Zdrava hrana – 10 posebno uspješnih kombinacija hrane

Zdrava hrana sastoji se od zdravih proizvoda. To je vjerojatno jasno! Međutim, jeste li znali da određene kombinacije čine zdrava svojstva svake namirnice još učinkovitijima? Za vas smo sastavili popis njih. Kombinacije su iznenađujuće jednostavne i ukusne. Iz njega izvucite nove ideje za recepte. Sviđa li vam se ideja? Onda odvojite vrijeme za naš mali zdravi kulinarski doprinos.

Grahu dodajte malo paprike i hrana će biti puno zdravija

grah paprika zdrava hrana

Grah i crvena paprika

Da biste se zdravo hranili, potrebna vam je hrana bogata željezom. Grah je očito jedan od njih – u nekim slučajevima čak može zamijeniti meso u tom pogledu. Međutim, kako bi ih tijelo dobro apsorbiralo, potrebno vam je nekoliko dodatnih namirnica. Ovo su crvene paprike koje sadrže puno vitamina C..

Dodajte ih u juhu ili napravite jednu Tepsija od graha i papra!

Pržite prokulice s maslinovim uljem za zdravu prehranu

Ispržite maslinovo ulje prokulice zdravu hranu

Cijeli pšenični kruh s lukom i češnjakom

Kruh od cjelovitih žitarica također sadrži puno cinka i željeza. No, slično grahu, potrebna vam je mala pomoć kako biste ga dobro asimilirali. U tome je velika pomoć sumpora, kojeg ima u luku i češnjaku. Dakle, trebali biste se naviknuti dodavati ih u svoje sendviče između. Tijekom dana je malo teško, ali možda imate sa sobom žvakaću gumu ili četkicu za zube? Ili bi to možda bila izvrsna ideja za večeru?

Kruh od cjelovitih žitarica s lukom i posebno je zdrava kombinacija namirnica

integralno zdravo s lukom

Rajčice s maslinovim uljem

Zdrava hrana je često vrlo ukusna. Kombinacija rajčice i maslinovog ulja vrlo je dobar primjer za to. Oni međusobno pojačavaju svoja korisna svojstva. Maslinovo ulje ima svojstvo povećati takozvanu “dobru” razinu kolesterola i tako smanjiti učinak ne tako zdravih. Kombinacija s rajčicama puno pomaže.

Rajčica i brokula međusobno pojačavaju svojstva

salata brokula rajčica ideja zdrave hrane

Prokulice i maslinovo ulje

Prokulice, kao i kelj, brokula i kupus, vrlo su bogati vitaminom K. Vrlo su zdravi za krv i kosti. Vitamin K je topljiv u mastima i može se bolje simulirati u određenim kombinacijama. Najbolje ih je kombinirati sa zdravim mastima poput maslinovog ulja. Ovo aktivira zdrava svojstva prokulice i brine se o zdravlju srca.

Brokula je puno zdravija s maslinovim uljem

Meso ideja maslinovog ulja za prokulice

Brokula i rajčica

Divna kombinacija za zdravu prehranu je ova od brokule i rajčice. Spajanjem dva povrća učinit ćete nešto za razvoj raka. U prilog tome idu rezultati brojnih znanstvenih studija. Zato se češće oslanjajte na ovu kombinaciju namirnica.

Ovo jelo od mesa posebno je zdravo zahvaljujući kombinaciji brokule i rajčice

plemenito jelo brokula zdrava prehrana

Kurkuma i crni papar

Ukusne krem ​​juhe trebali biste začiniti češće kurkumom i crnim paprom. Time se pojačavaju ljekovita svojstva prvog upotrijebljenog začina. Kurkuma pomaže u smanjenju upale i razvoju bakterija. Njegov učinak produžava crni papar i daje tijelu vremena da od toga ima koristi.

Losos i špinat – ukusna kombinacija zdrave hrane

losos špinat zdrava prehrana odlične ideje

Losos i špinat

Ukusan i plemenit recept, zar ne? Priuštite si ovo češće jer ima vrlo blagotvoran učinak na vaše zdravlje. Zašto je to? Špinat sadrži puno kalcija, a losos sadrži mnogo vitamina D. Prvi aktivni sastojak se mnogo učinkovitije asimilira u kombinaciji s drugim. Naravno, postoje i druge namirnice koje sadrže vitamin D. Međutim, ova prekrasna kulinarska kombinacija posebno je ukusna i zato vam je preporučujemo.

Začinite kurkumom i crnim paprom češće kao dio zdrave prehrane 

kurkuma crvena paprika zdrava hrana

Prokulice i bademi

Prokulice sadrže veliku količinu vitamina K. Ako ih konzumirate, dobit ćete 8 puta dnevnu dozu. Prokulica je također bogat izvor vitamina E, snažan detoksikator i jača imunološki sustav. Međutim, vitamin K je topljiv u mastima. Potrebne su vam samo zdrave masti, zar ne? Bademi sadrže mnoge od njih, a sadrže i druge zdrave vitamine. Kombinacija je izvrsna za recepte od povrća ili salate.

Jabuke i čokolada – s njima smislite sjajne ideje, jer je ova kombinacija vrlo zdrava

orasi čokolada zdrava prehrana odlična ideja

Crna čokolada i jabuke

Kombinacija oba proizvoda zadovoljit će vašu glad za slatkim. Vaše srce ostaje posebno zdravo. Sadrži i flavonoide koji pomažu protiv upala. Kakao, s druge strane, sadrži katehine – sredstvo za detoksikaciju koje pomaže u održavanju elastičnosti arterijskog tkiva. Ali ne zaboravite – u crnoj čokoladi ima šest puta više katehina u odnosu na blaže sorte.

S češnjakom u umaku, losos ionako postaje čak i zdraviji

losos s izvrsnim umakom - zdrava hrana

Losos i češnjak

Češnjak čini ribu ukusnijom i zdravijom. Kombinacija ova dva promovira zdravlje muškaraca s visokim kolesterolom. Ovaj blagotvoran učinak dokazan je znanstvenim studijama. Pronađite odličan mediteranski preljev za lososa koji također sadrži češnjak. Evo posebne ideje: napravite si umak od češnjaka, oraha, maslinovog ulja i soka od limuna.

Uživajte u obroku i ostanite zdravi!