bordlampeproducenter tager dette i betragtning, når de designer dem. Så der er en række dedikerede aldrende øjenlamper med 100FC effekt og mat diffusor og reflektor for at reducere blænding og lysspredning..

Du behøver ikke vente på, at dine øjne bliver ældre for at få en ordentlig belysningsenhed, da dette er virkelig vigtigt i enhver alder og vil lindre øjenbelastning og hovedpine. Se nedenstående diagram for grundlæggende wattanbefalinger baseret på alder, type / brugsmængde og type pære.

Tager ikke meget plads

Tager ikke meget plads

strøm glødelampe halogen fluorescerende LED
5 – 12 år gammelt børnebord 25 – 50 FC ≤ 40W ≤ 20W ≤ 9W 3-5 tir
13 – 24 år gammelt teenagebord 20 – 75 FC ≥ 60W ≥ 50W ≤ 9W ≤ 5W
25 – 55 år gammelt hjemmekontor 35 – 75 FC ≥ 60W ≥ 50W ≤ 9W 5-10 watt
50 – 75 år gammelt hjemmekontor 50 – 100 FC ≥ 100W ≥ 50W ≤ 13W 5-10 watt
Læser i sengen 100 FC 3 watt

Hvis du læser en lille bog, kan strålespredningen være mindre, end hvis du tegner en tegning. Der er LED -lys, der styrer størrelsen på lysstrålen, så du kan læse i sengen uden at forstyrre for eksempel din partner..

Nattelæselamper har justerbare arme, der hjælper med at lede alt lys direkte til det sted, du ønsker det, baseret på din alder og lysniveau.

Korrekt armaturposition

Den korrekte position er over hovedet og øjnene. Lyskilden bør aldrig være i en direkte stråle til dine øjne. Hvis du har en bordplade af glas, skal du være forberedt på blænding fra lys, der reflekteres fra glasset, og placere lampehovedet i en vinkel på 30 °, så der ikke blænder i synsfeltet..

Korrekt position - over hoved og øjne

Korrekt position – over hoved og øjne

Desktop farvegengivelsesindeks og farvetemperatur

Farvetemperatur måles i kelvin -enheder og beskriver det visuelt varme lys (ravfarvet) eller koldt (blåfarvet) hvidt lys:

 • 2200 – 2700K betragtes som en meget varm hvid;
 • 2700K – 3000K betragtes som varmhvid;
 • 3500K neutral;
 • 4100K – 5500K betragtes som koldt;
 • dagslys er 5600K – 6500K.

Halogenlys har altid en farvetemperatur på 3000K, mens de fleste LED -lys kan købes ved 2700K, 3000K eller kolde ved 4500K.

Varme farvetemperaturer beroliger og skaber en behagelig atmosfære, mens køligere farvetemperaturer stimulerer hjernen og kan forbedre ydeevnen. Du kan få forskellige effekter afhængigt af, hvor du er, og hvad du vil bruge belysningen til. For eksempel er bordlamper i hjem normalt 2700K – 3000K, mens det på kontorer normalt er 3000K – 3500K.

Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle

Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle

Farvegengivelsesindeks (CRI) er en metode til at beskrive effekten af ​​en lyskilde på farvebilledet af belyste objekter. Den maksimalt mulige CRI er 100, hvilket betyder dagslysforhold, som vi sammenligner alle kunstige lyskilder mod. Generelt kan lav CRI -belysning gøre nogle farver unaturlige, og lav CRI er ofte årsagen til ubehageligt lys..

Lamper med en CRI på under 60 bør aldrig bruges. Det er bevist, at jo højere CRI, jo lavere mærkes den kunstige belysning. En god retningslinje for alle bordlamper er 80 CRI. Halogen- og glødepærer har altid en CRI på 100, og i dag har de fleste højkvalitets LED -pærer en CRI på mindst 80..

Alle oplysninger om lampens lysværdi, lampeeffekt, watt, CRI og farvetemperatur findes på standardbelysningsinformationsetiketten..

Mulighed for at opdele rummet i zoner

Mulighed for at opdele rummet i zoner

Hvad er forskellen mellem halogenpærer og LED -bordlamper?

Som nævnt ovenfor er CRI og farvetemperatur forskellige for halogener og lysdioder. Mens halogenbordslamper altid har en CRI på 100 og en farvetemperatur på omkring 3000K, har LED -bordbelysning mere variation..

En af de mest mærkbare forskelle mellem de to har faktisk intet at gøre med selve lyset. Hvis du ved et uheld rører ved en halogenlampe, mens den er tændt, vil du bemærke, at de vil være meget varme.. Lysdioder udsender kun 1/5 af varmen fra en halogenlampe, og det betyder to ting:

 • du vil aldrig blive brændt ved et uheld at røre ved LED -bordlampen;
 • Lysdioder bruger kun 1/5 af energien fra halogenlamper, så du sparer også penge på din elregning.

I udformningen af ​​stuen

I udformningen af ​​stuen

En anden stor forskel mellem LED -bordlamper og halogenlamper er, at halogenlamper kun holder 2000 timer, mens LED -lamper holder 50.000 timer..

RådHvis du bruger lampen i 5 timer om dagen, skal du skifte halogenlampen cirka hvert år, mens LED’en holder i cirka 30 år.!

LED -lysene tilbyder en bred vifte af farvetemperaturer, fra søvnig orange (1600K) til hoppende, stimulerende blålig hvid (6000K) og hele spektret imellem. Kombineret med en dimmerkontakt gør dette LED -pærer til det bedste for dine øjne og det letteste at bruge under alle forhold..

Klassisk stil

Klassisk stil

Med hensyn til æstetik er mulighederne for unikke, stilfulde og moderne designs bedre end LED bordlamper. Lysdioder er dioder (små flade overflader, der udsender lys), der er så små, at de kan placeres i mere stilfulde lamper for et trendy look. Halogenpærer har en tendens til at være større armaturer, fordi pærerne varmes op under drift og skal beskyttes af en eller anden form for kabinet (normalt stål og / eller glas).

Seneste anbefalinger til bordlamper

Hvordan skal man alligevel vælge det? Jeg ville basere valget på din stil. Hvis du har et værelse i moderne stil, er svaret en skarp, ren LED -mulighed. Hvis dit værelse er klassisk, ville en halogen- eller glødelampe i messing eller bronze måske se godt ud. Hvis du vil have et justerbart håndtag, der kan flyttes til forskellige områder af bordet, ville jeg lede efter det. Hvis du sidder og læser, vil en lige bordlampe klare sig fint..

Let at læse model

Let at læse model

5 ting at tænke på, når du køber en bordlampe:

 • En typisk computerskærm producerer omkring 20-25 FC lys. Det er nødvendigt at undgå hovedpine fra øjenbelastning, der opstår, når du skifter fra skærm til bord og omvendt og konstant ændrer belysningens kontrast..
 • Vær opmærksom på blændingsproblemer. Få en kontrolleret lampe med justerbart hoved og håndtag.
 • Tænk på et højkvalitets (dæmpbart) lys, der vil vare livet ud.
 • Bordlampen skal være udstyret med en lysstyrkekontakt eller to positioner (høj – lav). Dæmpere kan købes til armaturer, der ikke har dæmpningsmuligheder.
 • LED -lysets justerbare hoved skal være køligt at røre ved eller have et håndtag, der beskytter dig mod høje temperaturer.

Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle

Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle Belysningsregler: Bordlamper til bordet. De bedste muligheder for alle