Umjetna inteligencija prvi put je razvila cjepivo protiv gripe

Prvo svjetsko cjepivo protiv gripe koje je u potpunosti razvijeno pomoću umjetne inteligencije trenutno je u fazi testiranja. Znanstvenik Sveučilište Flinders u Australiji je razvilo cjepivo protiv sezonske gripe koristeći AI program pod nazivom SAM (Algoritam pretraživanja za ligande).

Istraživački tim predvođen profesorom Nikolajem Petrovskim nazvao je ovo cjepivo protiv gripe “cjepivo protiv gripe s Turbo punjenjem”. Cjepivo sadrži dodatni element koji potiče imunološki sustav čovjeka da proizvodi više antitijela protiv virusa.

Iako su istraživači prethodno razvili i lijekove pomoću računala, ovo je prvi lijek na svijetu koji je u potpunosti napravljen umjetnom inteligencijom. Prema Petrovskom, ova tehnologija desetljećima smanjuje normalni proces istraživanja i razvoja lijekova i štedi stotine milijuna dolara.

Umjetna inteligencija prvi put je korištena u takve svrhe u medicini

Umjetna inteligencija razvila je cjepivo protiv gripe po prvi put kada robot izdaje cjepivo

SAM sada samo mora proći testove na ljudima

Umjetna inteligencija prvi put je razvila cjepivo protiv gripe, sada laboratorijski testirano na ljudima

Kako je SAM iz Umjetne inteligencije zapravo razvio cjepivo protiv gripe?

Algoritam koji je razvio tim koristi cjepiva i pomoćne tvari koje jačaju vlastiti imunološki odgovor tijela na antigen kako bi identificirali koja sredstva djeluju protiv bolesti, a koja ne. Tim je također razvio još jedan algoritam koji iz njega može generirati bilijune veza. Umjetna inteligencija SAM tada prepoznaje deset najučinkovitijih veza i prosljeđuje ih timu. Australskim istraživačima trebalo je dvije godine da razviju ovo novo cjepivo protiv gripe.

Cjepivo protiv gripe sada je spremno za klinička ispitivanja u SAD -u, koja bi trebala trajati otprilike 12 mjeseci. Projekt je iz nih (Nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti) i uključuje 240 zdravih dobrovoljaca. “Ovo je početak nove ere u kojoj će umjetna inteligencija igrati sve važniju ulogu u otkrivanju i razvoju lijekova”, kaže profesor Petrovsky. “Prednost umjetne inteligencije je u tome što ne samo da ubrzava proces, već i pronalazi najučinkovitije veze”, dodao je.

Ovo nije prvi put da je Sveučilište Flinders napravilo iskorak u odjelu cjepiva. 2009. tim je razvio prvo cjepivo protiv svinjske gripe na svijetu. Otkriće im je donijelo mnoge nagrade, uključujući i AMP National Innovation Award na Telstra Business Awards.

Prava inovacija u cjepivima

Umjetna inteligencija prvi je razvila cjepivo protiv gripe protiv cjepiva

Opasni virus gripe možda je konačno pronašao svog gospodara

Umjetna inteligencija prvi je razvila virus gripe cjepiva protiv gripe

Korak smo bliže budućnosti

Umjetna inteligencija razvila je cjepivo protiv gripe po prvi put u sezoni cijepljenja protiv gripe

Umjetna inteligencija razvila je cjepivo protiv gripe po prvi put koje je razvilo ki