Kuhanje leće: savjeti i informacije za različite sorte

Leće su zdrave za brojne tjelesne procese i organe. Poboljšavaju probavu, jačaju srce, promiču kontrolu nad razvojem dijabetesa i pretilosti. Leća je izuzetno zdrava za trudnice i starije osobe. Služe kao profilaksa protiv ateroskleroze i održavaju živčani sustav netaknutim. Izuzetno ukusna i originalna jela mogu se pripremiti s lećom. No, znate li točno kako skuhati leću? Postoje različite vrste i prema tome različite specifičnosti. Također su prikladni za različite recepte. Saznajte više o ovoj i drugim uzbudljivim činjenicama o lećama iz sljedećeg članka.

Smeđa leća sadrži veliku količinu vrijednih vitamina i vlakana

Ideje smeđe leće za kuhanje leće

Pripreme za kuhanje i ideje za recepte

Leću smo mogli skuhati relativno jednostavno, bez obzira na vrstu. Čišćenje ovih vrsta predstavlja određenu poteškoću. Ponekad se između zrna leće nalazi kamenje i druga prljavština. U međuvremenu se leće čiste prije pakiranja.

Prilikom kuhanja uvijek se morate držati omjera 1: 2, pa su vam potrebne dvije šalice vode da skuhate jednu šalicu, na primjer, leće. Razlike su uglavnom u vremenu kuhanja. Osim toga, neke se sorte mogu prekuhati, a druge – nikako. To ih čini pogodnim za različite recepte u različitom stupnju.

Beluga leća idealna je za fino ručavanje

Kuhanje ukusne leće salate

Ideje za recepte

Prije nego počnemo sa savjetima za kuhanje, željeli bismo vam dati pregled uobičajenih ideja recepta za leću. Tradicionalno svi znamo juhe od leće. Ovisno o mješavini začina i vrsti kuhanja, oni bi u konačnici mogli imati vrlo različit okus. Tople salate su pravovremene. Leću možete koristiti i za pripremu vegetarijanskih i veganskih polpeta. Da biste to učinili, možete ih kombinirati s rižom, krumpirom i mnogim povrćem i začinima.

Vegetarijanci bi mogli zamijeniti leću s drugim izvorima proteina kako bi zamijenili meso

Kuhanje leće zdrava leća

Skuhajte smeđu leću

Smeđa leća je vjerojatno najčešća. Dolaze iz Egipta i među najstarijim su poznatim sortama. Smeđa leća kuha se prilično jednostavno, što ponekad može biti nedostatak. Međutim, mogli bi brzo proključati. Da biste to izbjegli, dodajte malo ulja u vodu i kuhajte ne više od 20 minuta.

Tjestenine od leće s curryjem – jelo inspirirano Azijom

Ideje za curry od leće

Kuhanje crvene leće

Crvena leća zapravo ima smeđu kožicu, ali se koža uklanja prije nego što se zapakira. Pogodni su za ljude koji izbjegavaju sve što je teško probavljivo. Međutim, veliki dio balasta i drugih vrijednih tvari nalazi se u koži leća, a dio se tada gubi. To se odnosi i na ostale vrste oguljene leće. Ipak, udio vrijednih minerala, vitamina i drugih tvari ostaje vrlo visok.

Veganske polpete s lećom vrlo su ukusno i originalno jelo

skuhajte odlične ukusne ćufte od leće

Očišćenoj leći potrebno je manje vremena za pripremu nego ostalim sortama. Na primjer, najviše deset minuta bilo bi dovoljno ako želite pripremiti juhu. Kako se takva leća ne bi raspala u juhi, i u ovom slučaju dodajte malo ulja. Kad se skuhaju, idealni su za vegetarijanske pite, kaše i krem ​​juhe. Ova je sorta osobito popularna u Rusiji, Indiji i Turskoj. U arapskoj kuhinji crvena leća kombinira se s rižom, a u sjevernoeuropskoj kuhinji – s gljivama.

U nekim se zemljama za doručak poslužuju jela od leće Leća kuha izvrsnu ideju za juhe

Crna leća

Zbog svoje boje, crnu leću nazivaju i “beluga”. Sadrže više antioksidansa nego bilo koja druga vrsta leće. Zato imaju sliku superhrane među ljudima koji vode računa o zdravlju. Smeđoj leći potrebno je mnogo duže vrijeme kuhanja od ostalih sorti – oko tri četvrtine sata. Nakon 30 minuta trebali biste provjeriti jesu li već natopljeni. Tada biste mogli postaviti ploču za kuhanje na nižu temperaturu zadnjih 15 minuta. Beluga leća savršena je za salate! Između ostalog, možete ih ponuditi svojim gostima na događajima. Dakle, imate nešto originalno, Elegantan i zdrava na stolu.

U Španjolskoj i drugim zemljama u juhe se često dodaju svježi sastojci poput luka

Leća kuha ruske jednostavne ideje za recepte

Kuhanje zelene leće

Zelena leća izvorno dolazi iz francuske kuhinje. Odlikuje ih aroma i blago orašast okus. Trenutno se najviše uzgajaju u Italiji i Sjevernoj Americi. Ova je leća izvrsna za izradu juha i salata. Prosječno vrijeme kuhanja im je oko 30 minuta. Zelena leća se ne može prekuhati.

Leća je uobičajen dodatak ribi u mnogim zemljama

Ideje za priloge pripremaju leća

Leća za više raznolikosti u kuhinji

Jeste li znali da ljudi jedu leću više od 9000 godina? Osim navedenih sorti, postoje i druge! Možete ga koristiti za izradu juha i salata svih vrsta boja, uključujući i ljubičastu. Leća također dolazi u različitim veličinama, što nudi mnoge kreativne mogućnosti za čisto vizualni učinak jela. Tu je i sljedeća prednost: gotovo svaka zemlja ima svoje ideje za recept s lećom! Iz njega možete izvući inspiraciju i ideje te ih pripremiti na originalan način. Isprobajte nekoliko ovih i smislite vlastite ideje za originalne recepte s lećom!

Još jedna dobra veganska pasta od leće

Leća kuha ukusne i zdrave ideje za recepte

Riža i leća zasitni su obrok puni zdravih tvari

Leća kuha rižu i leću - izvrsnog okusa

Crvena leća izvrstan je izbor za osobe s osjetljivim želucem

Leća kuha crvenu leću

Izvrsna mješavina mediteranske salate sa smeđom lećom 

Leća kuha vrlo ukusno jelo

Zelena leća, poput crne, popularna je među ljubiteljima fine blagovaonice

Ideje za vegetarijanske recepte kuhaju leće

U sjevernim zemljama leća se često kombinira s gljivama

Ruska kuhinja kuha leću

Također možete izmisliti vlastite ukusne ideje!

Skuhajte salatu od rajčice s ukusnom lećom