Smatra se da su ovi savjeti i kućni lijekovi protiv krpelja zaista učinkoviti

Sezona krpelja odavno je u jeku. I ove godine dosadne puzne životinje iznimno su aktivne i još se više šire. Nažalost, ti paraziti nisu samo neugodni, već mogu biti i jako opasni za ljude i životinje. Zato što prenose neke bolesti kad ubode. Najviše ih se plaše ranoljetni meningoencefalitis (TBE) i borelioza, koje uzrokuju bakterije. Sve blaže zime i opće posljedice klimatskih promjena znače da se i novije, egzotičnije vrste krpelja također osjećaju ugodno u ovoj zemlji. Kao i uvijek, ovdje s nama možete saznati koliko su ti mali štetnici zaista opasni i kako se možete zaštititi od uboda krpelja.

Nepozvani uljezi vrebaju se u grmlju za najbližim domaćinom 

kućni lijekovi protiv krpelja

Koliko krpelji mogu biti opasni?

Kao što je već spomenuto, krpelji su vrlo često zaraženi bakterijama i virusima i mogu ih prenijeti na nas ljude, kao i na naše kućne ljubimce. Srećom, postoji učinkovito cijepljenje protiv ranog ljeta protiv meningoencefalitisa koje je odobreno i za djecu. To je relativno lako tolerirati i posebno se preporučuje za neke regije ovdje u Njemačkoj.

Nažalost, ne postoji cjepivo za zaštitu od lajmske bolesti, no u većini slučajeva ova se bolest uspješno liječi antibioticima. Neki novi krpelji također mogu uzrokovati pjegavu groznicu ili druge neugodne bolesti. U načelu, što duže krpelj ostaje u koži, veći je rizik od infekcije.

Stoga odmah uklonite krpelja uz pomoć pincete i dezinficirajte zahvaćeno područje kože visokoprocentnim alkoholom. Ako je moguće, posjetite liječnika i pregledajte krpelja radi utvrđivanja patogena. Tako možete biti sigurni da niste u opasnosti.

U mnogim slučajevima ne biste trebali podcijeniti ugrize krpelja 

kućni lijekovi protiv krpelja krpelja sezona 2021

Važni savjeti za zaštitu od krpelja

Najučinkovitija zaštita od ovih parazita jasno uključuje pravilnu odjeću i odgovarajuće ponašanje pri hodanju na otvorenom. Izbjegavajte visoku travu, šikaru i gusto grmlje dok ste u šumi ili u parku. Ovdje se krpelji osjećaju najugodnije i čekaju svoje žrtve. Najbolje je uvijek nositi dugu, zatvorenu odjeću i gurnuti nogavice u čarape. Odjevni predmeti svijetle boje očito imaju prednost što na njima možete na vrijeme vidjeti penjačkog krpelja. Svakako provjeravajte kožu na krpeljima svaki put kad izađete van. Posebno su ugroženi dijelovi tijela s tanjom kožom. Pazusi, genitalno područje, stražnji dio koljena, kao i vrat i glava jedno su od najpopularnijih područja svakog krpelja.

Ne izgleda osobito moderno, ali je vrlo učinkovito u borbi protiv krpelja

kućni lijekovi protiv krpelja savjeti

Ovi kućni lijekovi protiv krpelja mogu vam pomoći

U ljekarnama i ljekarnama možete pronaći razne repelente protiv insekata. Nažalost, u većini slučajeva takozvani repelenti sadrže mnoge kemijske tvari poput lakih neurotoksina i pesticida. Ne moramo svi to imati na koži. A neki ljudi čak mogu imati i alergijsku reakciju na nju. Stoga postoje i neki prirodni kućni lijekovi koji su u načelu bezopasni, a mogu čak imati i hranjivu ulogu za kožu. Morate imati na umu da oni nemaju tako snažan učinak kao njihove kemijske alternative te ih stoga treba koristiti češće ili čak najbolje međusobno..

Kokosovo ulje

kućni lijekovi protiv krpelja kokosovo ulje

Jedan od najučinkovitijih kućnih lijekova protiv krpelja je popularno kokosovo ulje. Ovo nije samo zdravo i hranjivo za našu kožu, već ima i blagu UV zaštitu. Na sreću, krpelji uopće ne podnose ovo ulje. Sadrži laurinsku, kaprilnu i kaprinsku kiselinu koju toliko mrze. To je štetno za bezobrazna stvorenja i oni to mogu odmah osjetiti.

Neemovo ulje

kućni lijekovi protiv krpelja neemovo ulje

Isto vrijedi i za ulje neema, koje je također učinkovito u tjeranju buha, lisnih uši i drugih insekata. Ovaj kućni lijek također se dobro pokazao za pse i konje i može držati krpelje dalje od vaših četveronožnih prijatelja.

Ulje crnog sjemena

sami napravite kućne lijekove protiv krpelja

U ovom slučaju, tajna ulja crnog sjemena leži u linolnoj kiselini koju sadrži. Čini se da je krpeljima prilično neugodno i odmah ih tjera. Vrijedno ulje također ima snažan antihistaminski učinak i uspješno se koristi za alergije i neke iritacije kože.

češnjak 

kućni lijekovi protiv krpelja ulje češnjaka

Ovaj dobro isprobani gomolj pravi je svestrani. Također ima mnogo toga za ponuditi kao zaštitu od krpelja. Čak nas i konzumacija češnjaka može na neki način zaštititi od neugodnosti. Kao ulje češnjaka, ovaj kućni lijek se može koristiti i protiv njega.

Lavanda, majčina dušica i co. 

kućni lijekovi protiv krpelja ulje lavande

Koliko god volimo miris većine eteričnih ulja, toliko ih krpelji mrze. Odmah ćete to osjetiti i izbjeći oblak mirisa i sve površine poprskane njime. Ulja lavande, ružmarina, majčine dušice, smirne i ruže geranija neki su od najučinkovitijih kućnih lijekova protiv krpelja. Ipak, ne pretjerujte i uvijek ga razrijedite uljem za nošenje od badema, jojobe ili kokosa.

Oprez: eterična ulja se ne preporučuju alergičnim osobama i kućnim ljubimcima 

kućni lijekovi protiv krpelja eterična ulja

Iskoristite naše praktične savjete i isprobajte ove kućne lijekove protiv krpelja. Iznad svega, ne zaboravite se adekvatno zaštititi odjećom i pravilnim ponašanjem. Uvijek operite svoju kožu, ili kožu djece i kućnih ljubimaca, nakon šetnji na otvorenom i svakako posjetite liječnika ako je potrebno.

Ne dopustite da vam hodanje pokvari zabavu! 

kućni lijekovi protiv krpelja savjeti za šetnju šumom

Krpelji i drugi insekti ne vole ni jabučni ocat 

kućni lijekovi protiv krpelja jabučni ocat

Također zaštitite svoje ljubimce od bezobraznih štetočina

kućni lijekovi za krpelje kod pasa

Prilikom izvlačenja uhvatite krpelja izravno s dna ubodne naprave

Kućne lijekove protiv krpelja izvadite na pravi način

Ulje kedra jednako je učinkovito u tjeranju većine insekata 

kućni lijekovi protiv krpelja ulje bora

Prođite ovu sezonu krpelja dobro savjetovano i dobro zaštićeno!

kućni lijekovi protiv krpelja praktični savjeti