Kruh sa speltom i speltom – zašto je ovo zdravija alternativa?

Pir je jedna od mnogih različitih vrsta stare pšenice koja je nedavno ponovno postala moderna i u trendu. Mnogi od njih su se jeli sve do novijeg doba – 18/19 stoljeća. U to su vrijeme iz različitih razloga, uključujući i industrijske, nestali u drugom planu. Sada se kruh od pira i druge zdrave vrste kruha, poput lišća, ponovno otkrivaju. Ali zašto je spelta možda zdravija alternativa uobičajenim vrstama kruha? To možete sami otkriti uz pomoć našeg članka!

Broj 6 na slici je napisan

različite vrste pšenice, a također i pira

Kruh od pira jeo se prije 8.000 godina

Kruh od spelte ili određeni proizvodi od pira vjerojatno su se jeli prije 8000 godina. Ovaj proizvod sadrži puno proteina, vlakana, minerala i vitamina. Svi se ti zdravi sastojci nalaze u mnogo većoj mjeri nego u običnom kruhu.

Rezultat je da vam ne treba toliko dodatnih proizvoda da biste se osjećali zdravo, sito i puni energije. Uz već navedene sastojke, kruh od pira i pira sadrži željezo, fosfor, cink, magnezij i mangan. Nadalje, kruh od pira bogat je vitaminom B6 i folnom kiselinom. Između ostalog, konzumacija spelte i drugih zdravih vrsta kruha, poput lipa, znači da će vam u budućnosti trebati mnogo manje životinjskih bjelančevina. Možete dakle jesti manje mesa i dalje ostati zdrav i u dobroj formi.

Kruh sa salom i salata – to je uvijek dobra kombinacija!

Kruh od pira sa svježim povrćem

Zdravstvene prednosti – Poboljšajte rad probavnog sustava

Kako se točno poboljšava naše zdravlje konzumiranjem kruha od pira i drugih proizvoda od pira? Oni će sigurno potaknuti vašu probavu. Zdrava vlakna potiču preradu hrane. Na primjer, kruh od pira snažno se preporučuje ljudima koji pate od bolesti koje su trenutno toliko raširene kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Na sve probleme sa želucem pozitivno utječe konzumacija pira.

Speltino brašno i zrna pira

Pir - žitarice i brašno

Ovako zrna pirinča izgledaju izbliza!

Kruh od pira - žitarice od kojih se pravi

Poboljšajte cirkulaciju krvi

Kao što je već istaknuto, kruh od pira sadrži visok udio željeza i cinka. Kombinacija ovo dvoje potiče transportnu funkciju krvnih žila. Distribucija hemoglobina također je značajno poboljšana. Uostalom, sve vrste tkiva i organa uspješno se oksigeniraju.

Dikel kruh s puno ukusnih žitarica

puna različitih sjemenki spelt kruha

Smanjenje kolesterola i regulacija hormona

Konzumiranje kruha od pira značajno smanjuje loš kolesterol. U ovom slučaju to je također posljedica visokog udjela dijetalnih vlakana u kombinaciji s drugim vrijednim sastojcima. Vitamin B3, također poznat kao niacin, igra ključnu ulogu u reguliranju funkcija kore nadbubrežne žlijezde. Endokrini sustav je vrlo osjetljiv na nedostatak niacina. Njegov nedostatak ili premale količine negativno utječu na hormonsku ravnotežu.

Jelo od pire kruha zasigurno bi bilo moguće i kao topli obrok!

Pir sa graškom i sirom - odlično jelo

Zdravlje kostiju i razvoj stanica

Dijetetičari preporučuju konzumaciju kruha od pira za prevenciju problema s osteoporozom. Minerali u ovoj vrsti pšenice mogu pomoći u suzbijanju ove i drugih bolesti kostiju. Visoke razine bjelančevina i drugih korisnih sastojaka čine da se stanice uspješno dijele. Nadalje, mnoga tkiva važna za tijelo u svom održavanju i razvoju podržavaju sastojci spelte. Na ovaj način, kao što je već spomenuto, promiču se kosti i krvne žile. Osim toga, postoji vrlo pozitivan učinak na mišiće. Fosfor ima važnu ulogu u strukturi i razdvajanju DNA stanica.

Kolač od pšeničnog brašna moguća je zdrava ideja za desert

Spelt - pripremljeni slatkiši

Pojačajte imunološki sustav, pomozite u borbi protiv dijabetesa

Vitamin B1, poznat i kao tiamin, svjesno potiče rad imunološkog sustava. To također znači da zaštitni mehanizmi bolje rade. Psihološki i fizički stres su ograničeni. Uobičajeni ugljikohidrati opasni su za dijabetičare. Međutim, ugljikohidrati u kruhu od spelte vrlo su zdravi. Polako se razgrađuju i ne uzrokuju drske promjene razine šećera u krvi. Zbog velike količine vlakana, također se posebno dobro obrađuju. Razine glukoze i inzulina u krvi drže se pod kontrolom.

Jeste li probali tortilju sa speltom??

Pir - ideja za tortilju - vrlo ukusno

Uživajte u spelti u raznim oblicima

Postoji mnogo načina na koje možete uživati ​​u spelti. Najjednostavniji bi naravno bio u obliku kruha od spelte. No, možete ga koristiti za pripremu ukusnih pizza ili tortilja. Od nje se može ispeći čak i pita – vrlo tanki kruh. Tako bi doner kebab ili falafel sa kruhom od pira bili izvedivi. Pir također možete skuhati i koristiti za pripremu raznih salata i drugih jela. Tako raznolik način na koji možete imati koristi od dobrih svojstava ove drevne pšenice. Pogledajte naše ideje!

Ili možda tako ukusni kruh od pita?

Tanke pitte od pira - ukusne

Kombinirajte speltu s ukusnim povrćem!

Jelo od pira i patlidžana - vrlo ukusno

Spelta za doručak? To bi svakako bila izvrsna ideja!

Pir i drugi ukusni sastojci - pomiješajte

Želite li zdrave muffine? Što je s onima napravljenim od pira?

Kruh od pira - ukusni recepti za pečenje

Kruh od spelle s maslacem bio bi ukusan i zdrav doručak

Kruh od spelte spreman za jelo

Kruh od spelte spreman za doručak

Uzmite i kruh od spelle sa salatom!

Kruh od pira i ukusna salata

Pir se može miješati s drugim vrstama brašna

Ukusni kruh sa speltom za stolom

Još dva odlična recepta za kolače sa speltom kao ideja

ukusna torta napravljena od visokokvalitetnog brašna od pira

Kruh od pira ukusan slatki kolač

Kruh od pira može sadržavati razne žitarice i orahe

Kruh od pira sa narezanim kriškama

Sada je u ponudi i tjestenina sa speltom

Rezanci od kruha i vrećice sa speltom

Kruh od pira - izvrsni rezanci s raznim sastojcima

Mali rolati od pira također bi bili dobri za mnoge!

Razne vrste kiflica

nekoliko kriški ukusnog kruha od spelte

Ideja za kombiniranje sa kruhom od spelte

Od pira se sigurno može ispeći nešto hrskavo

Ukusne kriške - napisane i izvrsne ideje

Nešto srdačno sa speltom? Sigurno radi! Evo nekoliko ideja kojih se možete sjetiti!

Dagnje i pir - odlična i ukusna ideja

Pizza sa sirom i salata od kruha sa speltom

Razna jela s ukusnom pira