Otkrivanje i izbjegavanje mikroplastike u kozmetici – važne informacije i praktični savjeti

Već dobre četiri godine novi pojam u zaštiti okoliša dobiva na popularnosti i važnosti – mikroplastika. Bez mirisa, u većini slučajeva nevidljiv golim okom i, poput plastike, nije prirodno razgradiv, ovaj oblik plastike predstavlja veliku opasnost, posebno za sav morski svijet i na kraju za nas ljude. U sljedećim redovima reći ćemo vam odakle ta tvar dolazi i što mi kao potrošači možemo učiniti protiv mikroplastike u kozmetici i odjeći.

Mikroplastika u kozmetici ulazi u more kroz vodeni ciklus

mikroplastika u moru

Što je mikroplastika?

Jednostavno rečeno, ovo su sitni plastični dijelovi izrađeni od nafte i imaju veličinu od 5 mm do 0,001 mm. Govori se o primarnoj i sekundarnoj mikroplastici. Primarni su takozvani plastični peleti, koji se koriste u industriji u proizvodnji proizvoda od plastike.

To također uključuje fini plastični granulat i tekuće plastične tvari koje se koriste u kozmetici, poput pilinga, krema, gelova za tuširanje ili paste za zube. Kao što je gore spomenuto, mikroplastika nije razgradiva.

Problem: S kišnicom i otpadnim vodama, ona ulazi u rijeke kanalizacijskim sustavom i na kraju u ocean. Postrojenja za pročišćavanje vode još uvijek ne mogu filtrirati sitne čestice iz otpadnih voda, pa se milijuni tona mikroplastike stalno distribuiraju u vodama i tlu diljem svijeta.

Sitne plastične čestice koje su štetne za prirodu i životinje

Izbjegavajte mikroplastiku u kozmetici

Životinje često mikroplastiku u moru pogrešno smatraju hranom i jedu, s razornim posljedicama. Mnogi umiru od toga ili pate od teške upale. U većini slučajeva to je također uzrokovano činjenicom da se bezbroj patogena i onečišćujućih tvari nakuplja na površini plastičnih čestica. Nepotrebno je reći da mikroplastika logično ulazi u naše tijelo putem prehrambenog lanca. Posljedice još nisu dovoljno istražene i dokazane, ali to teško može biti zdravo. Također treba imati na umu da bi najsitnije čestice mogle prodrijeti kroz stanične stijenke u tijelu i uzrokovati ozbiljne bolesti.

Plastični peleti izrađuju se od brojnih plastičnih proizvoda za industriju

prepoznati mikroplastiku u kozmetici

Što možete učiniti s mikroplastikom u kozmetici??

Čak i ideja o unosu plastike jednostavno je neugodna. Što možete učiniti po tom pitanju? Poduzmite mjere kao potrošač!

Prilikom kupovine kozmetike glavna stvar na koju trebate obratiti pažnju su sastojci poput:

  • Polietilen
  • Polipropilen
  • Poliamidi
  • Poliakrilamidi
  • Akrilatni kopolimer
  • Dimetikonol

Također preuzmite mikroplastičnu aplikaciju, poput CodeChecka, i pogledajte Popis iz BUND -a s proizvodima koji sadrže mikroplastiku i jednostavno ih nikada ne kupujete.

Male plastične čestice u prirodnoj kozmetici mogu se zamijeniti prirodnim tvarima

mikroplastika u kostimima gel za tuširanje krema za piling

Dobra vijest:

Mnogi proizvođači, osobito iz industrije organske kozmetike, u svojim proizvodima pokazuju kako se mikroplastika može potpuno zamijeniti prirodnim tvarima. Osim toga, neke zemlje u Europi i Kanadi već su zabranile kozmetičke proizvode koji sadrže mikroplastiku. Očekuje se da će službena zabrana EU -a stupiti na snagu ove godine.

Nakon što se distribuira u rijekama i morima, mikroplastika se više ne može ukloniti

Otkrijte i izbjegavajte mikroplastiku u kozmetici

Napravite sami kozmetiku bez mikroplastike

Osim odgovorne potrošnje, možete biti još aktivniji i proizvoditi vlastitu kozmetiku bez mikroplastike. Uz nekoliko jednostavnih kućnih lijekova i vrijednih prirodnih tvari, ovaj zadatak nije samo zabavan, već štiti i okoliš, a u mnogim slučajevima i vaš novčanik. Na primjer, prestanite kupovati konvencionalni gel za tuširanje u plastičnim bocama, dajte prednost organskom sapunu ili ga napravite sami Gel za tuširanje bez mikroplastike sebe.

Na Freshideen.com pronaći ćete i dvije jednostavne upute kako pripremiti šampon bez mikroplastike i pastu za zube bez mikroplastike.

Zdrava pasta za zube može se napraviti s kokosovim uljem, sodom bikarbonom i ksilitolom

Napravite pastu za zube sami bez mikroplastike

Također zanimljivo:

Prema aktualnoj studiji Instituta Fraunhofer, habanje automobilskih guma jedan je od najvećih izvora mikroplastike. Još jedno znanstveno istraživanje u Njemačkoj nedavno je pokazalo da se mikroplastika može naći čak i u snijegu. Nažalost, to znači da su najmanje plastične čestice toliko lagane da mogu letjeti zrakom i ući u pluća pri udisanju. To otvara daljnju dimenziju problema s mikroplastikom i daje nam još više razloga za globalno razmišljanje i odgovorno djelovanje.

Imajući ovo na umu: Izbjegavajte mikroplastiku u kozmetici! 

Napravite sami gel za tuširanje bez mikroplastike

Zabraniti mikroplastiku u kozmetici

Posebno piling i kreme često sadrže plastične čestice

mikroplastika u kozmetici je štetna

mikroplastika u kozmetici štetna je za ljude i prirodu

Mnogi proizvođači šminke također i dalje koriste mikroplastiku u svojim proizvodima

mikroplastika u kozmetici

Ostaci plastike u prirodi s vremenom se pretvaraju u sekundarnu mikroplastiku

mikroplastika u kozmetici opasna je za prirodu i ljude

Nažalost, to se može vidjeti na mnogim plažama diljem svijeta

mikroplastika na plaži

Ne budite ravnodušni prema dobrobiti životinja i okolišu!

izbjegavati mikroplastiku u kozmetici spasiti okoliš