Mlijeko od graška – po čemu je ovaj novi trendovski napitak tako poseban?

Čak i djeca znaju da je grašak zdrav. No, činjenica da možete piti mlijeko od graška relativno je novi trend među zdravim pićima. I ne, nema okus po juhi od graška i uopće nema zelenu boju. To je uglavnom zato što se zdravo trend napitak ne proizvodi od zelenog, već od žutog graška. To je zato što imaju blaži okus. U nastavku možete saznati koliko je ovo trendovsko piće od graška zdravo i čime se uistinu ocjenjuje.

Graškovo mlijeko – savršena alternativa kravljem mlijeku

alternativa mlijeku od graška za vegane

Zašto je graškovo mlijeko tako zdravo?

Alternative mlijeka na biljnoj bazi već su dugo popularne u ovoj zemlji, a posebno su popularne kod vegana. Ljudi s dosadnom netolerancijom na laktozu također imaju koristi od toga i klasične mliječne proizvode u svom planu prehrane zamjenjuju biljnim mlijekom. U usporedbi s davno poznatim mlijekom od riže, zobi, soje i badema, mlijeko od graška ocjenjuje se činjenicom da ne sadrži orašaste plodove ili gluten.

No, postoji mnogo esencijalnih omega-3 masnih kiselina, kalcija i vitamina B. I sve to s vrlo niskim kalorijama i prilično visokim udjelom proteina. Budući da zdravi napitak od graška ima čak i više proteina na 100 ml nego kravlje mlijeko. Nije uzalud da ga piju osobito sportaši koji žele potpuno izbjeći mliječne proizvode.

Možete koristiti čak i mlijeko od graška Uradi sam

alternativa kravljem mlijeku graška

Grašak također prirodno ne sadrži nikakvu fruktozu i stoga je obično lako probavljiv za osobe s intolerancijom na fruktozu. Međutim, ako patite od sindroma iritabilnog crijeva ili drugih gastrointestinalnih bolesti, morate biti oprezni s mlijekom od graška, jer velike količine graška mogu uzrokovati stvaranje plinova. U slučaju intolerancije na histamin i drugih intolerancija, bolje je potražiti savjet liječnika kako biste bili sigurni prije konzumiranja.

Održivost je na prvom mjestu!

Ništa manje važno s mlijekom od graška nije naravno pitanje njegove ekološke ravnoteže. Nažalost, većina biljnih alternativa mlijeku dobiva sirovine iz udaljenih regija svijeta, što znači dulje transportne rute i mnogo veće emisije ugljičnog dioksida. Drugačiji je slučaj s graškom. To je zato što su ovo lokalna hrana, a uzgajaju se i u ovoj zemlji. Osim toga, ovoj biljci treba mnogo manje površina za proizvodnju usporedivih prinosa, što je naravno od ogromne važnosti za okoliš. Baš kao i znatno manja potrošnja vode, koja je višestruko veća kod badema i riže, na primjer. Osim toga, povoljna je činjenica da grašak veže dušik u tlu pa stoga rijetko treba gnojivo. Na taj način se tlo i podzemne vode štede pri rastu u velikim količinama.

Žuti grašak kao sirovina za zdravo mlijeko od graška

graškovo mlijeko od žutog graška

Mlijeko od graška – kulinarski svestrani

Što se tiče pripreme jela i pića, moderno biljno mlijeko ni na koji način nije inferiorno u odnosu na ostale mliječne alternative. Može se savršeno kombinirati sa zobenom kašom, stvarajući savršenu mješavinu aminokiselina. U mlijeku graška može se uživati ​​i zaslađeno i slano. Ovo se također slaže s smoothiejima i shakeovima. Prije svega, međutim, biljno mlijeko preporučuje se za obilna jela. Mogu se dodati u umake i juhe, ali i kao obogaćenje za glavna jela s mesom ili ribom.

Pripremite ukusna jela sa zdravim biljnim proteinima

grašak protein zdrav žuti grašak

U kombinaciji s chiaom i bananom, moderno piće postaje ukusan, zdrav shake

grašak mlijeko zdravo trese chia sjemenke

Matcha se dobro slaže s tim

graškovo mlijeko zdrav učinak

Zaključak:

Ako tražite zdravu, biljnu alternativu kravljem mlijeku, svakako biste trebali probati mlijeko od graška. Ovaj rezultat daje puno biljnih proteina, vitamina B i kalcija. Istodobno, vrlo je niskokaloričan i također ima vrlo dobru ekološku ravnotežu. S kulinarskog gledišta, mlijeko od graška iznenađuje brojnim mogućim upotrebama i ne postavlja granice kreativnosti. Isprobajte ove na sebi!

U nekim supermarketima i trgovinama zdrave hrane već možete pronaći visokokvalitetno mlijeko od graška

trendovski napitak od zdravog graška

Domaće mlijeko od graška može se čuvati u hladnjaku do 3 dana

vegansko mlijeko grašak mlijeko zdravo

Ovisno o vašem ukusu, možete ga konzumirati i čisto

alternativno vegansko mlijeko od graška

Matcha latte također bi bila izvrsna ideja i izvrsna alternativa kavi

matcha latte s mlijekom od graška

Naravno, možete pripremiti i zlatno mlijeko s mlijekom od graška

zlatno mlijeko s mlijekom od graška

Ili zašto ne laku noć Blue Moon Milk

mlijeko plavog mjeseca s mlijekom graška