Začin šafrana i njegova brojna ljekovita djelovanja

“Šafran čini kolač lošim …” – svi znaju ovu frazu iz stare pjesmice “Peci, peci kolač”. Ali to nije jedino što začin od šafrana može učiniti. Budući da je najskuplji začin na svijetu izvanredna, svestrana kombinacija mnogih pozitivnih svojstava, a ne samo za oči i nepce. Šafran je također izvrstan lijek, koji je bio poznat i tražen u davna vremena i u starom Egiptu. Na sljedećih nekoliko stranica saznat ćete kojim se blagotvornim učincima možete nadati i kako biste najbolje trebali konzumirati šafran.

Ponovno otkrijte začin šafrana

začin šafrana protiv depresije

Začin šafrana – crveno zlato Orijenta

Nije uzalud šafran uvijek vagan u zlatu. Njegove brojne kulinarske i zdravstvene prednosti bile su poznate ljudima prije više tisuća godina. Prva rastuća područja su na Bliskom istoku, današnjem Iranu. Vrijedna biljka kasnije je uzgajana i u mediteranskoj regiji (Španjolska, Italija, južna Francuska i Grčka).

Čak i danas većina visokokvalitetnih šafrana dolazi iz ovih krajeva u svim mjestima. Začinjen od posebne vrste krokusa Crocus sativus, začin je slatkastog, pomalo intenzivnog mirisa i pikantnog, pomalo gorkastog okusa. Crveno zlato ne sastoji se od lišća ili cvjetova biljke, već samo od narančastocrvenih niti žica koje se ručno čupaju sa svakog pojedinog cvijeta. Sam naziv dolazi od arapskog – “Za’fran”, što znači nešto poput “žuto”.

Začin šafran – pravi svestrani

začin šafrana

Uzgoj i berba šafrana

Uzgoj i berba ove vrste crocusa prilično su mukotrpni, što također objašnjava visoku cijenu. Sve je zapravo čisto ručni rad – od razmnožavanja kroz mukotrpnu podjelu gomolja i sjetvu do skupljanja cvijeća i čupanja niti pečata. Za proizvodnju oko jednog kilograma začina šafrana potrebno vam je oko 200 000 cvjetova čije se biljke uzgajaju na oko 1000 četvornih metara. Berbu treba obaviti u vrlo kratkom roku, jer razdoblje cvatnje traje najviše 2 tjedna. Cvijeće se ručno skuplja rano ujutro i kratko skladišti u velike košare. Odmah zatim slijedi odabir i stvarno čupanje dragocjenih niti šafrana.

Naporan ručni rad i kratko vrijeme cvatnje

uzgoj začina šafrana

Cvjetove šafrana najbolje je brati prije nego što se doista otvore

začin šafrana iz Španije

Marljiv ručni rad nagrađen je višim cijenama

Ručno berite cvijeće začina šafrana

Ono što je uobičajeno kao cijena šafrana?

Ovisno o kvaliteti i području uzgoja, cijena plemenitog začina šafrana varira. Obično se kreće između šest i sedamnaest eura po gramu i sve ispod toga treba pažljivo promatrati. Jer uz svu robu i sirovine s višim cijenama, neke crne ovce pokušavaju varati među trgovcima. Ponekad se umiješaju osušena vlakna sandalovine ili latice nevena. Niti čilija, niti u boji drugih vrsta crocusa ili cvjetovi safora (gad šafran) također su popularni sastojci koji se predstavljaju kao lažni šafran.

Narančastocrvene niti pečata dugačke su 2-3 centimetra

začin šafrana zdravo kuhanje

Kako prepoznati lažni šafran?

 • Ako je šafran pravi, miriše slatko, ali ima gorak okus. S druge strane, lažni šafran ima sladak okus.
 • Natopljen vodom, pravi šafran tek nakon 10 do 15 minuta požuti tekućinu. Lažni šafran vodu odmah oboji u malo crvenkastu ili čak smećkastu boju.
 • Prave niti šafrana ostaju narančastocrvene, a lažne blijede čak i nakon namakanja ili kuhanja.

Prilikom kupnje provjerite imate li odgovarajuću certifikaciju i optimalno najbolju organsku kvalitetu. Oznake kvalitete kao što su “Coupé”, “La Mancha” ili ISO standard (klasa I prema ISO 3632-2) visoko se preporučuju, iako one također podrazumijevaju višu cijenu.

Za prave šafrane sastavljene su smjernice i karakteristike s međunarodnom valjanošću

zdrava berba začina šafrana

Svestrani učinak šafrana

Pravi lijek nažalost još nije poznat. Začin šafrana ima najbolje šanse da mu se približi. Jer prema raznim međunarodnim istraživanjima, šafran brojni pozitivni učinci dokazano za zdravlje ljudi. To je uglavnom posljedica tri vrijedne komponente ove vrste crocusa – visoko učinkovitih, sekundarnih biljnih tvari crocina i crocetina te eteričnog ulja Safranal. Prva dva su naime karotenoidi i odgovorni su za žutu boju začina.

Na prvi pogled svi pozitivni učinci šafrana:

 • snažan antioksidans
 • antibiotik i dezinficijens
 • povećava potenciju i libido
 • prirodni antidepresiv – povećava razinu serotonina u tijelu
 • vjeruje se da može spriječiti rak

 • ublažava neugodne nuspojave PMS -a
 • ima vrlo pozitivan učinak na vid – osigurava stabilno poboljšanje funkcije retine
 • pomaže u mršavljenju – povećava osjećaj sitosti i inhibira apetit
 • Štiti želudac i jetru – potiče probavu i pomaže protiv žgaravice i nadutosti
 • pomaže protiv Alzheimerove bolesti i demencije – potiče opskrbu mozga kisikom
 • jača imunološki sustav
 • kućni lijek protiv bolova

Dodatni savjet: Kurkumin i kurkuperin još više nadopunjuju i jačaju korisna svojstva šafrana.

Oprez: Izbjegavajte predoziranje šafranom!

Za dodatke prehrani koji sadrže šafran, morate se strogo pridržavati uputa proizvođača

kupiti začin od šafrana

Pripremite čaj od šafrana

Recite zbogom zimskom bluesu! To možete učiniti s dragocjenim začinom šafrana. Redovitim pijenjem čaja od šafrana možete odagnati tamu i tamu. Tako možete ponovno uživati ​​u svom veselom raspoloženju i trajnoj dobrobiti. A kako se pravi takav čaj? Ništa nije lakše od toga.

Jednostavno prelijte oko 250-300 ml kipuće vode na 4-5 niti šafrana i ostavite da se stvrdne oko 10 do 15 minuta. Čaj bi već trebao imati lijepu žutu boju. Po želji zasladite s malo meda, šećera kokosovog cvijeta ili javorovog sirupa i polako uživajte u malim gutljajima. Sjajno!

Alternativno: Jednostavno si pripremite ukusno mlijeko od šafrana. Možete ih začiniti i vanilijom, cimetom, kardamomom i klinčićima. Naravno, bilo koje mlijeko biljnog podrijetla idealno je prikladno za to.

Čaj od šafrana jedan je od najpopularnijih na istoku

učinak čaja od začina od šafrana

Šafranova riža i španjolska paella klasični su među kulinarskim specijalitetima s ovim začinom

začini šafrana zdravi recepti

Keksi i kolači sa šafranom … san mnogih slatkih

Ispecite kolač od začina sa šafranom

Cvjetovi Crocus sativus izgledaju nevjerojatno lijepo

začin šafrana zdrav

Crveno zlato je u početku potpuno ljubičasto

berba začina šafrana

Ručno obrađena vrlo precizno i ​​mukotrpno

Ručno odaberite začin šafrana

učinak začina šafrana zdrav

šafran začin lijepo cvijeće crocuses