Maca efekt – čudotvorni gomolj iz Južne Amerike daje snagu, ljubav i radost

Trendi superhrana postaje sve popularnija i već se može pronaći u svim organskim trgovinama, kafićima za fitness i trgovinama zdrave hrane. Kao prirodni lijek koji oživljava i povećava požudu, gomolj čudo nije samo zanimljiv kao dodatak prehrani za natjecateljske sportaše. Svestrani učinci Mace razlog su zašto biljku konzumira toliko različitih skupina ljudi, bez obzira na dob i način života. U nastavku pročitajte o tome odakle dolazi maca, za što bi trebala biti dobra i kako je konzumirati.

Maca – gomolj blaga iz Južne Amerike

maca učinak prirodni afrodizijak

Što je maca?

Maca (Lepidium meyenii) zapravo je vrsta korijenastog povrća koje pripada obitelji “križonosnih”. Tako je povezana s domaćom rotkvicom. Po okusu, međutim, biljka je slična kreši, osobito kad je riječ o svježem lišću. Biljka maka potječe s visoravni peruanskih Anda.

Bio je važan dio osnovne prehrane mještana više od 2000 godina. Gomolji se jedu kuhani ili sušeni u obliku kaše, peciva i juhe. Također je važan sastojak tipičnog peruanskog piva “Maca Chicha”.

Čak je i visoka kultura Maja cijenila vrijednu lukovicu kao iznimno vrijednu. Pripisane su joj brojne čudesne moći, poput iznimne vitalnosti, izdržljivosti, izvanredne snage, duhovne savršenosti, plodnosti i potencije. Bilo je čak i trenutaka kada su efekti mace bili dostupni samo plemićima ili najviše ratnicima kako bi se povećala njihova snaga i izdržljivost u bitkama.

Osušeni gomolji žute mace

sušeni gomolji s efektom mace

Svestrani Maca efekt

Južnoamerički gomolj ne zove se uzalud “peruanski ginseng”. Zahvaljujući robusnosti i sposobnosti preživljavanja u izrazito neplodnim i teškim vremenskim uvjetima, biljka je razvila izvanredna svojstva. Oni su, naravno, povezani s vrijednim hranjivim tvarima u njima, koji pak imaju pozitivan, vitalni učinak na ljudski organizam.

  • Bogat izvor energije

Maca sadrži veliku količinu zdravih ugljikohidrata, esencijalnih aminokiselina, omega-3 masnih kiselina i proteina. Samo je to dovoljan razlog da razmotrite i koristite ovo gomoljasto povrće kao pravu moćnu hranu. Tu su i cink, željezo, bakar, mangan i kalcij, kao i vitamini B2, B5, C i niacin. Oni, zajedno sa steroidnim saponinima koje sadrži, osjetno poboljšavaju vitalnost i rast mišića. Nije slučajno što mnogi sportaši konzumiraju maka prah.

U jela i pića možete dodati i organsku maku u prahu

maca effect puder zdrav

  • Poboljšajte rad mozga

Osim gore navedenih komponenti, fosfolipidi također značajno poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. U Peruu su maku u prošlosti često davali školskoj djeci kako bi postigli bolje rezultate u učenju.

  • Snažan imunološki sustav

Vruće tvari sadržane u maci, takozvani glukozinolati, snažni su antioksidansi. Suzbijaju strahoviti oksidativni stres i potiču obranu tijela. Istodobno djeluje protiv štetnih slobodnih radikala i tako usporava proces starenja u stanicama. Istodobno se znatno poboljšava otpornost na stres i prilagodljivost organizma.

  • Libido i plodnost

Maca je jedan od najstarijih afrodizijaka na svijetu, a nekada je bio, a i dalje je, prikladan samo za bračne parove u nekim područjima Perua. Budući da se kaže da korijen ima prilično snažan učinak na libido. Za to je prvenstveno zaslužna aminokiselina arginin. Biljni steroli u Maci, također poznati kao fitohormoni, također igraju ključnu ulogu u tome i općenito za hormonsku ravnotežu. Proizvodnja testosterona u muškaraca i estrogena u žena potiče se na potpuno prirodan način. Zdrava hormonska ravnoteža, veća vitalnost i snažan libido – sve su važne komponente koje mogu dovesti do većih šansi u slučaju neispunjene želje za rađanjem djece i podržavanja skladnog, seksualnog života.

Više ljubavi i radosti na prirodan način

prirodni afrodizijački učinak mace

S preko 300 vrijednih tvari, Maca je jedna od najpopularnijih superhrana i lijekova. Uz sve gore navedene učinke, preporučuje se i kao olakšanje kod menstrualnih i menopauzalnih simptoma, anemije, osteoporoze, tuberkuloze i artritisa.

Kako konzumirati macu?

Nažalost, rijetko možete pronaći svježu maku na nekoliko organskih tržnica ili ekoloških poljoprivrednika u ovoj zemlji. U većini slučajeva korijen je dostupan u obliku praha ili u obliku kapsula. Važno je uvijek osigurati dobru organsku kvalitetu i kupovati samo od ovlaštenih prodavača. Preporučena doza se zatim ispisuje na pakiranju, što se ne smije prekoračiti, osobito u slučaju dodataka prehrani.

Također vrlo važno: “Želatinizirani” mora biti napisan na njemu kao referenca. To znači da su gomolji mace pažljivo prokuhani u loncu pod tlakom tijekom procesa proizvodnje prije nego što su osušeni. Zašto je to važno? Prvo, maka prah ima ugodan slatki okus, a aktivni sastojci se još bolje razvijaju. Drugo, možete biti sigurni da u njemu nema bakterija, mikroba ili spora plijesni.

Gomolj se nikada ne smije jesti sirov, već se može uživati ​​samo kuhan

maca učinak gomolj zdrav

Iako je maca prilično probavljiva i ima malo nuspojava, potreban je oprez u sljedećim uvjetima:

  • trudnoća
  • teški visoki krvni tlak
  • arterioskleroza
  • Moždani udar ili srčani udar
  • Uzimanje lijekova koji razrjeđuju krv

Prije nego što uzmete Macu u tim slučajevima, ili kad god posumnjate, svakako biste trebali zatražiti detaljni savjet od svog liječnika!

Posadite maku u svom vrtu

Za vas koji imate zeleni palac i vlastiti vrt, čak bi bilo jako preporučljivo posaditi maku. Tako da zaista možete uživati ​​u svježim lukovicama i lišću s više od 100% organske kvalitete. Za oko 50 sjemenki na internetu plaćate samo 3 eura i zasigurno ćete ih pronaći u nekim vrtnim centrima na licu mjesta. Za biljku je važno odabrati sunčano mjesto. Maca najbolje uspijeva na ilovastom tlu, ali nije nimalo izbirljiva po tom pitanju i također je prilično laka za njegu. Ne morate ni primijeniti gnojivo pri prvoj sijanju. Za otprilike 3 do 4 mjeseca iz sjemena se razvije potpuni biljni gomolj koji je spreman za jelo. Velika prednost: Maca može bez problema preživjeti na niskim temperaturama do -20 ° C.

Pravi talent za preživljavanje koji je također zdrav i ukusan

vrtna biljka s efektom mace

Nakon što ste toliko znali o svestranim efektima Mace, možete upotrijebiti i divnu biljku prema vlastitim potrebama i sklonostima. Bio on sirov iz vrta, u obliku praha u brojnim slasnim napicima, grickalicama i jelima ili kao pojačavajući dodatak prehrani koji se može pronaći u ljekarnama, drogerijama i organskim trgovinama.

Dolje je malo ukusne inspiracije sa zdravim dodirom Mace. Također možete eksperimentirati s kulinarskim delicijama i imati koristi od ovog vrijednog prirodnog blaga s Anda!

Pripremite zdrav doručak s macom i malinama

Buddha zdjela s maca vanilijom i malinama

Maca stane u svaku ukusnu zdjelu Buddhe

maca effect pripremiti zdjelu za smoothie

Također je vrlo jednostavno pripremiti zdrave energetske kuglice

energetske kuglice maca efekt

Vitalizirajući smoothie ujutro?

Pripremite ukusne smoothieje s macom

Ili bolje rečeno brownie s puno snage?

maca superhrana recepti kolač

Zeleni smoothiji imaju još jači detox učinak s macom

maca efekt Pripremite zelene smoothie

A kava je malo orašnija i još ukusnija

maca efekt Pripremite karamel latte

A što kažete na veganski kolač od maca kakaa u nedjelju?

veganski kolač s macom