Zašto je kriosauna toliko dobra za vaš imunološki sustav i što još može učiniti?

Kriosauna, ledena sauna, hladna sauna? Kakve veze hladnoća uopće ima sa saunom? I zašto bi to trebalo biti dobro za naše zdravlje? Sva pitanja o pitanjima. U ovom članku ćemo vam pojasniti što se krije iza novog trenda zdravlja i fitnesa. Kako funkcionira sauna ili komora i koji pozitivni učinci hladna terapija ima na tijelo i um općenito. Chilblains, pazite! To utječe čak i na vas, ili čak i na vas ponajviše!

Kriosauna – suvremena vrsta hladne terapije

hladna terapija zdrav učinak

Što je kriosauna i kako djeluje?

“Cryo” na grčkom znači “mraz” ili ekstremno hladno. Ne moramo objašnjavati što je sauna. Većina vas će se definitivno svidjeti i nebrojeno puta uživali u njegovoj ugodnoj toplini. Umjesto da se zagrijete, ulazite u kriosaunu da se ohladite i time otvrdnete.

Ledena sauna izgleda kao moderna, cilindrična tuš kabina izrađena od sjajnog metala. Za razliku od hladne komore, gdje temperatura pada na -110 ° C, ovdje se govori o temperaturama na -160 ° S. To se postiže pomoću tekućeg dušika i tijelo nije izloženo hladnoći duže od 3 minute. Iako takve temperaturne vrijednosti isprva zvuče nevjerojatno, one se mogu prilično dobro podnijeti kratko vrijeme, a ipak imaju koristi od njih u smislu zdravlja. To je dijelom i zato što je hladnoća u kriosauni suha i osjeća se drugačije.

Ledena sauna nije jedan od najpopularnijih trendova u fitnesu

kriosauna zdrav učinak krioterapije

Posjetite li kriosaunu, ostat ćete sami u ledenoj kabini. Skinete ogrtač i možete držati donje rublje. Nose i tople krznene čarape ili papuče, masku za lice i, po želji, rukavice. Alternativno, možete jednostavno ostaviti ruke vani preko gornjeg ruba saune. Cilj je zaštititi ekstremitete tijela od smrzavanja do smrti. Nikada niste ostavljeni bez nadzora i ako želite, možete zaustaviti proces. Ledena sauna moderna je fizikalna hladna terapija koja se savršeno uklapa u današnje doba. Ovo traje vrlo malo vremena, ne vlaži kosu i šminka se ne razmazuje. Osim toga, odmah nakon toga osjećate se iznimno svježe i možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Glava vam uvijek ostaje vani tijekom procesa saune

kriosauna hladna terapija zdrava

Što hladna terapija čini za zdravlje??

Princip hladne terapije nije tako nov. To znamo iz kupanja ledom ili trljanja snijega nakon finske saune, na primjer. S kriosaunom učinak se jednostavno osjeća mnogo snažnije i intenzivnije. Tijelo doživljava ekstremni hladni podražaj i na njega reagira na različite načine. Zbog niske temperature temperatura kože pada na nula stupnjeva. Kako bi zaštitilo unutarnje organe od hladnoće, tijelo sada trči velikom brzinom oslobađajući više energije i antitijela i na taj način proizvodi više antitijela. Istodobno, tjelesne stanice dobivaju mnogo više kisika. Vrlo važna točka – promjena temperature nakon toga. Tijelo iz hladnog stresa izlazi s potaknutom cirkulacijom krvi i napunjeno novom energijom. Nije ni čudo što kriosauna ima sljedeće prednosti.

Suvremeni izum zasnovan na drevnom znanju

kriosauna zdrava

 • Kronično ublažavanje boli

Kada u ledenoj sauni postoji izrazit hladni podražaj, tjelesni se morfij sve više oslobađa. Zbog toga mnogi bolesnici mogu uzeti manje lijekova protiv bolova i uživati ​​u boljoj kvaliteti života. To osobito pogađa ljude koji pate od artritisa, reume i gihta. No, sportaši se njime mogu liječiti i zbog bolnih mišića ili ozljeda.

Kriosauna je osobito učinkovita za bolove u leđima i zglobovima

kriosauna hladna terapija protiv boli

 • Imunološki sustav je pojačan

Kao što je već gore objašnjeno, mnogi se fizički procesi intenziviraju na hladnoći. Više antitijela, kisika i poboljšana cirkulacija krvi pojačavaju obranu tijela i osiguravaju netaknuti imunološki sustav.

Otpornost može biti jako korisna u životu

hladna terapija kriosauna zdravi učinci

 • Podržano je zdravo mršavljenje

Metabolizam se pojačava pri svakom posjetu ledenoj sauni, što potiče sagorijevanje masti. Za 2-3 minute u kriosauni možete sagorjeti do 700-1000 kalorija. Prema najnovijim studijama, loš kolesterol također pada, što ima trajan, pozitivan učinak.

Zdravo mršavljenje ne mora biti teško

Zdravo mršavljenje kriosaunom

 • Performanse se povećavaju

Nije uzalud što sportaši već dugo imaju koristi od hladne terapije, i to ne samo kad su u pitanju bol u mišićima ili bol. Redoviti odlasci u kriosaunu uvelike povećavaju vaše performanse i podržavaju vas na putu do većeg sportskog uspjeha. No, naravno da svi ostali postaju energični i učinkovitiji, čak i izvan sportske industrije. Pogotovo kad si ujutro priuštite ledenu hladnoću.

Natjecateljski sportaši mogu imati koristi od hladne terapije

kriosauna hladna terapija za natjecateljske sportaše

 • Pomaže kod blage depresije i poremećaja spavanja

Hladni podražaj također oslobađa hormone sreće u mozgu. Tako se osjećate puno samopouzdanije, imate više volje za životom i bolje ste naoružani protiv promjena raspoloženja, pa čak i depresije. Također postajete opušteniji i možete bolje zaspati i dulje spavati. Stoga se osobama s nesanicom preporučuje odlazak u ledenu saunu, osobito u večernjim satima.

Ledena sauna pomaže vam da dobro zaspite

Spavanje

 • Primjetan je bolji ten

Terapija hladnoćom općenito okrepljuje kožu. Kao rezultat toga, ne samo da je zategnut, već ima i puno bolju opskrbu krvlju i detoksikaciju. Isto se, naravno, odnosi i na vezivno tkivo. Ledena sauna stoga se ne preporučuje samo za celulit, već i za neke kronične bolesti poput psorijaze i ekcema.

Recite rat dosadnoj kori naranče!

kriosauna protiv celulitisa

Tko ne smije u kriosaunu?

Iako ledena sauna može biti od velike koristi za mnoge ljude, postoje neke iznimke. Budući da je uz neke uvjete i pritužbe čak zabranjeno ili barem vrlo rizično otići u kriosaunu ili hladnu komoru. Posebno biste trebali biti oprezni u sljedećim slučajevima:

 • trudnoća
 • visoki krvni tlak
 • Stanje srca
 • dijabetes
 • Klaustrofobija
 • epilepsija
 • nakon operacije
 • Poremećaji srčanog ritma
 • astma
 • Alergija na hladnoću

U načelu vrijedi sljedeće: Ako imate akutne ili kronične zdravstvene probleme ili se ne osjećate dobro, uvijek na vrijeme potražite savjet liječnika.

U mnogim slučajevima hladnoću možete učiniti barem djelomično

krioterapija zdrave prednosti

Koliko često treba ići u kriosaunu??

Kako biste postigli dugotrajan učinak, svakako biste trebali ići u ledenu saunu nekoliko puta tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Ali to uvijek varira od osobe do osobe, ovisno o pritužbama i ciljevima. Stručnjaci obično preporučuju najviše 1-2 puta dnevno i 2-3 puta tjedno. Naravno, hladnu terapiju ne treba promatrati kao jedino sredstvo za održavanje jakog imunološkog sustava. U konačnici, to nije lijek, već zdrava, dodatna mjera. To uključuje redovitu tjelovježbu na svježem zraku, sport, uravnoteženu prehranu, naizmjenične tuševe i puno smijeha.

Više pazite na sebe i svoje najmilije i ostanite zdravi!

kriosauna zdrav učinak

Hladnoća može biti jako korisna za vaše fizičko i mentalno zdravlje

krioterapija zdrav učinak kriosauna

Redovite saune na hladnoći osiguravaju glatkiju kožu

kriosauna hladna terapija protiv bora

Krioterapija također može pružiti olakšanje od bolesti štitnjače

kriosauna krioterapija štitnjače

Vjerujte vlastitim ljekovitim moćima tijela!

Kriosauna zdravo jača imunološki sustav

Kao i 100 godina stara tradicija

krioterapija koristi kriosauni