Nanočestice – inovativni blagoslov ili opasnost za okoliš i zdravlje?

Što se tiče nanočestica i nanotehnologije, mišljenja se često razlikuju. To je definitivno revolucionarna inovacija koja se već pokazala vrlo važnom u mnogim područjima života, poslovanja i medicine. Bez sumnje, “nano” također ima značajne prednosti u mnogim slučajevima. Međutim, još uvijek neadekvatno istraživanje dugoročnih učinaka također stvara sumnje i strah. Jesu li nove vrste nanočestica sigurne ili štetne za naše zdravlje? Na što trebate paziti kod nanoproizvoda? Što se događa s okolinom? Istražili smo i bavili se najvažnijim pitanjima u tom smislu.

Čak i s konvencionalnim mikroskopima, nanočestice se ne mogu vidjeti

nanočestice kozmetika hrana

Što su nanočestice?

Riječ “nano” zapravo dolazi iz grčkog i znači patuljak. Nije ni čudo što se te male čestice nazivaju nanočesticama svega. Budući da su manji od 100 nanometara. To znači da je čak i promjer dlake mnogo veći od nanočestice.

Ove nevjerojatno sitne čestice postoje i u prirodi, na primjer u vulkanskom pepelu, i stvorene umjetno. Različite tvari, poput plemenitih metala ili plastike, razgrađuju se na najmanje molekule na poseban način pomoću inovativne tehnologije. Time se mijenjaju uobičajena svojstva tvari. To može biti mnogo transparentnije, mnogo teže i izdržljivije. Toplinska vodljivost ili refleksija svjetlosti materijala također su pod velikim utjecajem nanočestica. Nije ni čudo što su nanočestice vrlo popularne u proizvodnji mnogih inovativnih površina.

Nanočestice imaju široku primjenu 

Razumijevanje nanočestica

Gdje se mogu naći nanočestice?

Ovih dana ih se može pronaći gotovo svugdje. U mnogim namirnicama, poput čokoladnih pločica, instant juha, soli i umaka, čestice su već odavno dopuštene. Nanočestice se također široko koriste u lijekovima i pomažu bržem transportu aktivnog sastojka. Nanočestice srebra često se koriste kao učinkovita antibakterijska sredstva u bolnicama i često se vide kao sterilne površine. Naravno, kozmetički proizvodi nisu iznimka što se tiče nanotehnologije. Ali naprotiv. Nanočestice se ovdje posebno široko koriste. Dostupni su u mnogim lakovima za kosu, maskarama i Co., kao i u kremama za sunčanje.

U većini slučajeva, konvencionalno rumenilo također sadrži nanočestice 

nanočestice u sastavu

Jesu li nanočestice u kremi za sunčanje opasne??

Kad smo već kod kreme za sunčanje s nanočesticama, u ovom slučaju to je obično titanov dioksid ili cinkov oksid. Proizvođači su od 2013. zakonski obvezni bilježiti nanočestice na ambalaži. Dakle, ako pročitate popis sastojaka u kremi za sunčanje, definitivno ćete vidjeti ima li ih. U načelu, kreme za sunčanje s titanijevim dioksidom i cinkovim oksidom djeluju kao takozvana mehanička zaštita i pripadaju mineralnim, a ne kemijskim tvarima. Oni koži osiguravaju dobru UV zaštitu stvaranjem zaštitnog filma na njoj i odbijanjem sunca. Stručnjaci preporučuju mineralne kreme za sunčanje kao bolji način zaštite od opeklina od sunca, u usporedbi s kemijskim.

Razumno zaštitite kožu od sunčevih zraka ljeti

odaberite kremu za sunčanje bez nanočestica

No, kada nanočestice stupe u igru, ne slažu se svi. Budući da prema studijama, sitne čestice mogu proći kroz prirodne barijere ljudskog organizma, poput sluznice ili crijevne stijenke, u krvotok. Odatle dopiru do svih unutarnjih organa i mogu se tamo nakupiti s vremenom. Neki istraživači strahuju da to može dovesti do mnogih nepredvidivih negativnih posljedica poput genetskih promjena, upale, pa čak i raka.

Međutim, već je pokazano da nanočestice ne mogu prodrijeti kroz zdravu kožu. To znači da biste trebali biti oprezni pri nanošenju losiona ako postoje ozljede ili ako ste već dobili opekline od sunca. Da biste bili sigurni, možda bi bilo bolje koristiti mineralne kreme za sunčanje bez nanočestica ili se oslanjati isključivo na prirodnu kozmetiku.

Isto vrijedi i za vašu svakodnevnu njegu lica

kozmetički proizvodi s nanočesticama

A što je s okolišem?

Nema ni dugoročnih istraživanja u tom pogledu, a mogući učinci nanočestica na okoliš zapravo nisu razjašnjeni. No jedno je apsolutno sigurno: nanočestice ulaze u sve ekosustave kroz otpadne vode jer ih pročistači otpadnih voda ne mogu filtrirati. Ekolozi upozoravaju da bi to dugoročno moglo dovesti do ogromnih promjena za životinjske i biljne vrste koje se trenutno ne mogu procijeniti. Samo će budućnost pokazati što se doista može dogoditi. Nama kao potrošačima ostaje samo da budemo što je moguće više informirani i da se ponašamo odgovorno. Imajući to na umu, dodatno istražite i budite oprezni pri kupnji namirnica, kozmetike, sredstava za čišćenje i slično.

Nanotehnologija i poljoprivreda također dugo idu ruku pod ruku

nanočestice na selu

Ako sumnjate, svakako pročitajte sastojke proizvoda 

Nanočestice u hrani su štetne ili nisu

Mnogi slatkiši sadrže nanočestice 

nanočestice u bombonima

nanočestice u hrani

Jednako su često prisutni u konvencionalnim sredstvima za čišćenje 

deterdženti kozmetika nanočestice

nanočestice

Preferirajte certificiranu prirodnu kozmetiku bez nanočestica 

prirodna kozmetika bez nanočestica slatkiši s nanočesticama

ekološki problemi nanočestica