Mouches volantes – dosadna staklasta oblačnost s romantičnim imenom

Je li vam se to već dogodilo? Opušteno gledate u plavo nebo ili more i još uvijek primjećujete neugodnu dlačicu. Ili male, prozirne mrlje lete u vašem vidnom polju. Ne bole, ali im nije ni ugodno jer vam zamagljuju jasan pogled. Prije svega: ista se stvar događa mnogim drugim ljudima i ovaj fenomen nije neuobičajen. Zove se tako lijepo: Mouches volantes (francuski za “leteće komarce”) i zapravo ne bi trebao biti razlog za zabrinutost. U ovom bismo članku htjeli pobliže pogledati što se točno krije iza ovih pritužbi, što treba uzeti u obzir i kako ih liječiti.

Lint u oku posebno je uočljiv na svijetlim, jednobojnim podlogama

mouches plutači pogled s neba

Što su plovci za oči?

U svijetu engleskog govornog područja ovaj rašireni vizualni poremećaj poznat je i pod imenom “plutači”. Stručnjaci je poznaju kao neprozirnost staklastog tijela. Budući da ovaj naziv zapravo objašnjava razlog ovog očnog fenomena, koji se nalazi u staklastom oku oka. Naime: naše očne jabučice sastoje se od takozvanog staklastog tijela koje ima prozirnu tvar sličnu želeu.

To se pak sastoji od 98% vode. Ostale komponente su također hijaluronska kiselina i fina mrežasta struktura od kolagenskih vlakana. S vremenom, odnosno kako starite, ta se vlakna počinju skupljati i cijela se kolagena mreža polako smanjuje. Te nakupine bacaju sjene na mrežnicu koja pluta naprijed -natrag. Zatim ih percipiramo kao plutajuće mrlje ili pahuljice u našem vidnom polju.

Ovako su naše oči strukturirane

mouches plutači struktura oka

U osnovi se plovci smatraju bezopasnima. Međutim, savjetuje se oprez ako odjednom postanu veći ili previše, ili ako u oku dobijete bljeskove svjetlosti. Tada biste trebali odmah otići oftalmologu i sami se pregledati. Posjet liječniku općenito ne šteti s bilo kakvim smetnjama vida. To je jedini način da se isključe ozbiljne bolesti, poput ozljeda mrežnice ili čak odvajanje.

I u ovom slučaju posjet oftalmologu uvijek se isplati

Mouches volantes uzrokuje neprozirnost staklastog tijela

Koji su uzroci takvog zamućenja staklastog tijela??

Kao što je gore spomenuto, kaže se da je glavni uzrok plovaka povezan s dobi. Stručnjaci objašnjavaju da su gustoće u staklastom tijelu uglavnom posljedica normalnih procesa starenja. Međutim, često pogađa i mlađe osobe, pa čak i djecu. U takvim slučajevima to može biti posljedica genetskih uzroka ili prekomjernog naprezanja očiju, na primjer pri radu na ekranu. U načelu, zamućenje staklastog tijela također je mnogo češće kod kratkovidnih osoba.

Stoga biste trebali raditi redovite pauze prilikom rada na ekranu

mouches floaters urschen pc work

Kakvi tretmani postoje?

Uklanjanje staklastog tijela najradikalnije je rješenje, što je zapravo komplicirana operacija. Međutim, to se poduzima samo u iznimno teškim slučajevima i uključuje mnoge rizike i nuspojave. Međutim, postoji relativno novi postupak koji bi trebao pomoći. Riječ je o suvremenoj laserskoj metodi koja je potpuno bezbolna, ali je zdravstvena osiguravajuća društva još uvijek ne plaćaju. Još se nije tako dobro utvrdio i još uvijek se smatra da nije posve bezopasan, jer se nuspojave ne mogu isključiti. Ako nema drugih očnih poremećaja, doista biste trebali dvaput razmisliti o preuzimanju rizika.

Miopiju češće pogađaju plutači

mouches floaters simptomi uzrokuje liječenje

Prirodni lijekovi i savjeti

Iako još uvijek nema znanstvenih studija o tome, mnogi oboljeli prijavljuju različite prirodne mjere i trikove koji im daju značajno olakšanje u slučaju zamućenja staklastog tijela. Većina njih također se odnosi na sprječavanje plutanja.

 • Hijaluronsku kiselinu uzimajte kao kapsule ili koristite kao kapi za oči;
 • konzumirajte više antioksidansa;
 • redovito izvoditi detoksikacijske tretmane;
 • Povećajte omega-3 masne kiseline u hrani;
 • Vitamin C i cink;
 • pij više vode.

Brzi pogled lijevo i desno nekoliko puta također bi trebao pružiti olakšanje

mouches floaters uzrokuje liječenje

Osim toga, neke bi klasične vježbe za oči trebale pomoći, barem kratkoročno. Kao i sljedeće trikove:

 • izbjegavajte bijele ili svijetle, jednobojne zidove kod kuće;
 • zidove obojite prigušenim bojama ili ih tapetirajte tapetama s uzorkom;
 • opremite svoj dom s više murala, biljaka i drugog teksturiranog kućnog pribora;
 • nosite tamnije ili polarizirane sunčane naočale na žarkom suncu ili snijegu;
 • vježbati tehnike opuštanja poput autogenog treninga ili progresivne relaksacije mišića.

S tako lijepom panoramskom slikom, oblačnost je još dosadnija

prekrasna panorama s plovcima

Razlika je prilično velika

panorama sa i bez floatera

Dobra vijest: Stručnjaci savjetuju jednostavno dati mozgu vremena da se navikne na plutače. Vrlo je inteligentan i prilagodljiv te će dugoročno naučiti zanemariti dosadne zamućenja staklastog tijela. Osim toga, oni polako nestaju iz središta vašeg vidnog polja s vremenom, jer se kolagena mreža u staklastom tijelu još više smanjuje.

Ali neka vas to ne muči!

miševi floaters dlačice u oku

Zato je bolje da sve ovo razjasnite sa svojim oftalmologom kako biste bili na sigurnoj strani i ne dopustite da vas nekoliko “letećih komaraca” povuče prema dolje!

Uživajte u svom vremenu i životu!

Uživajte u svom odmoru unatoč plutanju miša