Mala ogrlica podržati će vas na putu do prosvjetljenja

Mala lanac je molitveni lanac koji se koristi u Japa meditaciji za ponavljanje mantri, molitvi ili namjera / afirmacija. Mali lanci se također koriste za brojanje udisaja ili u meditaciji zahvalnosti. Mala je sanskrtska riječ i doslovno znači vijenac ili, drugim riječima, “vijenac za meditaciju”.

Na putu prosvjetljenja

Mala ogrlica Japa Meditaion brojanje perlica

U Japa meditaciji određena mantra izgovara se naglas i ponavlja uvijek iznova

Mala ogrlica Japa Mala budistička zrnca za molitvu

Malas se sastoji od perli za meditaciju ili molitvenih zrnaca i takoreći su drevni “alati”. Oni služe za fokusiranje uma i njegovo čuvanje od misli. Puna mala ogrlica sadrži 108 perlica plus jedno guru ili meru zrnce. Obično je mala mala 108 dovoljno duga da se može nositi kao ogrlica. Mala se može nanizati i kao ogrlica pola mala s 54 bisera. Ili je druga varijacija ogrlica mala ručni zglob s 27 brojnih bisera. Zrnca gurua ili meru često su veća od ostalih zrna mantre i pružaju početnu i završnu točku za brojanje ponavljanja mantre. Tastel je spojen na kraj guru / meru perle, a mala je povezana s posljednjom Završite čvor. Mali lanci nazivaju se lanci mantre ili meditacije, hinduistička krunica ili budistički molitveni lanci.

Cilj je zadržati um koncentriranim i slobodnim od misli

Mala ogrlica tulsi Japa meditaion

Zašto mala ogrlica tradicionalno ima 108 malih bisera??

Broj 108 ima jako snažno značenje u znanosti i duhovnosti Indije. U sanskrtu postoji 108 slova! Vedski matematičari izmjerili su promjer Sunca 108 puta veći od promjera Zemlje. Izmjerili su udaljenost između Sunca i zemlje 108 puta veći od promjera Sunca. U jogi broj također igra značajnu ulogu. 108 su sveti tekstovi Upanišada, 108 su također sveta mjesta u Indiji, a na tijelu se nalazi 108 točaka poput Marme (akupresure). U tradiciji Bhakti Yoge priča se o 108 Gopija koji plešu s Krišnom u Vrindavanu. Božica ima i 108 imena. U tantričkoj jogi opisano je 108 energetskih linija u cijelom tijelu, koje se sve konvergiraju i povezuju u srčanoj čakri.

Mala ogrlica ima 108 zrna molitve, zrna gurua i kiticu

Mala ogrlica Japa Meditaion Mala ogrlica s resicama

Od čega je napravljena mala ogrlica?

Mala ogrlica može biti izrađena od različitih materijala. Najčešći mali biseri izrađeni su od drveta, sjemena ili poludragog kamenja. Ovisno o upotrijebljenom materijalu, svojstva bisera imaju određeni energetski učinak. Ovisno o materijalu, mali lanci imaju različite učinke. U Indiji se malas uglavnom proizvodi od sandalovine, tulsija i Rudraksha sjemenke proizveden. U Nepalu i Tibetu većina mala je napravljena od sjemena bodhija, sjemenki lotosa i kostiju.

Rudraksha sjemenke simboliziraju Shivinu suzu 

Mala lanac Japa Meditaion Buddha molitvene perle

Veličina i vrsta malih bisera

Perlice u ogrlici Mala obično su promjera između 6 mm i 10 mm. Pri čemu su ovi s promjerom 8 mm najčešći. Veće bisere lakše je izbrojati, ali mala ogrlica postaje dulja i teža. Mala ogrlica može biti izrađena od jednog materijala ili od nekoliko različitih vrsta drvenih i kamenih perli. Mogu sadržavati i tanke metalne razmaknice koje se koriste za ukrašavanje i ne broje se. Guru perle mogu biti iste veličine kao i perle ili veće. Guru perle obično su izrađene od istog materijala kao i kontra perle.

Mala ogrlica s čvorovima između drvenih perli

Mali lanac Japa Meditaion Mala molitveni lanac Mala s resicom plave boje

Rese, čvorovi i vezice

Tasla mala obično se izrađuje od pamuka ili svile. Alternativa bi bila, na primjer, ekološka konoplja. Obično su molitveni lanci Mala nanizani pamučnom ili najlonskom vrpcom. Mali biseri iz Indije obično imaju čvorove između svakog bisera, dok male iz Tibeta, Nepala i Kine nisu vezane između bisera. Neke mala u tibetanskom stilu imaju dva dodatna brojača / perlice za brojanje pričvršćene sa svake strane mala. Oni se koriste za brojanje brojnih ponavljanja mantri (stotine do tisuće) i mogu se jednostavno dodati ili ukloniti po potrebi.

Mali Budin lik kao guru biser 

Mala ogrlica poludrago kamenje Japa Meditaion

Povijest lanca Mala

Ogrlice Mala također se koriste u drugim kulturama i religijama. No, oni su poznati pod različitim imenima, poput molitvenih zrna, zrna krunice i zrna za brigu. Više od dvije trećine svjetske populacije koristi neku vrstu molitvenih perli za duhovne rituale. Čini se da je uporaba bisera u molitvi nastala oko 8. stoljeća prije Krista. Imati u Indiji.

Molitvene perle imaju vrlo dugu povijest

Mala lanac Japa Meditaion molitvene perle

Biseri sami po sebi imaju snažan utjecaj i veliki značaj u ljudskoj povijesti. Najstariji biseri do sada pronađeni stari su oko 42.000 godina. U našoj povijesti biseri su se koristili kao talismani za zaštitu, amajlije za sreću i statusni simboli za bogatstvo i autoritet. U prošlosti su bili duhovni i vjerski instrumenti i služili su kao oblik razmjene. Međutim, značenje i upotreba bisera s vremenom su se značajno promijenili. Simboliziraju osobne i kulturne odnose, kao i fizičke, čarobne i natprirodne moći, kao i kulturne svjetonazore.

Vjeruje se da su molitvene perle talismani za zaštitu i amajlije za sreću

Mali lanac Japa Meditaion sandalovo drvo Mala molitvena zrnca

Koje religije koriste male ogrlice?

Kršćanstvo, islam, budizam i hinduizam svi koriste neki oblik zrna molitve. Oko 17. stoljeća muslimani su počeli koristiti molitvene perle poznate kao Subha, Misbaha ili Tespih. Ove ogrlice obično imaju 99 kontra perlica i produženu završnu perlu. Subha perle koriste se za vježbanje Zikra, recitiranja 99 atributa ili imena Boga.

Male ogrlice često su dio duhovnih rituala

Mala ogrlica Japa Meditaion

Irska je poznata kao podrijetlo kršćanske krunice u 9. stoljeću. Katolička crkva je službeno priznala krunicu sve do 16. stoljeća, kada je papa Leon X odobrio krunicu. Krunica obično sadrži 59 bisera i koristi se za brojanje molitava izrečenih u čast Djevice Marije.

Zrnca kompoloi ili briga koriste se u grčkoj i ciparskoj kulturi od sredine 20. stoljeća. Ogrlice Kompoloi imaju neparan broj bisera između 17 i 23 godine i nisu namijenjene u duhovne svrhe, već se koriste kao talismani ili amajlije za sprječavanje loše sreće, opuštanje i ublažavanje stresa.

Molitveni lanci imaju dugu tradiciju i mnoge varijante

Budistička molitvena zrnca Mala lanac Japa Meditaion

Prednosti lanca Mala

Male ogrlice toliko su se dugo koristile u mnogim različitim duhovnim tradicijama jer ti biseri imaju brojne dobrobiti za tijelo, um i duh. Neke od sljedećih prednosti univerzalne su za sve vrste molitvi ili brojeva, ali neke su jedinstvene za male lance.

  1. Mala lanac povećava fokus tijekom Japa meditacije.
  1. Lanac mala učinkovit je i praktičan alat za brojanje mantri.
  1. Male ogrlice omogućuju jednostavan način praćenja broja izgovaranih mantri.
  1. Fizički kontakt s malim biserima prenosi njihove povezane ljekovite moći.
  1. Čim se lanac mala “napuni”, možete ga koristiti za liječenje sebe i drugih ljudi.
  1. Osobni odabir i kupnja male ogrlice može pomoći u određivanju i postizanju ciljeva i namjera, kao i duhovnih ciljeva.
  1. Čak i viđenje ili nošenje male ogrlice može poslužiti kao podsjetnik na nečije namjere i ciljeve. Može se nositi i kao nagrada ili kao simbol prevladavanja različitih poteškoća.

Naravno, svoju mala možete ponijeti sa sobom na tečaj joge 

Mala lanac Japa Meditaion satovi joge

Mala je i lijep nakit i pratitelj na vašem putu do više mira, spokoja i pozitivnog života

Drvene perle od sandalovine Mala lanac Japa Meditaion

Malla lanci sada su vrlo popularni u zapadnom svijetu

Mala lanac Molitveni lanac Mala Buddha s kitom

Mali lanac Japa Meditaion Mala molitveni lanac s čakrama s resicama

Biseri apsorbiraju energiju vašeg tijela i pohranjuju je u njima, a istovremeno vam odaju i djelić vlastite energije

Mala ogrlica Rudrakscha Mala Japa Meditaion

Iz tog razloga, mala ogrlica vrlo je osobna stvar

Mali lanac Japa Meditaion Mali molitveni lanac Mala s kićankom Mala lanac Japa Meditaion Mala molitvena zrnca

Ako se ne usudite napraviti japa meditaciju, naravno da se možete koncentrirati na dah

Mala lanac Japa Meditaion Mala molitvena zrncaMala ogrlica Tulsi narančasta kićanka Japa Meditaion

Lanac mala nije samo pomoć pri brojanju

Lanac Mala Lanac molitvenog lanca Mala Buddha s resem crne bojeMala lanac Buddha molitveni lanac s rese