Peganska dijeta – Najnoviji prehrambeni trend kombinacija je paleoa i vegana

Jedan od najnovijih prehrambenih trendova, takozvana pegane dijeta, kombinacija je paleoa i vegana i na prvi pogled zvuči gotovo previše dobro da bi bilo istinito. Izvorna ideja za ovo pripada dr. Mark Hyman, direktor Kliničkog centra za funkcionalnu medicinu u Clevelandu i autor bestselera New York Timesa. O Pegane dijeti prvi je put napisao 2014. godine i opisao je to u svojoj knjizi pod naslovom “Hrana: Što bih, dovraga, trebao jesti?” Kako bi se izbjegla ekstremna ograničenja i veganske prehrane i Paleo dijete, dr. Hyman jedinstveni hibrid – Pegane dijeta. Ako želite saznati više o ovoj neobičnoj kombinaciji s trendom hrane, samo čitajte dalje!

Dijeta Pegane ugledala je svjetlo dana 2014. godine, ali je tek sada postala popularna

Pegane prehrana - Najnovija prehrambena trend kombinacija paleo i veganske nove prehrane, zdrava ili ne

Može se održavati neograničeno vrijeme

Pegane dijeta - Najnoviji prehrambeni trend kombinacija paleo i veganske koliko je zdrava

Što je Pegane dijeta?

Da biste razumjeli što je zapravo Pegane dijeta, najprije morate razumjeti značenja Paleo i Vegan.

S jedne strane, temelji se na Paleo dijeta na dijeti sličnoj onoj naših starih predaka, lovaca i sakupljača. Njegovi gradivni blokovi su prirodna, malo ili neprerađena hrana kao što su meso, riba, plodovi mora, jaja, orasi, sjemenke, voće i povrće. Izbjegavaju se žitarice, mahunarke, mliječni proizvodi i visoko prerađena hrana. the veganska prehrana s druge strane, isključivo je biljna prehrana, u kojoj se eliminiraju svi životinjski proizvodi.

Pegane dijeta kombinira određene aspekte oboje kako bi stvorila jedinstveni križ. Prema istraživanjima, može pomoći u smanjenju upale, regulirati razinu šećera u krvi i poboljšati opće zdravlje. Pegane dijeta također je znatno manje restriktivna i od veganske i od paleo dijete.

Možete li kombinirati dvije krajnje suprotnosti? Očigledno je tako!

Pegane prehrana - najnovija prehrambena trend kombinacija paleo i veganskih trendova zdrava ukusna raznolika

Dozvoljena hrana

voće i povrće: I veganska i paleo dijeta usredotočene su na voće i povrće. Uostalom, ove namirnice su jedan od najvažnijih izvora vitamina i minerala koje naše tijelo treba da bi ostalo zdravo. Na Peganen dijeti voće i povrće treba činiti oko 75 posto vašeg dnevnog plana prehrane. Prilikom kupovine važno je birati samo sezonske proizvode iz regije.

Zrna bez glutena: Pegane dijeta stavlja veliki naglasak na proizvode od žitarica i žitarica bez glutena poput divlje riže, kvinoje, prosa, lana, heljde, amaranta itd. Mnogi od njih dostupni su i kao brašno pa možete ispeći svoj omiljeni kruh.

Životinjski proizvodi: Životinjski izvori bjelančevina poput mesa, ribe, plodova mora i jaja trebali bi činiti samo oko 25 posto vaše dnevne prehrane. Ali nije sve meso isto! Prilikom kupovine prvenstveno biste trebali birati organsko meso i jaja od pilića koji su na sretnoj ispaši, hranjeni travom i bez antibiotika. Riba i morski plodovi uvijek trebaju imati malo žive.

Visokokvalitetne masti: Maslinovo, kokosovo i avokadovo ulje, zajedno s orašastim plodovima, sjemenkama i drugim bogatim izvorima omega-3 masnih kiselina, važne su komponente Paleo prehrane i veganske prehrane. Međutim, trebate se kloniti kikirikija jer je on zapravo klasificiran kao mahunarke. U sljedećih nekoliko redaka saznat ćete zašto se mahunarke izbjegavaju u peganenskoj prehrani.

Avokado, orasi i sjemenke veliki su biljni izvori esencijalnih masnih kiselina

Pegane Nutrition - Najnovija prehrambena trend kombinacija paleo i veganskih oraha avokada sa zdravom masnoćom

Zdravi ražnjići za roštilj prepuni zdravog povrća i nešto mesa

Pegane prehrana - najnoviji prehrambeni trend kombinacije paleo i veganskih ideja za hranu s prstima

Ograničena hrana

Povrće sa škrobom: Prilikom pridržavanja Peganenove dijete važno je izbjegavati škrobno povrće poput krumpira i drugog korjenastog povrća, kao i kukuruz, grašak, tikvice, kestene i mahunarke. Razlog tome? Oni mogu biti odgovorni za prskanje šećera u krvi nakon jela. Glavna iznimka su leće. Ove male mahunarke i svi proizvodi od njih dopušteni su u ograničenim obrocima jer su dobar izvor vegetarijanskih proteina.

Mliječni proizvodi: Pegane dijeta izbjegava jogurt, sir i druge proizvode napravljene od kravljeg mlijeka. Međutim, organska hrana napravljena od organskog ovčjeg ili kozjeg mlijeka dopuštena je umjereno.

soja: Iako je soja jedna od najpopularnijih namirnica u veganskoj prehrani, tabu je u paleo i peganskoj prehrani. Brojna istraživanja pokazuju da bi soja i proizvodi koji je sadrže zapravo mogli uzrokovati hormonsku neravnotežu. Soja je također jedan od genetski modificiranih organizama (GMO).

šećer: Kao i kod većine zdravih dijeta, hrana bogata rafiniranim bijelim šećerom konzumira se umjereno. Poznato je da je previše toga povezano s pretilošću i dijabetesom. Jedina iznimka su prirodni, nerafinirani izvori šećera poput meda.

Aditivi: Svatko bi trebao biti samouvjeren da treba izbjegavati sve umjetne boje, arome, konzervanse i druge dodatke.

Na neki način, Pegane dijeta također može biti donekle restriktivna

Pegane prehrana - najnovija kombinacija trendova zdrave paleo i veganske sirove hrane

Pegane prehrana - najnoviji prehrambeni trend kombinacija paleo i veganskog hamburgera s mesom i povrćem

Pegane dijeta idealna je za svakoga tko želi promijeniti svoje prehrambene navike. Također je dobro za one koji slijede čistu paleo ili vegansku prehranu i traže raznolikost. Ljudi koji često doživljavaju skokove šećera u krvi ili pate od intolerancije na gluten ili laktozu također mogu imati koristi od ove jedinstvene prehrambene kombinacije. Kao i kod svake veće promjene u vašoj dnevnoj prehrani, ipak preporučujemo da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije isprobavanja Pegane dijete.

Biste li probali Pegane dijetu?

Pegane prehrana - najnovija prehrambena trend kombinacija paleo i veganskih pegan trend ideja

Pileća juha za tijelo i dušu

Pegane prehrana - najnoviji prehrambeni trend kombinacija paleo i veganske pileće juhe s povrćem

Zdrava prehrana prema bojama duge

Pegane prehrana - najnoviji prehrambeni trend kombinacija paleo i veganske prehrane povrća i voća

Ne izgleda li ova salata potpuno neodoljivo?

Pegane Nutrition - Najnovija prehrambena trend kombinacija paleo i veganske salate s lećom, zdrava i ukusna

Tacosi bez glutena s povrćem, lećom i malo mljevenja

Pegane Nutrition - Najnovija prehrambena trend kombinacija paleo i veganskog tacos povrća bez glutena