Trčite zdravi!

Nekoliko studija posljednjih godina pokazalo je zabrinjavajuću činjenicu: Više od polovice odraslih Nijemaca ima prekomjernu težinu. A s djecom se ne povećavaju samo brojke. Glavni razlog je pogrešna i nezdrava prehrana, ali nedostatak tjelovježbe također igra ulogu koju ne treba podcijeniti.

Razlozi za to su očiti: Kao zaposlenik, često provodite cijeli dan ispred računala. Kupovanje na putu kući obavlja se automobilom, a kad dođete kući sjednete na kauč. Često nema dovoljno vremena ili mogućnosti za odgovarajuću tjelovježbu – dovoljan razlog da aktivno učinite nešto za sebe i svoje zdravlje.

nedostatak tjelovježbe-biciklizam-zdravo-bavljenje sportom

Posljedice sjedilačkog načina života

Jer čak i ako ste pošteđeni prekomjerne težine i njezinih komplikacija poput dijabetesa ili čak raka, nedostatak tjelovježbe ima fatalne posljedice na vaše tijelo.

Dugo sjedenje – a često i pogrešno – uzrokuje prvo hrđanje mišića. Nastala napetost tada dovodi do glavobolje jer se mozak više ne može adekvatno opskrbiti kisikom.

nedostatak vježbanja-plivanja-bavljenja sportom

Premalo vježbanja također slabi kardiovaskularni sustav. To povećava krvni tlak i povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Naravno, ništa se od ovoga ne događa preko noći; nego je to postupni proces i često primijetite tek kad je prekasno da nešto nije u redu.

nedostatak tjelovježbe-trčanje-trčanje-sport-bavljenje zdravim

nedostatak tjelovježbe-zumba-raditi-sport-zdrav

Više vježbi može učiniti čuda

Zbog toga je jako važno da svom tijelu date dovoljno vježbe. Stručnjaci preporučuju da napravite najmanje 10.000 koraka dnevno. Bilo da to već radite, s ovim možete Mrežni alat saznati.

Najlakši način za sprječavanje bolesti uz pomoć vježbe je vježbanje. Osigurava visoku potrošnju kalorija i jača mišiće i druge važne tjelesne funkcije.

Bilo da se radi o plivanju, trčanju, biciklizmu ili timskom sportu u klubu – raspon je nevjerojatno velik pa ćete definitivno pronaći sport u kojem uživate. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

sjedilačke obiteljske igre-hodanje-lopta

Više se krećite i u svakodnevnom životu

Osim ciljanog treninga, postoje i različite mogućnosti za vježbanje u svakodnevnom životu:

  • Ako radite na računalu u uredu, trebali biste redovito mijenjati svoj sjedeći položaj. Vjerojatno to znate iz vlastitog iskustva: Ako dugo ostanete u jednom položaju, bolno je ustati. Takozvanim dinamičkim sjedenjem izbjegavate ove glasnike težih bolesti – i naravno samih bolesti.
  • Također je vrlo korisno ako kraće udaljenosti ne prelazite automobilom, već biciklom ili pješice. Klasičan primjer je kupovina: ostavljanje automobila za manje poslove može učiniti čuda. Isto vrijedi i za preuzimanje vaših mališana iz vrtića. Ako to radite biciklom, brzo ćete se osjećati bolje. A kad su mladi dovoljno stari za vožnju biciklom, zaista mogu ispustiti paru na putu do kuće.
  • Promjena načina na koji provodite slobodno vrijeme također vam može pomoći da se dovoljno vježbate. Ne mora uvijek biti sport – ali učinite nešto drugačije za vikend. Planinarska tura, duga šetnja ili izlet biciklom nisu samo zabavni, već i pozitivno utječu na vaše zdravlje.Obrezan pogled na dva trkača koji trče na plaži